Буженина в духовці у фользі ідеальне блюдо для будь-якого свята

Соковите і ніжне м’ясо, наповнене неймовірним ароматом спецій і буквально тане в роті – чим не ідеальна закуска? Буженина в духовці у фользі готується досить швидко, а враження, що вона справить на рідних і близьких, будуть незабутніми.

Навіть якщо ви не можете похвалитися багаторічним кулінарним досвідом, у вас обов’язково вийде смачне і апетитне блюдо. Головне – суворо дотримуватися рецепт буженини в духовці і скористатися нашими корисними порадами, завдяки яким ласощі не пересохне, стане соковитим і неймовірно ніжним.

Мало хто знає, що рецепт буженини, з свинини в духовці яку сьогодні може зробити кожна друга господиня, був відомий ще за часів Давньої Русі. Для цього вишуканого блюда часто обирали ведмежатину – її обробляли спеціями, пряними травами і довгий час коптили на відкритому вогні. Ласощі виходило ароматним і смачним, правда, балували себе таким частуванням тільки знатні люди або ж мисливці.

Господиням на замітку

Незважаючи на те, що приготувати чудове запечене ласощі можна з будь-якого м’яса, сучасні господині вважають за краще робити вибір на користь свинини або яловичини. Деякі пояснюють це тим, що буженина в духовці у фользі з тієї ж курки або індички виходить досить сухий. Саме тому, щоб з першого разу у вас вийшло дивовижно смачне блюдо, варто вибрати яловичину або свинину. Необхідно врахувати наступні рекомендації:

  • 7e8a2a4395c9c0b24de94b8c990283d4 Буженина в духовці у фользі ідеальне блюдо для будь якого святаКраще купити великий важкий шматок, маса якого коливається від 1,5 до 4,5 кг. З таким продуктом буде працювати набагато легше і простіше, ніж з кількома невеликими скибками м’якоті.
  • Зверніть увагу на якість м’яса – в ньому має бути мінімальна кількість жил і сухожиль, інакше страва вийде жорстким. Віддавати перевагу варто шматках з достатньою кількістю жиру, адже від цього буде залежати соковитість і ніжність ласощі.
  • Краще всього приготувати буженину з мармурової яловичини або свинини, у яких тонкі жирові прошарки чергуються з товстими пластами м’якоті. При термічній обробці жир почне танути, насичуючи блюдо соком і дивним ароматом.
  • Перед приготуванням м’ясні шматки обов’язково миють, знімають з них плівку, видаляють стирчать жили, вимочують у розсолі протягом пари годин. За цей час інгредієнт має ввібрати в себе близько чверті від своєї маси рідини, яка при запіканні не дасть йому висохнути.
  • Час приготування частування буде варіюватися в залежності від віку м’яса. Наприклад, та ж телятина або молоде порося буде нудитися в духовці близько півтора годин, у той час як яловичина або свинина вимагають не менше 2,5–3 годин.
  • Температура при запіканні повинна бути невисокою – близько 160-170 градусів. Якщо розігріти плиту сильніше, то м’ясної шматок досить швидко висохне, стане жорстким. Не варто відправляти продукт і в холодну духовку – він обов’язково втратить свою соковитість.
  • f8038f8540295634d6d6131749482cd0 Буженина в духовці у фользі ідеальне блюдо для будь якого святаПодавати на стіл готову страву можна як в теплом, так і в охолодженому вигляді. Можна нарізати частування слайсами середньої товщини і викласти на тарілку у вигляді нарізки або ж відразу зробити бутерброди, доповнивши кожен шматочок ароматною зеленню, цибулею або часником. Підійдуть до соковитого і ніжному частування і легкі овочеві салати.
  • У виборі спецій вас ніхто не обмежує – можна використовувати сушений базилік, хмелі-сунелі, перець, кмин, паприку і багато іншого.
  • Отримати гарну хрустку скоринку при запіканні у фользі досить просто. Для цього потрібно злегка розгорнути фольгу за 15-20 хвилин до закінчення готування, збільшити температуру зі 160 до 180 градусів.
  • Ласощі стане ідеальною закускою до міцних алкогольних напоїв – горілки або домашнім несолодким настоянками.

    Способи приготування закуски

    Тепер, коли ви знаєте хитрощі в приготуванні соковитою буженини, пропонуємо вам ознайомитися з декількома рецептами цієї страви.

    Рецепт №1. Класичний спосіб

    Буженина з яловичини в духовці по класичному рецепту готується досить просто. Вам знадобляться:

    • яловичина – 1,5 кг;
    • сіль, спеції і перець – за смаком.

    316c0c9818e5a81f3ed86c60a51a56e6 Буженина в духовці у фользі ідеальне блюдо для будь якого святаПеред запіканням яловичини, необхідно підготувати продукт. Шматок миють, знімають з нього плівку, вимочують. Для цього в глибоку чашу або каструлю наливають воду, насипають сіль із розрахунку 50 гр. спецій на 1 л рідини. Ретельно розмішати розчин, в нього занурюють м’ясної шматок і залишають на 1,5 години.

    Якщо за вказаний час яловичина не насититься вологою, то можна додатково ввести сольовий розчин в м’якоть за допомогою шприца.

    По закінченні часу шматок витягують з води, злегка обсушують паперовим рушником, щедро натирають улюбленими спеціями. Після цього, яловичину укладають в рукав для запікання, залишивши не менше 10-15 см припуску з одного кінця (якщо цього не зробити, то під час термічної обробки поліетилен лопне). Час приготування – не менше 2 годин. Температура повинна бути не більше 160-170 градусів.

