Чим корисний сир для організму людини: склад і властивості

Сир вважається унікальним продуктом, що містить максимальну кількість білка в порівнянні з будь-яким іншим молочним виробом. Без нього не можна уявити повноцінне і здорове меню, що дає людині необхідну енергію для життєдіяльності.

Загрузка...

Хімічний склад

Сир — кисломолочний продукт. Його отримують шляхом сквашування молока з подальшим витяганням сироватки. Секрет користі сиру закладений в його приготуванні, в процесі якого з молока виділяються життєво важливі для організму людини речовини.

Живильні характеристики, калорійність, склад можуть змінюватись в залежності від жирності продукту, натуральності його виготовлення та інших факторів. Розрізняють сир за процентним співвідношенням жиру на 100 г продукту:

  • знежирений −1-3%;
  • напівжирний — 5%;
  • класичний — 9%;
  • жирний — 18-23%.

Класичний сир має калорійність близько 156 ккал. Харчову цінність визначають такі компоненти, що знаходяться в складі цього продукту:

Назва компонента Кількість у грамах (на 100 грам)
Білки 16,7
Жири 9,0
Вуглеводи 2,0

Склад сиру настільки різноманітний, що його можна сміливо назвати джерелом цінних речовин. Продукт багатий мінералами, вітамінами, основні з яких наведені в таблиці:

Вітаміни Мінерали
макроелементи мікроелементи
А 0,08 мг Кальцій 164 мг Залізо 0,4 мг
РР 0,4 мг Магній 23 мг
В1 0,04 мг Натрій 41 мг
В2 0,3 мг Калій 112 мг
З 0,5 мг Фосфор 220 мг

Також склад продукту відрізняється присутністю золи, моно — і дисахаридів, органічних кислот, амінокислот.

Корисні властивості і шкоду сиру для організму

Користь сирного продукту залежить від знаходяться в його складі цінних компонентів, здатних в комплексі зміцнювати та відновлювати функції, стабілізувати діяльність важливих систем організму.

Лікувальна сила

Продукт користується особливим попитом, оскільки незамінний у повноцінному раціоні людей всіх вікових категорій. Його регулярне вживання сприяє:

  • підвищенню імунітету і підтримки життєвих сил організму у комплексній терапії хронічних хвороб;
  • запобігання розвитку хвороб серця і судин;
  • відновлення пошкоджених секторів нервової системи, постачання організму енергією;
  • зниження ризику розвитку анемії, контролювання рівня заліза в крові;
  • оптимізації діяльності системи травлення;
  • прискоренню процесів відновлення внутріклітинних структур, клітин, тканин;
  • формування кісткової тканини в період росту зубів у маленьких дітей;
  • активізації обміну речовин, що дозволяє уповільнити процеси старіння;
  • зменшення проявів різних алергічних реакцій;
  • підвищенню працездатності, розумової активності і настрою;
  • відновлення гостроти зору.
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:  Атрофічний гастрит: симптоми, ефективне лікування у жінок

Тому кисломолочний продукт давно зайняв свою позицію в повсякденному меню людини. Його успіх визначається як специфічної природної кислинкою у смаку, так і позитивним дією на організм.

Шкоди та обмеження до вживання сиру

Приносячи величезну користь, сир може нанести шкоду, особливо при вживанні його в необмежених кількостях.

  • Причиною відмови від продукту є індивідуальна непереносимість окремих компонентів сиру.
  • Слід виключити прийом ласощі людям із захворюваннями нирок і атеросклерозом.
  • Не рекомендується включати в меню кислий сир людям, у яких діагностовано гастрит, виразка.
  • Надмірне вживання може збільшити кількість холестерину в крові, тим самим спровокувати розвиток атеросклерозу.

Важливо використовувати лише свіжий і якісний продукт.

Недобросовісні виробники додають в сир рослинний жир, який практично не засвоюється організмом, а також смакові добавки та емульгатори, не несуть ніякої користі.

