Домашній ароматний батон рецепт в духовці на кожен день

Домашня випічка, будь то пиріг з сиром або здобний батон, рецепт в духовці яких сьогодні зможе освоїти кожна господиня, завжди радує домочадців. Крім дивовижного букету ароматів, під час готування утворюється непередавана атмосфера затишку і тепла. Саме тому багато кулінари вважають за краще готувати хліб вдома, адже в готовому продукті набагато більше користі, ніж покупної випічці.

При дотриманні рецептури здобний батон виходить м’яким і повітряним всередині, а зовні радує око красивим і хрусткою золотистою скоринкою. Однак, перед приготуванням дивовижною випічки радимо вам ознайомитися з корисними рекомендаціями, а саме:

  • 4d6cedfc454dd829f35e442e8affa755 Домашній ароматний батон рецепт в духовці на кожен деньТісто вийде більш повітряним, якщо ви замісіть його не відразу. Почекайте трохи, поки на поверхні дріжджового розчину не почне утворюватися піна.
  • Створити красиву рум’яну скоринку на випічці допоможе курячий жовток. Їм потрібно рівномірно обмазати батон перед відправкою в духовку.
  • Якщо при замішуванні тіста починає прилипати до рук, обробіть їх невеликою кількістю рослинного масла і продовжуйте готування.
  • Домашню випічку можна подавати як окремо, так і приготувавши з неї апетитні закуски. Наприклад, якщо розрізати продукт навпіл, покласти всередину улюблену начинку і потримати в духовці ще 10-20 хвилин, то вийде надзвичайно смачне блюдо.
  • Намагайтеся не відкривати перші 5-7 хвилин дверцята духової шафи, адже інакше випічка може впасти, втратити свій вигляд і частина смакових якостей.
  • Приготувати батон домашній, рецепт якого досить простий, вийде не з першого разу, якщо ви раніше не працювали з дріжджовим тістом. Але не варто засмучуватися – при дотриманні рекомендацій і дотриманні інструкцій ви незабаром почнете радувати близьких ароматною стравою.

    Як приготувати домашню випічку?

    Для приготування здобного і апетитного батона знадобиться не так-то багато інгредієнтів. Ось якими продуктами потрібно запастися заздалегідь:

    • борошно – 0,5 кг;f98a2ad2a0330213069a68d7456684be Домашній ароматний батон рецепт в духовці на кожен день
    • молоко – 0,3 л.;
    • масло вершкове – половина пачки;
    • яйце – 1 шт.;
    • сухі дріжджі – 10 гр. (1 ч. л.);
    • сіль і цукор – 1,5 ч. л. і 2 ст. л. відповідно.

    Деякі господині вважають за краще готувати таку випічку без яєць, вважаючи, що цей інгредієнт здатний ускладнити готовий продукт. Якщо ви тільки вчитеся готувати, то рекомендуємо дотримуватися оригінального рецепту. Після того, як страва почне добре вдаватиметься, можна приступати до різних експериментів.

    Спочатку потрібно злегка нагріти молоко (до 35-40) градусів, зняти з вогню і розчинити в ньому дріжджі, сіль і цукор. Тепер потрібно дати трохи постояти розчину в теплому місці. Через 10 хвилин у молоко вливається збите яйце, і маса добре перемішується. Вершкове масло потрібно розтопити на повільному вогні, не забуваючи постійно помішувати рідина.

    В молочно-дріжджову суміш потихеньку всипають просіяне борошно невеликими порціями, стежачи за тим, щоб маса не збивалась у грудочки. Коли тісто придбає консистенцію густої сметани, в нього вливають злегка остигле розтоплене масло, а потім продовжують всипати борошно. Коли маса стане досить густий, її викладають на дошку і вимішують вже руками.

    Добре підготовлене тісто для батона не повинно прилипати до рук, рватися, якщо ви спробуєте його підняти.

    Після замісу, радимо прибрати масу в тепле місце на 1-1,5 години. За цей час вона збільшиться в розмірах (приблизно в 2 рази), стане пишною. По закінченні часу заготовку для випічки викладають на дошку, місять ще близько хвилини, а потім ділять на 2 частини і вже з них формують майбутні батони.

