Чудова щука в духовці у фользі рецепти та хитрості готування

Загрузка...

Ароматна і ніжна щука в духовці у фользі виходить не в кожної господині. Деякі не можуть позбутися від своєрідного річкового запаху риби, в інших погано пропікається гарнір, а треті взагалі намагаються не зв’язуватися з готуванням таких кулінарних шедеврів. А даремно!

Побалувати себе смачним і ситним блюдом насправді не так вже й складно. Потрібно всього лише підібрати перевірений рецепт щуки і вивчити маленькі хитрощі приготування цих ласощів.

Господиням на замітку

Перед тим як приступити до запіканню щуки в духовці в обов’язковому порядку радимо ознайомитися з корисними порадами та рекомендаціями від досвідчених кулінарів:

  • Всі річкові риби мають незвичайний аромат – запах твані. Позбутися від нього зможе кожна господиня, якщо обробить м’ясо з усіх боків свіжим лимонним соком. Деякі любителі готування воліють вимочувати рибу в молоці для таких же цілей, проте, краще скористатися першим способом – він набагато швидше і простіше.
  • 8846c4a29c8c02d9e6f66317e6c18507 Чудова щука в духовці у фользі рецепти та хитрості готуванняЯкщо ви стежите за фігурою і вважаєте правильно харчуватися, то можна приготувати рибу в духовці цілком, в черевце поклавши кілька скибочок лимона і пучок улюбленої зелені. Щоб отримати більш ситна і калорійне блюдо, слід доповнити тушку гарніром з овочів – картоплі, солодкого болгарського перцю, цибулі, моркви. Гриби теж підійдуть для фарширування риби.
  • При приготуванні страви для святкового обіду з тушки слід видалити великі кістки. Проте, слід пам’ятати, що під час термічної обробки щука у фользі може розвалитися, втративши свій гарний зовнішній вигляд.
  • Перед відправкою в духовку рибу необхідно не тільки очистити від луски, але і видалити нутрощі, намагаючись не зачепити жовчний міхур. Всередині тушку можна натерти сумішшю спецій і сіллю, скропити лимонним соком, щоб нейтралізувати тинный запах.
  • Для любителів рум’яної скоринки на м’ясі або рибі можна порадити ще одну хитрість – за 5-7 хвилин до закінчення готування просто розгорніть фольгу. В результаті щука, запечена в духовці, вийде м’якою і ніжною, а злегка хрустка золотава скоринка змусить апетит разбушеваться.
  • Деякі господині скаржаться на те, що під час томління в духовці щука сильно прилипає до фользі. Позбутися цього недоліку можна за допомогою листа пергаменту, який обертається навколо тушки, а потім все замотується фольгою. Якщо ж змастити матеріал для запікання великою кількістю рослинної олії, то можна домогтися таких же результатів.

    Як приготувати рибу?

    В арсеналі досвідчених господинь знайдеться відразу кілька способів приготування річковий рибки в духовці. З овочами, грибами, зеленню, цілком або в нарізаному на шматки вигляді – варіантів насправді дуже багато. Пропонуємо вам вивчити перевірені прості й оригінальні рецепти і спробувати створити маленьке кулінарне диво, на радість ваших рідних і близьких.

    Рецепт №1. Простий варіант ласощі з пряними травами

    Якщо ви хочете приготувати легкий і майже дієтичне блюдо, то саме час вивчити рецепт щуки в духовці з пряними травами. Для ласощі будуть потрібні:

    • ціла тушка – близько 1 кг.;17bed638f499b19c87a270ff1fbdffa4 Чудова щука в духовці у фользі рецепти та хитрості готування
    • лимон – 1 шт.;
    • суміш сушеної зелені – за смаком;
    • перець і сіль – трохи;
    • майонез – 70-80 гр.;
    • паприка, коріандр і чебрець – по ½ ч. л. кожного.

    Тушку очищають від луски, потрошать, вирізати зябра і ретельно м’ясо промивають під проточною водою. Лимон миють, нарізають кружечками завтовшки близько 0,5 см, кладемо їх у черевну порожнину. За бажанням по 1 часточці можна покласти за зябра – так, щука стане ще більш апетитною з вигляду, а смак буде рівномірним і з невеликою приємною кислинкою. В окремій мисці майонез змішують зі спеціями і сухими травами.