Також сир може бути небезпечним при порушенні умов зберігання, коли високі температури призводять до появи патогенної мікрофлори і хвороботворних мікроорганізмів.

Універсальне застосування продукту

Сирне ласощі успішно використовують у кулінарії, медицині, косметології. Також провідні дієтологи при розробці дієт віддають перевагу саме цей кисломолочний продукт за її унікальний склад, поживну цінність, яка гідна найвищої оцінки.

Справжня знахідка в косметології

Сир — не тільки харчовий продукт. Його активно застосовують для виробництва дерматологічних засобів, що очищають кремів, зволожуючих масок, корисні речовини в складі яких:

  • підвищують тонус і зберігають пружність, свіжість шкіри;
  • гарантують захист від інфекцій і очищення епідермісу;
  • оперативно усувають почервоніння, припухлість;
  • знімають запалення і пігментні плями;
  • борються з шкірними проблемами і грибковими ураженнями;
  • захищають від несприятливих впливів зовнішніх факторів.

Натуральний сир — прекрасна альтернатива аптечним і магазинним косметичним засобам. А систематичне і правильне його застосування забезпечить тривале і стійке позитивне дію, що перевершить всі очікування.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:  Чому йде кров з носа: причини та способи зупинки

Ласощі в кулінарії

Кожна господиня знає велику кількість рецептів із сиру. З нього можна приготувати багато страв: ватрушки, вареники, запіканки, пікантні закуски, оригінальні салати. Кулінарна промисловість випускає вишукані десерти з сиру з додаванням корисних фруктів, якими так люблять насолоджуватися і дорослі, і діти.

Сирні вироби можна піддавати випікання, варінню, тушкуванню і смаженні, при цьому до 85% всіх цінних складових зберігаються.

Ефективний засіб для схуднення

Одним з ефективних продуктів для схуднення вважається сир. Тому в прагненні до ідеальної фігури потрібно вживати продукт в будь-який час доби і тоді із задоволенням можна буде дивитися на своє відображення в дзеркалі.

Розсипчасте ласощі включають в меню розвантажувальних днів і всіляких ефективних дієт. Натуральний білок і збалансований обсяг цінних вітамінів, мінералів вражають дієтологів, так і скептично налаштованих до дієт людям.

Як правильно його їсти?

Головна перевага сиру — швидко і легко засвоюється і не перевантажує систему травлення. Це дає можливість споживати продукт одночасно з будь-якою іншою їжею або в проміжку між прийомами їжі в якості легкого, наповнює енергією перекусу.

Фахівці не обмежують час прийому сирного ласощі, але існують певні рекомендації, коли вживати продукт:

  • Жирний сир слід їсти вранці, за день організм впорається з жирами, і на талії цей калорійний сніданок ніяк не відбивається.
  • Нежирний продукт можна з’їсти в вечірній час за годину до сну, навіть під час дієти сирний вечеря підвищить ефект.
  • Спортсменам сир потрібно вживати протягом 30 хвилин після закінчення тренування, це буде прекрасним способом відновити і наростити м’язову масу в максимально короткий період часу.

Сир входить в категорію висококонцентрованих продуктів, тому дієтологи рекомендують дорослій людині, вагітної і годуючої жінки приймати в день 80 грам звичайного або 150 грам знежиреного сиру.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:  Аллохол: від чого допомагає, чим корисний і шкідливий, відгуки

Скільки і коли малюкам вводити сир в прикорм, вирішує педіатр, орієнтуючись на загальний стан і темпи розвитку дитини.

Якщо є сумніви в кількості вживаного продукту, то краще звернутися до лікаря. Тільки фахівець зможе грамотно розрахувати добову норму корисних речовин з урахуванням віку, статі.

Для підвищення імунітету, насичення організму вітамінами, профілактики анемії потрібно всього лише насолоджуватися унікальним смаком сиру. А його регулярне вживання забезпечить хороше здоров’я, красу і позитивний настрій.

Загрузка...