Гусак в духовці: рецепт з яблуками, з квашеною капустою, з гречкою

Загрузка...

Наші предки дуже трепетно ставилися до домашньої птиці. Так що навіть забій курки приурочувався тільки до великої події: курники (пироги із здобного тіста з начинкою з м’яса цієї домашньої пташки) зазвичай пекли з обрядових, релігійним приводів. Гусака, запеченого з яблучками або кашею, робили тільки з нагоди великих свят — бенкетів — з безліччю гостей.

Підготовка тушки

На вытие (плач по нареченій), весільний викуп і поїзд дружків ніхто таке королівське — без перебільшення — страва б не подав. Лише на весільному бенкеті і на змові сватів з батьками можна було скуштувати справжнього цілого гусака або гуску, приготованих з яблуками або кашею і грибами.

Стандартний рецепт гусака з яблуками відомий практично кожної господині. Птицю потрібно спочатку обшпарити, общипать, випатрати і начинити улюбленою начинкою. З магазинним напівфабрикатом все простіше.

aadc76deebb7ef6f3f5fd60cd268df0b Гусак в духовці: рецепт з яблуками, з квашеною капустою, з гречкоюЙого потрібно:

  • повільно розморозити в холодильнику (займе близько доби)
  • обшпарити і доободрать пір’я, якщо цього не зробили недбайливі працівники кулінарії
  • видалити шийну частину хребта
  • зашити шию, щоб не витікав жир і начинка не висипалася
  • вирізати жир біля куприка і вирізати її саму (в іншому випадку, у м’яса буде неприємний мускусний запах)
  • обрубати крайню фалангу крил — вона пересохне при готуванні.

Рекомендація: для зашивання тушки можна використовувати велику «циганську» голку і обов’язково не прокрашенние бавовняні нитки. Згодом вони легко видаляються.

Гусак — та ще пташка. Незважаючи на простоту приготування, достатньо лише трішки зазіватися, як сочнейшее гусяче м’ясо стає сухим і несмачним. Тому бажано при його приготуванні частіше заглядати в духовку і поливати блюдо виділився жиром або водою.

Рецепт з яблуками

Самий знаменитий рецепт — гусак в духовці, нафарширований яблуками. Вони роблять м’ясо більш соковитим, а кислинка приємно відтіняє жирноватое м’ясо.

a1705b4c07947dbe2b62ace43a78e042 Гусак в духовці: рецепт з яблуками, з квашеною капустою, з гречкоюБудуть потрібні:

  • тушка гусака — 1 шт. (близько 3 кг)
  • яблука кислі (підійде антонівка) — 5 шт.
  • сіль — близько 1 чай. ложки
  • перець чорний мелений — близько 0,5 чай. ложки.

Для маринаду:

  • рослинна олія без запаху — 70 гр.
  • часник — 5-6 великих зубків
  • улюблені сухі спеції (чебрець, базилік, м’ята перцева, гострий перець і так далі) — за смаком
  • лимонний сік — 2 ст. ложки

Етапи приготування

  • Підготовлену тушку з захистом шиєю ретельно протираємо зовні і всередині. Натираємо сіллю і чорним перцем.
  • Тиснемо часник і робимо маринад із зазначених інгредієнтів. Натираємо їм гусака всередині і зовні. Залишаємо мінімум на 30 хвилин.
  • Чистимо яблука, видаляємо серцевинки і ріжемо кожну орієнтовно на 6 частин. Присаливаем, перчимо. Солодкі яблука, в принципі, також можна використовувати, але їх потрібно буде полити лимонним соком.
  • Щільно фаршируємо птицю. Після чого зашиваємо в районі куприка так, щоб не витікав сік.
  • cfcb11b299e51a9ca71856f37a89866f Гусак в духовці: рецепт з яблуками, з квашеною капустою, з гречкоюПорада: щоб з гуся не витік смачний жир, потрібно нижній край шкурки з боку спинки підняти нагору, до черевця і так зашити.

  • Тепер кінці ніжок і крилець фольгою, щоб вони не підгоріли.
  • Кладемо на деко фольговану папір, зверху — гуся, накриваємо його ще одним листом, підтискаємо щільно.
  • Ставимо птицю в духову шафу (при бажанні можна дати йому «звикнути» до маринаду і яблукам кілька годин). Режим «нижній нагрів», температура 200°C. Печемо 2 години, періодично (раз в 20 хвилин) поливаючи пташку соком. Знижуємо температуру до 180°C. Тушка вагою 3 кг буде запікатися ще 1 годину. Не забуваємо поливати тушку.
  • Знімаємо фольгу і доводимо шкірку до коричнево-золотого стану при температурі 200°C в режимі «верхній нагрів».
  • Дістаємо нашого гусака, запеченого з маринадом і яблучками, видаляємо нитки, викладаємо на блюдо, прикрашаємо гарніром і подаємо дорогим гостям.
  • Порада: якщо гусак печеться не в фользі, то його краще укласти на решітку, знизу поставити деко або іншу ємність з водою. М’ясо вийде соковитим, а зайвий жир витече в підставлений посуд.

