Горбуша в духовці рецепт для здорового харчування.

Смачна горбуша за своєю поживністю цілком може замінити м’ясо. Крім того, вона є унікальним джерелом ненасичених жирних кислот, необхідних для життєдіяльності організму. Ці сполуки в такій кількості не зустрічаються, ні у якомусь іншому продукті харчування.

Горбуша, запечена в духовці, дозволяє не тільки отримати дієтично цінне блюдо: рецепт її приготування можна урізноманітнити за допомогою спецій, овочів, цитрусових, сиру, грибів, щораз отримуючи нове, оригінальне поєднання смаку та аромату. Крім того, найпопулярніші способи приготування нескладні і не вимагають використання екзотичних інгредієнтів.

Спосіб 1

Необхідні продуктиa22693571d49757ec4e18af2757bf4bf Горбуша в духовці рецепт для здорового харчування.

  • горбуша — 800 г;
  • кріп і петрушка — по 1 пучку;
  • крабового м’яса (можна замінити м’ясом криля або звичайною імітацією крабових паличок) — 100 г;
  • 2 ст. л. масла вершкового;
  • 200 мл сухого білого вина;
  • 150 г вершків;
  • сіль і перець — за смаком.

3ef6a0a75f646e044deced388ed39b3e Горбуша в духовці рецепт для здорового харчування.Промити рибу, розрізати її вздовж, зняти шкірку, видалити кістки. На лист фольги покласти горбушу і обкласти її дрібно посіченою зеленню. Після чого підняти і щільно загорнути краї фольги.

Соус до страви готується наступним чином. М’ясо крабів або креветок на повільному вогні обсмажити у вершковому маслі і залити вином. Влити вершки, злегка уварити при помішуванні, додати сіль і перець.

Для запікання горбуші в духовці у фользі при температурі 175°С знадобиться 35 хвилин. Готову страву подають рясно политою соусом.

Спосіб 2

З розрахунку на 2 середніх тушки горбуші взятиa481d5d91a47ca19ca319ccfb2c787fb Горбуша в духовці рецепт для здорового харчування.

  • 2 цибулини;
  • 2 апельсина;
  • 1 ч. л. картопляного крохмалю;
  • кубик овочевого бульйону (можна замінити натуральним овочевим відваром);
  • невеликий пучок зеленої цибулі;
  • сіль, перець чилі — за бажанням;
  • борошно і рослинне масло для обсмажування.

Рибу обробити, відокремити філе, нарізати шматочками і посолити. Потім злегка обваляти в борошні і викласти у форму для запікання. Зверху приправити перцем і різаним зеленою цибулею. Поставити форму в жарову шафу, розігрітий до 180°С, на 15 хвилин.

30954bd817a6834fd1cf80ea4ded3a23 Горбуша в духовці рецепт для здорового харчування.Пікантність приготовленому філе горбуші в духовці додасть апельсиновий соус, з яким подається готову страву. Для його отримання подрібнити і обсмажити в рослинній олії ріпчасту цибулю. Потім влити трохи готового бульйону і трохи протушкувати, додати апельсиновий сік-фреш, проварити ще 2 — 3 хвилини. Щоб соус був більш густим, додати крохмаль. Після чого посолити і все перемішати.

 

 

Якщо для запікання філе горбуші в духовці використовується заморожена риба, перед приготуванням не слід розморожувати її до кінця: страва буде більш соковитим.

Спосіб 3

Інгредієнти на тушку вагою близько 700 гр.1fe2c8da4b1744d43477189ce235b366 Горбуша в духовці рецепт для здорового харчування.

  • 4 картоплини;
  • 1 яблуко;
  • 2 цибулини;
  • 2 яйця;
  • 1 ст. л. борошна;
  • 250 р сметани з жирністю 20%;
  • 4 ст. л. вершкового масла;
  • спеції і свіжий кріп — за смаком.

Очищений сиру картоплю порізати кружальцями. У риби зрізати великі плавники і хвіст, зробити надрізи по всій тушці. Яблуко без шкірки тонко нарізати часточками, покласти їх в надрізи. У форму для запікання викласти шар картоплі, поверх нього — горбушу. Дрібно порізану цибулю обсмажити в олії, дати охолонути, з’єднати із збитими яйцями. Отриманою сумішшю залити рибу. Додати приправи, сіль, помістити у жарову шафу. Горбуша, запечена в духовці, повинна готуватися 15 хвилин при температурі 180°С.

За цей час зробити соус: змішати сметану з борошном, трохи протушкувати на сковороді і заправити порізаним кропом. Вийняти з духовки рибу, полити її сметанним соусом і запікати ще 15 хвилин. Цей варіант приготування хороший тим, що горбуша в духовці з картоплею і яблуками не вимагає окремого гарніру.

Спосіб 4

Можна використовувати і цілу тушку, і готове філе. На 600 г риби знадобитьсяb0a7dff2f31e4f85a29c3333b0f2d83a Горбуша в духовці рецепт для здорового харчування.

  • 250 р тертого сиру;
  • 3 зубчики часнику;
  • 100 г майонезу;
  • 1 ст. ложка лимонного соку;
  • кріп, сіль і спеції — за смаком.

Рибу порізати на порційні шматочки, посолити, поперчити, полити соком лимона, залишити на 15 — 20 хвилин. Подрібнити часник, змішати його з сиром, додати майонез. Рибу викласти на деко шкіркою вниз, на кожен шматочок покласти сирну суміш. Готувати при температурі 180°С протягом 20 — 25 хвилин. Перед подачею до столу рибу посипати кропом. Горбуша, запечена в духовці за цим рецептом, виходить ніжною, соковитою, апетитною.

Для риби в якості гарячого страви вдалими гарнірами будуть картопля, тушковані овочі або відварний рис.

Яким би способом не запікалася горбуша в духовці, рецепти здебільшого рекомендують подавати до неї соус. Він збагачує смакові відтінки риби, робить страву більш поживним.

Якщо спеціально не обумовлюється вид соусу, можна приготувати традиційний білий, на основі бульйону або вина. Готується він так. На рослинному маслі до золотистого кольору обсмажується 30 г борошна. Потім вводять 150 мл бульйону, доводять до кипіння при постійному помішуванні. Після закипання влити ще 300 мл бульйону (або 100 мл бульйону, 200 мл вина), варити 15 хвилин. До цього базового соусу можна додати подрібнену свіжу зелень, лимонний сік, тертий сир, спеції.