Чіабатта рецепт в духовці для цінителів ніжного хліба

Загрузка...

З незапам’ятних часів в Генуї та інших містах Лігурії на заході Італії готували дивовижне блюдо – пшеничний хліб з оливковою олією та іншими інгредієнтами. Випічка виходила ніжною і ароматною, легкої і пористої, а її поверхня покривала щільна хрустка скоринка. З часом такий хліб знайшов визнання на території всього півострова, полюбився мешканцям Каталонії та інших європейських областей. А в XX столітті він чіабатту вже можна було побачити на вулицях всіх великих міст Європи і США як самостійне блюдо або складову бутербродів і сендвічів. Зрозуміло, кулінари самі хочуть приготувати чіабатту – рецепт в духовці, який ми підготували для них, що дозволить повністю відтворити насичений і неповторний смак цього легендарного хліба.

Класичний рецепт

Повинні відразу попередити – час приготування класичної чіабатти досягає 14 годин із-за тривалого процесу бродіння тесту, який необхідний для прояву всіх палітри відтінків смаку і аромату страви. Очевидно, що для готування на швидку руку дана методика не годиться. Крім того, страва дуже чутливе до якості інгредієнтів, тому зупинити свій вибір на перевіреній високоякісної продукції. А вибрати необхідно наступне:

  • 7c9cd724df5819f25b696ef903ce96ba Чіабатта рецепт в духовці для цінителів ніжного хлібапшеничне борошно – 450 г;
  • мінеральна вода – 350 г;
  • оливкова олія – 5-8 м;
  • сухі дріжджі – 1 г;
  • сіль – 3-5 р.

Приготування тіста починається зі змішування борошна, дріжджів і солі і просіювання цієї суміші через середнє сито – так інгредієнти розподіляться максимально рівномірно. Після цього у воду вливають оливкову олію, ретельно перемішують і всипають потроху сухі інгредієнти, постійно вимішуючи тісто. Вкрай важливо правильно визначити консистенцію – тісто повинне вийти майже рідким, густим і липким. При необхідності можна додати ще трохи борошна. Після того, як маса здасться однорідною, вимішування слід продовжувати ще 5-10 хвилин. Спростити процес допоможе тістоміс або блендер, але і за допомогою звичайної ложки можна отримати хороший результат.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:  Сосиски в тісті в духовці – прості рецепти з різним тестом.

Тепер ємність з тістом необхідно щільно закрити. Можна скористатися чим завгодно – від рушника до обробної дошки, але краще всього взяти скляну кришку, крізь яку легко спостерігати за тим, як тісто піднімається і збільшується в об’ємі. Бродити в закритій ємності тісто має 10-12 годин при температурі трохи вище кімнатної, тому доцільно почати підготовку ввечері, а продовжити вранці, дозволивши йому підніматися всю ніч. До ранку об’єм тіста збільшиться в 1,5-2 рази, а на поверхні проступлять повітряні бульбашки. Значить, можна приступати до формування чіабатти.

Формуємо блюдо

0fc9ecba09a558ed6a86f51a41af8a7b Чіабатта рецепт в духовці для цінителів ніжного хлібаРобочу поверхню (стіл або велику обробну дошку) збризкують водою і застеляють харчовою плівкою, на якій розподіляють невелику кількість борошна. Тісто викладають з ємності, ділять на дві рівні частини і формують з них невеликі батони. Велике деко вистилають папером для випічки, яку злегка збризкують рослинним маслом і присипають борошном. Перемістити батони на деко буде легше, якщо піднімати їх разом з плівкою – так вони не розповзуться в руках. Чіабатти обережно перекладають на деко і підправляють, якщо потрібно, їх форму.

 

Швидше за все, коржі здадуться вам занадто плоскими – це не страшно, в духовці тісто встигне піднятися і витягнутися.

Запікати чіабатту слід в заздалегідь розігрітій до 210-220 градусів духовці протягом 30-35 хвилин, при цьому необхідно встановлювати деко на нижню полицю. Щоб регулювати товщину і щільність скоринки, на час випічки в духовці слід розташувати невелику ємність з водою. Чим швидше википить вода, тим більш товста скоринка вийде.

Подаємо до столу

Традиційно чіабатту подавали теплою, через 15-20 хвилин після випічки, в якості самостійного блюда або з грибами і пармезаном, але сьогодні часто застосовуються більш складні страви, що мають у своєму складі італійський хліб. Ось деякі з них:

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:  Свинина в гірчиці, запечена в духовці по швидкому рецептом
  • 318dfd93e80e80151ca5e1b1c55fbe24 Чіабатта рецепт в духовці для цінителів ніжного хлібаБрускетта з томатами і базиліком – на половину розрізаного вздовж батона кладуть нарізані кубиками томати, зубчик подрібненого часнику, ложку оливкової олії, посипають базиліком, сіллю, паприкою і запашним перцем.
  • Бургер з яловичиною і сиром фета – між половинками чіабатти розташовують котлету з яловичого фаршу з цукіні, цибулею, фетом, майораном і спеціями, кружечки огірків і листя салату. Злегка підсмажують на грилі.
  • Чиабат-сендвіч – з батона зрізують верхівку і видаляють більшу частину м’якуша з центральної частини. М’якуш ріжуть поперечними пластами товщиною близько 1 см, злегка підсмажують. У поглибленні батони мають по черзі такі інгредієнти: сир, шинка, кільце помідора, лист салату, хліб. Повторюють 4-6 разів.
  • Бутерброд з тунцем і яєчнею – консервований тунець подрібнюється в кашку, змішується з майонезом і викласти на половинки чіабатти. Готується яєчня з 4-5 перепелиних яєць, кладе на нижню половину і накривається листами рукколи.
  • Як Ви бачите, чіабатта відмінно поєднується з найрізноманітнішими інгредієнтами – м’ясом, рибою, сиром, овочами. У кінцевому рахунку, різноманітність способів її застосування обмежена лише фантазією кулінара.

    Сподіваємося, наш рецепт чіабатти в духовці виявиться Вам корисний, і допоможе створити справжній кулінарний шедевр!

    Загрузка...