    Рецепт з квашеною капустою і журавлиною

    Така начинка зробить м’ясо ніжним і пікантним.

     

    de156eaff3a1f5460b6982f9e7cf8bf0 Гусак в духовці: рецепт з яблуками, з квашеною капустою, з гречкоюЗнадобиться:

    • тушка невеликого гусака (приблизно 3 кг) — 1 шт.
    • сіль, перець для натирання птиці
    • квашена капуста — 600 гр.
    • журавлина — жменя (за смаком)

    Для маринаду:

    • соєвий соус — 2 ст. ложки
    • біле вино — 100 мл
    • мед — 1 ст. ложка
    • часник — 3 зубчики
    • цибуля — 1 шт.
    • спеції для птиці — за смаком

    Етапи приготування

  • Готуємо тушку, як в першому рецепті, натираємо сіллю і перцем і залишаємо в холоді на добу підсихати і просаливаться.
  • Тиснемо часник, натираємо цибулю на дрібній тертці і робимо маринад для гусака в духовці. Обмазуємо їм птицю, залишаємо на кілька годин маринуватися.
  • Фаршируємо пташку капустою з журавлиною. Зашиваємо. Кладемо на деко, накриваємо фольгою і готуємо так само, як в першому рецепті.
  • За годину до готовності перевертаємо тушку. В цей же час можна викласти на деко очищений картопля (цілком або різаний навпіл). Час від часу ворочаем картоплю.
  • Подаємо нашого святкового гусака, обклавши його картоплею, посипаною зеленню.
  • Приготований за цим рецептом гусак виходить виключно смачним, м’ясо від квашеної капусти стає м’якше, а журавлина додає пікантність і кислинку.

    Порада: щоб тушка краще промаринувалася, її можна обернути харчовою плівкою.

    Рецепт з гречаною кашею

    В принципі, можна робити птицю з рисом і навіть з перловкою, але в традиційному російською рецепті гусака запікають саме з цією крупою.

    3539e20c314df35b1f7771fcfcc0b03b Гусак в духовці: рецепт з яблуками, з квашеною капустою, з гречкоюНам буде потрібно:

    • тушка гусака вагою 3 кг — 1 шт.
    • суха гречана крупа — 300 гр.
    • цибулини — 2 шт.
    • морква — 2 шт.
    • гриби (бажано трубчасті, але можна і печериці) — 50 грам сухих або свіжих/морожених 300 гр.
    • сіль, перець для натирання птиці і для каші
    • масло рослинне для смаження

    Для маринаду

    • великі зубчики часнику — 4-5 шт.
    • рослинне масло — 50 гр.
    • улюблені спеції для птиці — за смаком
    • лимонний сік або біле вино — 3 ложки

    Етапи приготування

  • Тушку гусака натираємо сіллю і перцем, залишаємо на 6 годин на холоді.
  • Тиснемо часник і робимо маринад. Рясно натираємо їм птицю.
  • Для початку обсмажуємо дрібно порубаний цибульку до золотистого кольору.
  • Додаємо натерту на крупній тертці моркву і смажимо її до напівготовності.
  • Додаємо в сковорідку крупно порізані гриби і смажимо їх з додаванням води 20 хвилин. Сухі гриби попередньо потрібно промити і замочити на 2 години в теплій воді.
  • Ставимо варитися гречку і додаємо до неї всі обсмажені інгредієнти.
  • Готуємо кашу до напівготовності — їй ще належить прибрати жир з гусака.
  • Фаршируємо гусака гречкою так, щоб заповнити його на 2/3. Зашиваємо і готуємо під фольгою в духовій шафі протягом 3 годин. Спочатку 1 годину при температурі 200°C, потім 2 години при 180°C. Не забуваємо поливати жиром і в кінці обов’язково підрум’янюємо шкірку.
  • Порада: можна приготувати гусака в рукаві для запікання. Один кінець його потрібно залишити відкритим, щоб з тушки виходив зайвий жар.

    Жар-птах з яблуками

    Якщо у вас намічається урочиста подія з приуроченим до нього банкетом, гусак в духовці буде справжнім царем святкового столу. До нього відмінно підходять будь-які гарніри — картопля, рис, сирі і гриллированные овочі. Обов’язково подайте до м’яса птиці кислий соус з журавлини, брусниці, айви… Гостям ваш гастрономічний сюрприз обов’язково сподобається і запам’ятається надовго!