    На деко вистилають лист фольги (у шматка матеріалу повинен бути достатній для загортання риби запас). Тушку змащує пряним майонезним соусом з одного боку, кладуть обробленої частиною на фольгу. Після цього, обмазують складом другу сторону, а зверху прикрашають тушку залишилися лимонними часточками. Тепер потрібно щільно загорніть рибу у фольгу, розігріти духовку до 200 градусів і відправити блюдо запікатися. Через 20 хвилин термічної обробки матеріал розгортають і дають потомитися ласощів ще 7-10 хвилин.

    М’ясо виходить ніжним і соковитим, а приємний пікантний відтінок лимона припаде до смаку будь-якому гурману. Подавати на стіл частування можна як окремо, так і з овочевим гарніром.

     

    Рецепт №2. Блюдо з овочевим гарніром

    Щука в духовці з картоплею в фользі – ідеальний варіант ситного і не дуже калорійного вечері. Для приготування ласощів будуть потрібні:

    • рибна тушка – 1 кг.;e566d4325bee4c4c89dc4968cb0b9baa Чудова щука в духовці у фользі рецепти та хитрості готування
    • картопля – 5-6 шт.;
    • цибуля – 2-4 шт.;
    • морква – 1 шт. (середнього розміру);
    • лимон – 1 шт.;
    • сіль, приправи і перець – за бажанням;
    • майонез або сметана – 4 ст. л.

    Перед приготуванням риби в духовці необхідно очистити від луски, випатрати, гарно помити, видалити зябра (якщо цього не зробити, то готове блюдо буде гірчити). Перець і сіль змішують в окремій мисці, а одержаним складом ретельно натирають щуку з усіх боків. Як тільки тушка буде підготовлена, потрібно перейти до приготування начинки. Для цього дрібно шаткуємо цибулю, натирають на крупній тертці моркву, змішують їх в мисці.

    Якщо ви хочете покласти всередину тушки шматочки лимона, то фрукт слід нарізати кружечками, а потім на четвертинки. При використанні морквяно-цибулевої начинки черевну порожнину тільки збризкують лимонним соком.

    У щуч’є черевце складають начинку, скріплюють розріз зубочистками, щоб страва не розвалилася в процесі готування. Підготовлену рибу кладуть на шар фольги, вистелену в деку. В цей же час необхідно почистити картоплю, нарізати його кружечками або розділити на четвертинки. Щоб при запіканні овочі не стали сухими, необхідно вмочити їх у майонез, приправлений перцем і сіллю.

    Картопля викладають поруч з рибою, щільно загортають фольгу і відправляють запікати при 200 градусах. Через 40 хвилин томління в духовці блюдо буде готово. Можна подавати до столу на великий сервірувальній тарілці, прикрасивши запечену тушку свіжою зеленню, скибочками лимона і оливками.

    Визначати ступінь готовності ласощі можна по картоплі, адже він зі щучим м’ясом запікається одночасно. Неймовірно смачним виходить це страва, якщо змастити його майонезом, посипати крупно натертим сиром і дати потомитися в духовці близько 7-10 хвилин. Фольгу загортати при цьому не треба.

    Рецепт №3. Щука з грибним фаршем

    Для приготування дивовижного ласощі знадобляться:

    • щука – 1,5 кг;c05d7ec6ac843669cb162c611455ad73 Чудова щука в духовці у фользі рецепти та хитрості готування
    • цибуля – 4 шт.;
    • морква – 2 шт.;
    • лимон – 1 шт.;
    • печериці – 300 гр.;
    • сметана – 200 мл;
    • масло вершкове – половина пачки;
    • спеції та сіль – за смаком.

    Рибу готують, як і в попередніх рецептах, обробляють лимонним соком. Дві цибулини дрібно шаткують, а решту нарізають півкільцями. Моркву миють і чистять, нарізають невеликими брусочками. Гриби теж миють, за бажанням знімають з них шкірку і нарізати красивими скибочками. На сковороду викладають вершкове масло, обсмажують на ньому цибулю до золотистого відтінку, додають гриби, а по готовності вливають сметану і приправляють спеціями, солять.

    Тушку кладуть на шар фольги в листі, начиняють черевце цибульно-грибною сумішшю, сколюють краю порожнини зубочистками. Навколо щуки красиво розкладають півкільця цибулі і морквяні брусочки. Після цього, фольгу щільно загортають і відправляють нудитися в духовку при 200 градусах.

    У зв’язку з тим, що в продукті міститься мінімум жиру (близько 2% від загальної маси), блюдо часто готують з додаванням сметани або майонезу. Це дозволяє не тільки зробити смак більш пікантним, але і не дає рибі пересохнути, стати жорсткою під час запікання.

    Загрузка...