    Деко змащують маслом, викладають на нього здобу, роблять на неї надрізи і дають відпочити продукту протягом декількох хвилин. В цей час розігрівають духовку до 180-190 градусів, відправляють блюдо запікатися. Гарний рум’яний вид випічка придбає через півгодини, після чого перевіряють її готовність і витягують з духовки. Готового страви дають трохи постояти і охолонути, накривши його рушником або паперовими серветками.

     

    Формуємо випічку правильно!

    Багато господинь вважають, що надати красиву і правильну форму домашньому батону досить просто. І саме із-за цієї помилки на виході виходить розвалену блюдо або випічка з порожнечами всередині. Пропонуємо розглянути поетапно процес формування продукту з моменту виготовлення тіста:

  • d07997241260b66a17fd838f14ddf0aa Домашній ароматний батон рецепт в духовці на кожен деньПісля того як ви розділили масу на 2 половини, кожну з них потрібно скачати назад в кульку. Заготівля буде «пузиритися», так як тісто вже стало досить повітряним.
  • Кожен шар акуратно розгортаємо на дошці за допомогою качалки. Товщина коржа повинна варіюватися в межах 1-2 див.
  • Пласт скачуємо ковбаскою, а що утворився шов потрібно защипати, як при приготуванні пиріжків.
  • При перенесенні тесту на деко зверніть увагу на положення шва – він повинен прилягати до дна. Якщо батон вийшов недостатньо гарної форми, то її можна підправити руками.
  • На останньому етапі випічку прикрашають характерними надрізами. Їх слід робити досить глибокими, але не наскрізними (приблизно 2-2,5 см глибиною).
  • Для тих, хто не любить простих рішень

    Якщо ви вже освоїли оригінальний рецепт приготування батону, можете спробувати побалувати себе і близьких кількома незвичайними стравами на основі такої випічки. Впевнені, результати вас неодмінно вразять!

    Рецепт №1. Дивовижне блюдо з сирною начинкою

    Для приготування такої закуски будуть потрібні:

    • батон – половина;010431c89321acc2d81f1db5aa9d839e Домашній ароматний батон рецепт в духовці на кожен день
    • вершкове масло, сир зернистий сир – 100 гр. кожного;
    • кріп і петрушка – по 1 пучку;
    • часник – 3-4 зубчики;
    • сіль – за бажанням.

    Зелень миють, видаляють з неї залишки вологи і дрібно шаткують. Часник чистять і пропускають під пресом. Сир розминають, сир натирають на тертці, а масло не до кінця розтоплюють в мікрохвильовці. Всі компоненти складають в одну миску, ретельно все перемішують. На батоні роблять надрізи через кожні 2 см, які заповнюють ароматною начинкою.

    Блюдо відправляють запікатися в духовку, попередньо замотавши його в шар фольги. Через чверть години при 180 градусах смачна закуска з сирною начинкою буде готова!

    Рецепт №2. «Шкідливий», але надзвичайно смачний обід

    Якщо ви не особливо стежте за фігурою і готові потішити себе здобою, то радимо приготувати таку закуску. Вам будуть потрібні:

    • батон – 1 шт.;e9d374e39ad05d34837f8e55adb503a4 Домашній ароматний батон рецепт в духовці на кожен день
    • сир – 100 гр.;
    • шинка або ковбаса – 300 гр.;
    • помідори – 2 шт.;
    • масло вершкове – 100 гр.;
    • зелень і спеції – за смаком.

    Випічку розрізають навпіл уздовж, всередині роблять глибокі надрізи. Сир натирають на тертці, часник пропускають під пресом, зелень дрібно шаткують, помідори ріжуть середніми кубиками, а шинку – тонкою соломкою. Масло потрібно розтопити і змішати з іншими компонентами в одній мисці. Отриманою начинкою набивають батон, загортають у фольгу і відправляють в духовку. Через 15 хвилин при 180 градусах блюдо буде готово.

    Приємного апетиту!