Домашня тушонка з свинини в духовці — відмінне блюдо

Зараз в будь-якому супермаркеті продається свіже м’ясо. Всяке в житті буває, наприклад, до вас несподівано нагрянули гості, а в магазин не хочеться йти або їдете на природу і ніколи возитися з продуктами, відправляєте чоловіка у відрядження і потрібно поїсти в поїзді і т. п. Тому, дбайливі господині закочують свинячу тушонку в 1 літ. і навіть 3 літ. банку.

Домашня тушонка з свинини в банку — це те, що потрібно

459593df86950e6a567c856e0b901cb8 Домашня тушонка з свинини в духовці   відмінне блюдоМагазинна тушонка не вселяє довіри, відкриваєш, а там півбанки жиру і несмачна. Ви можете зробити на зиму 10, 50 і більше банок. Хоч і зберігається консервація 1 рік, але найчастіше її з’їдають вже за півроку.

Яке м’ясо взяти? Будь. Хтось зробить з недорогої курятини, інша господиня з яловичини, третя віддасть перевагу кролятину або індичатину. Буває, що родичі містять баранов. Тоді і бараниною у вас вийде взимку поласувати. Ми пропонуємо рецепт, за яким тушонка з свинини в духовці виходить прекрасною.

З такою тушонкою можна зварити будь-суп, подати до 2-го страви (гречки, рису, макаронів і т. д.), взяти шматок хліба і з задоволенням скуштувати соковитого м’яса. Переробка м’яса і приготування тушкованого м’яса в духовці у власному соку особливо цікавить тих, хто живе в селі, містить багато свиней. В основному, м’ясо і сало добре продається або зберігається в морозилці. Буває і надлишок або ви хочете заготовити на сім’ю консервацію.

4b1609f159ac70cdb1f14cae558a6759 Домашня тушонка з свинини в духовці   відмінне блюдо

 

Домашні заготовки кращі. Головне, закривати їх герметично бляшаними кришками. Ми розповімо вам рецепт, розрахований на 1 літ. банку. А ви закочуйте стільки, скільки потрібно.

Склад

  • свинина — 800 гр.
  • сало або смальцю — 100 гр.
  • лаврове листя – 2 шт.
  • чорний запашний перець – 6 шт.
  • 1 чай. лож. кам’яної солі. Тільки така підходить. З маленькою гіркою.

Готуємо

  • Вибирайте для приготування тушкованого м’яса гарне м’ясо, в якому як можна менше сала і жив. Верхній шар найкраще заповнити не смальцем, а нарізати маленькими шматочками сало. Нехай вони будуть дрібніше, ніж ви подрібніть м’ясо.
  • Нарізайте м’ясо середніми за розміром шматками. Викладіть їх у простору каструлю і посоліть. На 1 літ. потрібно 1 чай. лож. з невеликою гіркою солі.
  • Банки скляні можна не стерилізувати, помийте їх гарненько і досить. Викладайте в них м’ясо з каструлі. Укладіть шар, а зверху запашний перець з лавровим листом. Верхній шар складає подрібнене сало чи смалець, хто як робить. І його трохи посоліть.
  • Важливо не до самого верху укладати м’ясо з салом, а зверху залишити зазор на 2 пальці.

  • Ви всі банки заповнили м’ясом та салом? Пора їх ставити в духовку. Візьміть лист, має бортики. Застеліть ганчірочкою в 1 шар і наливайте сюди холодної води. Ставте наші банки прямо на деко.
  • Зверху накрийте їх бляшаними кришками. Видаліть з них резиночки, інакше, будуть плавитися. Ставте їх у духовку. На табло нехай буде 200 градусів. Помітите, що в банках м’ясо з салом закипіло і відразу зменшити температуру до 150 градусів.
  • Придивіться до банків. Якщо вміст у них потихеньку кипить, значить, все в порядку, так і задумано. Температура підходяща. В таких умовах тушонка нехай нудиться не менше 3 год. у духовці.9a4a6c1106e9966ce2519e237911cb1d Домашня тушонка з свинини в духовці   відмінне блюдо
  • При такій температурі, вода з дека буде випаровуватися. Стежте, щоб не стало зовсім сухо, додавайте на деко рідина. Найкраще закип’ятити чайник і підлити прямо гарячу воду. Тримайте чайник під рукою.
  • Пройшло 3 ч. і наша тушонка готова. Діставайте акуратно з духовки по 1 банці. На бляшані кришки приєднайте тому гумки і закочуйте кожну банку ключем.
  • Висновок

    Тушонка з свинини в духовці відмінно зберігається і при кімнатній температурі, але краще не ризикувати. Поставте її на холодний балкон або в комору, льох, якщо ви живете в приватному секторі.

    Закрутки можуть зберігатися до 1 року, але практика показує, що тушонка подобається всій родині і дуже швидко йде на приготування поживних супів, як гарнір на друге. М’ясо консервувати можна круглий рік, якщо все з’їли, поповнюйте запаси, а то і влаштовуйте консервування кожен місяць.

    Звичайно, головний годувальник у родині чоловік. Його обов’язки принести з магазину свіжу свинину без сала і надлишку жив, купити сала, а дружина вже приготує в духовці відмінну тушонку для всієї родини. Спробуйте зробити тушонку, використовуючи наш рецепт. Ось побачите, вам точно сподобається. Пальчики оближіть!