Газоутворюючі продукти: список заборонених

Метеоризм — це явище, при якому в кишечнику накопичується багато газів. Цей стан проявляється дискомфортом у животі, здуттям, бурчанням, відрижкою і болючими відчуттями. Часте здуття живота не повинно залишатися без уваги. Схильність до газоутворення говорить про проблеми зі здоров’ям і труднощі з переварюванням їжі.

Якщо у новонароджених дітей метеоризм пов’язаний з недосконалістю травної системи, то у дорослих це ознака прогресуючих захворювань. Але навіть у здорової людини виникає здуття, якщо харчування організовано неправильно. Тому необхідно знати перелік газоутворюючих продуктів.

Загрузка...

Продукти, що викликають метеоризм

Якщо виключити з раціону небезпечну їжу, то вдасться уникнути метеоризму. Перелік газоутворюючих продуктів вражає, але не всі вони гарантовано провокують здуття. Не останню роль відіграє індивідуальна реакція людини. Продукти умовно розділені на групи у відповідності з природою походження:

Список продуктів
Молочні продукти – якщо є непереносимість лактози, то неприйняття молочних і кисломолочних страв буде високим. Викликати газоутворення здатні йогурти, молочні коктейлі, кефір, ряжанка, морозиво і навіть сир. Багато жінок у період лактації включають молочні продукти в раціон. Якщо дитина на грудному вигодовуванні страждає від колік в животі, слід обмежити споживання молочних продуктів і простежити за реакцією. Провокатором метеоризму здатний стати сир. Це вкрай корисний продукт для дітей та вагітних жінок, але якщо він викликає здуття живота, то його споживання обмежують.
Овочі – овочеві культури не відносяться до продуктів, що викликають сильне газоутворення, за винятком капусти. Причому здуття виникає після вживання будь-яких сортів. Газообразующим властивістю володіють брокколі, червонокачанна, білокачанна, брюссельська і цвітна капуста. Аналогічно діють ріпа, бруква, артишоки, ріпчаста цибуля в свіжому вигляді. Менш агресивними вважаються помідори, селера, кабачки, морква, гарбуз.
Фрукти – у групу продуктів, що викликають скупчення газів, відносяться персики, яблука, кавуни, груші. Газообразующими є виноград, хурма, банани, фініки. Солодкі фрукти викликають процеси бродіння в кишечнику, що провокує проблеми з травленням і метеоризм.
Бобові – на тему гороху і квасолі часто можна чути жарти, пов’язані з їх газообразующим дією. Бобові дійсно вважаються основним провокатором здуття. Вживати бобові при схильності до метеоризму небажано. Крім квасолі і гороху з раціону виключаються сочевиця, соя, боби та ін.
Крохмалевмісні продукти – у великій кількості крохмаль засвоюється важко. При уповільненому метаболізмі слід дотримуватися дієти, що виключає крохмалевмісні продукти. У цю категорію входять картопля, борошняні вироби, кукурудзу, макарони і навіть рис. Солодкі сухарі з родзинками – подвійний удар по шлунку. Тут і крохмаль, глюкоза у великій кількості.
Білкові продукти – білкова їжа відноситься до важкої, хоча газоутворення провокує не так часто, як бобові або фрукти. Недоліком білкових продуктів є те, що вони не просто важко засвоюються, але і провокують процеси гниття. На їх перетравлення організм витрачає занадто багато часу і не завжди справляється з надійшли об’ємом білка до наступної трапези. При метеоризмі забороненими вважаються гриби, страви з червоного м’яса. Незначне газоутворення провокує риба. У деяких людей спостерігається здуття після вживання яєць і м’яса птиці.
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:  Еспумізан для новонароджених: інструкція по застосуванню, ціна

Окремо варто поговорити про солодощі. Такі страви приносять мало користі організму, хоча і відрізняються яскравим смаком. Шоколад і тістечка підвищують газоутворення і стають їжею для бактерій в шлунково-кишковому тракті. Аналогічно діє на організм халва. У мінімальній дозі – це корисний продукт, але надлишок солодощі та рослинного жиру провокує нетравлення і метеоризм.

Газоутворююча поєднання продуктів

Спровокувати здуття живота здатні не тільки окремі продукти, але і їх поєднання.

  • Несумісними вважаються борошняні вироби і м’ясо. Люди часто вживають м’ясні страви з хлібом або батоном, а потім стикаються з підвищеним газоутворенням. Звичайний бутерброд з білого хліба і нарізаної ковбаси або шинки – продукт з газообразующим властивістю. Краще почати день з гречки або перловки. А ось білкову їжу рекомендується залишити на обід, причому споживати її потрібно без картоплі і хліба.
  • Вівсянка – улюблений продукт для сніданку. Але вона робиться небезпечною, якщо додати масло і цукор. Надмірно солодка каша стає причиною здуття. Те ж можна про такий продукт, як мюслі з горіхами, сухофруктами, насінням та іншими корисними продуктами, які самі по собі безпечними. Можна їсти солодку і крохмалисту їжу потроху, але краще вживати продукти з різних категорій окремо.
  • Не поєднуються між собою молоко і огірки. Ці продукти закріпилися в свідомості, як ефективний засіб проти запору. У дорослих провокатором здуття здатні стати кави з молоком, квасоля з чорним хлібом, солодощі після м’ясного гуляшу. Дітям часто пропонують молоко з печивом, але це непоєднувані продукти.

Навіть при хорошою засвоюваності різних страв слід провести розвантажувальний день перед проведенням медичних досліджень. Так, перед УЗД черевної порожнини підготовка передбачає відмову від потенційно небезпечних продуктів. До проведення МРТ внутрішніх органів, рентгена очеревини і зондування шлунка дотримуються суворої дієти.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:  Простамол Уно - інструкція із застосування, ціна та відгуки

Висновок

Якщо існують продукти, які спричиняють метеоризм, то знайдуться і такі, які зменшують газоутворення. При відсутності індивідуальної непереносимості виручать кисломолочні продукти, збагачені лактобактеріями. Позитивно впливають на травний тракт деякі спеції: кмин, кріп, фенхель, кориця. У разі здуття корисно пити чай з м’ятою, яка має спазмолітичну властивістю.

При схильності до здуття не варто повністю виключати з раціону зазначені вище продукти. Потрібно лише підібрати допустиму дозу, і не перевищувати її.

Загрузка...