    Не поспішайте витягувати блюдо з рукава відразу після приготування. Саме в процесі охолодження м’ясо втрачає велику частину вологи, стаючи сухим. Краще потримайте шматок в поліетилені ще близько півгодини, а потім викладіть його на сервірувальну тарілку і наріжте слайсами. Прикрасити закуску можна красиво нарізаними кільцями цибулі і гілочками свіжої зелені.

    Рецепт №2. Дивовижно ніжна яловичина

    Приготувати закуску з яловичини можна й іншим способом. Для страви потрібно:

    • яловиче філе – 1,5 кг;716c6b29e1bd404aef5fe42cdf29627a Буженина в духовці у фользі ідеальне блюдо для будь якого свята
    • спеції, перець і сіль – за смаком;
    • лавровий лист – 3-4 шт.;
    • свиняче сало – 250-300 гр.

    У глибоку каструлю наливають 1,5 літра води, доводять до кипіння, насипають туди 70-80 гр. солі, лаврове листя, 6 горошин чорного перцю. Розчин повинен покипіти ще пару хвилин, після чого його знімають з плити і остуджують до кімнатної температури. Потім рідину кладуть шматок яловичини і дають йому просочитися розсолом (на вимочування піде близько півтора годин).

     

    По закінченні часу продукт натирають спеціями і перцем, сало нарізають пластинками середньої товщини. Лист фольги розкладають на рівній поверхні, кладуть на нього спочатку яловичину, а на неї стелять шаром шматки сала. Фольгу щільно загортають, відправляють блюдо запікати при 170 градусах протягом 2 годин.

    Рецепт №3. Закуска з свинини

    Буженина з свинини у фользі в духовці відрізняється способом приготування від тієї ж яловичини. Для закуски будуть потрібні:

    • свиняча шия – 3 кг;dff9930b49b0ff76b1651cf16d062534 Буженина в духовці у фользі ідеальне блюдо для будь якого свята
    • сіль, перець, паприка – за смаком;
    • часник – 6-7 зубчиків.

    М’ясо миють, видаляють з нього надлишки вологи за допомогою паперових рушників, натирають сіллю і перцем з усіх боків. Часник тиснуть під пресом, а отриманої кашкою щедро натирають основний інгредієнт. Після цього, шматок кладуть в об’ємну миску, накривають харчовою плівкою і залишають маринуватися. Щоб готове блюдо вийшло більш ароматним, його краще залишити на 10-12 годин у холодильнику.

    Перед запіканням м’якоть натирають паприкою – так, закуска придбає красивий яскравий відтінок. Під час термічної обробки шматок може почати розсипатися на шари. Щоб цього не сталося, потрібно щільно перетягнути шматок ниткою. Тепер залишилося загорнути його в шар пергаменту і фольги, відправити запікатися в духовці при температурі 250 градусів протягом години, а потім ще пару годин, зменшивши напруження до 200 градусів.

    Як тільки шматок свинини, запеченої в духовці, буде готовий, його охолоджують до кімнатної температури, а потім прибирають на ніч у холодильник. Подають на стіл, попередньо нарізавши красивими пластинками.

    Рецепт №4. Свинина, запечена з курагою

    На любителів незвичайних кулінарних витворів обов’язково справить враження рецепт буженини з свинини в духовці з сухофруктами. Для приготування вишуканої закуски вам знадобляться:

    • свиняча вирізка – 1,5 кг;01dbcd9d99e593a1c56a9e55eac29bef Буженина в духовці у фользі ідеальне блюдо для будь якого свята
    • курага – 150 гр.;
    • сіль і спеції – за смаком;
    • пляшкове пиво або квас – 1 л.

    М’ясо потрібно обмити, прибрати з нього надлишки рідини, вимочити в квасі або пиві (шматок повинен полежати в розчині трохи більше години). Курагу слід також підготувати – залити її окропом на 10-15 хвилин, потім злити з неї воду і обдати холодною водою. Коли м’якоть насититься пивом чи квасом, її обсушують паперовими рушниками і ретельно натирають улюбленими спеціями і солять.

    Щоб закуска придбала незвичайний легкий смак сухофруктів, роблять надрізи в м’ясі (глибина їх не повинна варіюватися від 1,5 до 2,5 см) по всій площі. В отримані отвори вставляють розмочену курагу. За бажанням її можна нарізати на кілька частин і тільки після цього вставляти в м’ясо.

    Підготовлене м’ясо обертають фольгою і відправляють нудитися в розігрітій до 180 градусів духовій шафі. Час приготування – близько двох годин. Подавати на стіл таке ласощі краще в охолодженому вигляді.

    Рецепт №5. Приготування страви без фольги

    Цей рецепт схожий на традиційний спосіб приготування буженини. М’ясо виходить ніжним і соковитим, а зверху на ньому утворюється апетитна хрустка скоринка. Вам будуть потрібні:

    • свинина – 2 кг.;215fbd2cbaeea09be43c927ab34c3d02 Буженина в духовці у фользі ідеальне блюдо для будь якого свята
    • спеції та сіль – за смаком;
    • сало – 250 гр.

    М’ясо миють, видаляють з нього плівку і кладуть вимочуватися в розсолі (50 гр. солі на 1-1,5 л води). Через півтори години шматок витягують, видаляють надлишки рідини паперовими рушниками і натирають щедро спеціями. М’ясо кладуть на решітку в духовку, на нижню полицю ставлять лист, наповнений водою. Порізане шматочками сало викладають поверх свинини. Страва готуватиметься близько півтора годин при температурі 170 градусів.

    Через кожні 30 хвилин перевіряти кількість води в деко. По мірі випаровування потрібно доливати рідину, інакше готова закуска стане сухою і жорсткою.

    Існують і інші способи приготування ароматного страви в духовці – з часником та морквою, в медово-гірчичному маринаді, з філе індички або курки. Не бійтеся вивчати нові рецепти, удосконалюючи свою кулінарну майстерність.