Баклажани швидко і смачно приготовані в духовці

Бажаючі схуднути оцінять корисність цього овоча, баклажан дуже смачний. Його можна їсти тушкованим, вареним, смаженим і т. д., але його не вживають сирим. Розглянемо рецепти приготування поживних баклажан, передбачають запікання їх з часником, овочами і з застосуванням найпопулярніших соусів.

Запечені баклажани з сиром, зі сметанним соусом

Це страва проста і виходить дуже смачно.

de160df8f892728d531287a27d30babf Баклажани швидко і смачно приготовані в духовціСклад

  • Середні баклажани – 3 шт.
  • «Російський» або інший сир (щоб плавився відмінно) – 100 гр.
  • Сметана (15-20% жирності) – 300 мл
  • Петрушка – 1 пучок
  • Перець чорний мелений — 1/2 чай. лож.
  • Соняшникова, кукурудзяна або оливкова олія – 3 ст. лож.
  • Сіль на смак

Готуємо

  • Баклажани гарненько миємо й розрізаємо по довжині на 2 половинки. Якщо вам здається, що овоч довгий, розріжте його впоперек на 2 частини.
  • Розкладіть половинки на столі і посипайте сіллю (краще великої кам’яної), для того, що б з них пішла гіркота. Тепер перекладіть половинки в миску і налийте в неї холодної чистої води, накрийте дощечкою або кришкою і покладіть під гніт. Залиште їх так від 1 до 12 год. (Чим довше, тим краще, їм корисно).
  • Після закінчення часу. Злийте з баклажанів, які перебувають під гнітом, солону рідину. Потримайте під струменем холодної води. Потрібно, щоб надлишок солі змився.
  • 61679be0fbf26a4fc755b22e69ac2be7 Баклажани швидко і смачно приготовані в духовціНа «синеньких» потрібно зробити розрізи (поздовжні) і вирізати м’якоть, що б вийшло подобу човники. М’якоть відкладіть на тарілку.
  • Сир нарізайте невеликими шматочками, укладайте його на місце вирізаних серединок.
  • Приготування соусу. Петрушку, промийте під проточною водою і на дощечці дрібно подрібніть. У миску налийте сметану, додайте подрібнену зелень, трохи посоліть і поперчіть (на ваш смак), але не перестарайтеся, потрібно, щоб соус був трохи солонуватий. Все ретельно перемішайте.
  • Візьміть глибоку форму, краще всього скляну. Змастіть її маслом і викладайте в неї поряд баклажани.
  • Тепер зверху, акуратно, полийте їх соусом і помістіть форму в духовку, розігріту до 210 градусів. Запікатися вони будуть від 40 хв. до повної готовності, на що йде іноді і 1,5 год.
  • Час готування баклажан залежить від того, молоденькі овочі вам попалися або більш зрілі і як товсто ви їх нарізали.

    Коли овочі стали м’якими діставайте форму. Нехай постоять хвилин 10 або 15. Перед подачею на стіл, перекладіть їх у красиве блюдо і зверху на кожну половинку покладіть по 1 чай. лож. простий сметани, вийде дуже смачно. Гіркоти зовсім не відчувається. Такі баклажани можна подавати як гарячим, так і трохи теплим.

    Баклажани з вином

    Любителям обідати чи вечеряти в ресторанах знайоме це пікантне блюдо. Розглянемо простий рецепт приготування баклажанів у вині. Зробивши його будинку, ви здивуєте і порадуєте всю сім’ю.

    46a53e24321d377f87c3a1e6aa506c90 Баклажани швидко і смачно приготовані в духовціСклад

     

    • Баклажани, середніх розмірів – 5 шт.
    • Оливкова олія – 1 ст. лож.
    • Помідор – 3-4 шт. (середні і зрілі)
    • Пучок базиліка
    • Болгарський перець – 2 шт.
    • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
    • Часник – 1 зубчик
    • Біле вино (на ваш смак) – 1 склянка

    Готуємо

  • Візьміть «синеньких» і промийте їх під проточною водою. Якщо вони молоденькі, то шкірку знімати не варто. Нарізайте овочі середніми кубиками.
  • Натріть овочі кам’яною сіллю і відкладіть в сторону на 50 хв. Сіль видалити гіркоту. Потім промийте їх під струменем води, щоб прибрати надлишок солі.
  • Болгарський перець промийте, очистіть від насіння і нарізайте акуратно соломкою по 0,5 див. Помідори обдайте окропом. Так, з них легше зняти шкірку. Тепер зробіть по діаметру надрізи навхрест і знімайте шкірку. Нарізайте середніми кубиками.
  • Деко змащуйте оливковою олією і викладайте по черзі інгредієнти. Спочатку баклажани в кубиках, зверху помідори, потім перець, зверху цибулю (попередньо подрібнений півкільцями), плюс подрібнений часник.
  • На свій смак все посоліть і поперчіть, додайте дрібно нарізаного базиліка і заправте все оливковою олією. Поставте випікатися духова шафа, при температурі 180 градусів.
  • Через 25 хв. дістане деко, полийте овочі вином і ще 15 хв. запікайте.
  • Ароматне смачно блюдо готове. Подавайте блюдо гарячим!

    Баклажани з томатами

    Відмінний рецепт, запечений баклажанів під «помідорним покривалом».

    7d1c3997ad595efb2182e3d987096945 Баклажани швидко і смачно приготовані в духовціІнгредієнти

    • Баклажани (середніх розмірів) – 2 шт.
    • Помідори – 4-5 шт.
    • Сир (твердих сортів) – 200 гр.
    • Часник – 4-5 зубчиків
    • Соняшникова олія (для смаження) – 3 ст. лож.
    • Посоліть на свій смак
    • Перчіть так само на свій смак
    • Петрушка, кріп або інша зелень по 1 пучку
    • Італійська приправа (трави)

    Вийде приблизно від 10 до 12 порцій.

    Готуємо

  • Баклажани промийте під проточною водою і нарізайте кружечками завтовшки 1,5 див. Посипаємо їх кам’яною сіллю з обох сторін і нехай полежать так в мисці від 0,5 до 1 год. За цей час з них піде гіркоту.
  • Часник очистіть і видавлюйте через часникодавку в тарілочку.
  • Тепер налийте в цю тарілку тільки що закипілої води перемішайте і занурюйте туди з 2-х сторін кожен гурток «синеньких» і присипайте італійськими травами.
  • Твердий сир натріть дрібно, можна подрібнити через блендер.
  • Томати нарізайте кружечками, товщиною 1 див.
  • Для потрібен дека пергамент. Відрізайте потрібного розміру лист, розташовуйте на деку і змащуйте соняшниковою олією. Тепер розкладіть кружечки баклажанів. Зверху акуратно розташовуйте тертий сир, а потім кружечки помідорів. Всі помірно посоліть і перчіть.
  • Розігрійте духовку до 180 градусів і поставте туди деко з стравою. Нехай запікається приблизно 25 хв. Після закінчення часу відкрийте дверцята духової шафи і спробуйте зубочисткою, достатньо м’якими стали баклажани з помідорами у власному соку? Якщо готові, вимкніть духовку і виймайте блюдо. Перекладайте на велику тарілку. Нехай трохи охолонуть і можна приступати до трапези. Кожен кружечок посипайте дрібно рубаною зеленню.
  • Виходить швидко і дуже смачно.

    Приємного апетиту!