Форель в духовці: любов дієтолога, мрія гурмана

Загрузка...

Якщо у вас в будинку намічається збір різношерстої компанії вимогливих персон, і ви не знаєте, що приготувати, щоб всім сподобалося, запечіть форель в духовці. Це те саме блюдо, від якого не відмовиться ніхто. А щоб його зіпсувати, доведеться добряче постаратися навіть дуже поганої господині.

Форель – риба благородна

c731114446fb59fb59baf0109782680e Форель в духовці: любов дієтолога, мрія гурманаПринаймні, так про неї кажуть рибалки, які точно знають, що ловити її потрібно тільки в самій чистій воді і на найвишуканішу з приманок. Це відбивається на смакових якостях рибки, м’ясо її ніжне, легке, тане в роті.

Запечена форель – дієтичне блюдо. Приготована за різними рецептами, вона може містити від 90 до 170 кілокалорій. При цьому неодмінно зберігає всі корисні речовини, які стануть в нагоді і красуням і розумниця. Перші оцінять рибу за жирні кислоти, які перешкоджають старінню, а також вітаміни A і D, корисні для шкіри, волосся і нігтів. Другі порадіє порції фосфору. Він покращує роботу мозку і зміцнює нервову систему.

«Швидка» форель

Це рецепт із серії «гості на порозі».

013455959a65bc961a237191842b06ad Форель в духовці: любов дієтолога, мрія гурманаДля нього знадобляться:

  • форель – 1 кг;
  • цукровий пісок – 1 чайна ложка;
  • сіль – 1 чайна ложка;
  • лимон – 12;
  • приправа: суміш перців, прованські трави.

Сіль, цукор і приправи змішують і розводять соком половинки лимона. Отриманою сумішшю натирають підготовлену рибу. Дрібненьку річкову форель можна готувати цілком, відрізавши голови, хвости і плавники. Велику морську порізати на стейки.

Натерту рибку залишають маринуватися приблизно на 10 хвилин. Потім складають у форму для випікання, накривають кришкою або щільно закривають фольгою і ставлять в духовку, розігріту до 200 градусів. Через 20 хвилин вона буде повністю готова.

Форель, запечена у фользі

Для класичного рецепту знадобляться:

  • 078ea322d4f1962a376e042151ade251 Форель в духовці: любов дієтолога, мрія гурманатушка форелі – 1 штука;
  • вершкове масло – 100 грам;
  • лимон – 1 штука;
  • петрушка і кріп – по 1 пучку;
  • приправи: сіль, перець, коріандр.

Спочатку готують саму форель: відрізують голову, хвіст, плавники, виймають нутрощі, зчищають луску. Лимон ділять на дві нерівні частини. З меншою видавлюють сік і змащують ним тушку, а потім натирають її сіллю і перцем.

Тепер можна перейти до приготування начинки. Для цього петрушку і кріп дрібно рубають, солять, перчать і додають трохи коріандру. Цією сумішшю начиняють рибу. Для того щоб смак був більш яскравим, в такому вигляді її треба залишити на 20-30 хвилин. Це дозволить м’яса просочитися ароматами і смаками трав і спецій.

 

Тим часом можна підготувати фольгу, викласти на неї другу половинку лимона, порізаний на кружечки. Шкірку з нього краще зняти: іноді вона надає рибі гіркоту. В очищеному вигляді цитрус подарує рибі легку кислинку, а ще не дасть фользі прилипнути до риби.

Форель викладають на лимон, роблять на ній невеликі надрізи, в які поміщають шматочки вершкового масла. Потім рибу щільно загортають у фольгу, так щоб не зміг витекти сік. І ставлять в духовку, нагріту до 180 градусів. Приблизно через 35-40 хвилин рибу можна виймати.

Форель з рукава

Форель, запечена в рукаві – це сама ніжність, вона буквально тане в роті. Смачною і соковитою риба вийде навіть якщо її просто натерти сіллю і приготує таким чином. Варіант з овочами – трохи більш складне блюдо. Для його приготування знадобляться:

  • 644f0e1231537e5c97028a84a56d73f0 Форель в духовці: любов дієтолога, мрія гурманафорель – 1 кг;
  • морква – 3-4 штуки;
  • стебло селери – 4-5 штук;
  • лимон – 1 штука;
  • приправи: сіль, суміш перців.

Форель готують як зазвичай: миють, чистять, ріжуть на порційні шматки. Потім приправляють сіллю і перцем, збризкують соком половини лимона і залишають маринуватися на 10-15 хвилин.

Тим часом чистять моркву і селеру, ріжуть їх кільцями і відправляють в рукав для запікання. Туди ж кладуть і порізаний на часточки другу половинку лимона.

На овочі викладають рибу, рукав зав’язують, роблять в ньому кілька проколів зубочисткою і відправляють в духовку, нагріту до 200 градусів. Приблизно через годину вона буде готова.

З чим подають запечену форель

Кращий гарнір для форелі – овочі. Картоплю можна подати у вигляді збитого пюре. Так він підкреслить ніжний смак риби. Молоді бульби можна просто відварити і посипати будь свіжою зеленню. Можна приготувати і складний гарнір: картопля, морква, солодкий перець і зелений горошок запекти або загасити і, трохи приправте спеціями і свіжими травами, викласти на тарілку.

Вино до запеченої форелі подають біле. В ідеалі – сухе або херес.