Гусак в рукаві в духовці рецепт королівського страви з птиці

Гусяче м’ясо дуже жирне, особливо коли гусака ріжуть взимку – за літо він подкормился, нагуляв жирку, набрав хороший вагу і готовий прикрасити новорічний стіл. Приготувати таку птицю не дуже складно – потрібно лише знати декілька простих секретів і час від часу контролювати процес готування в духовій шафі.

Підготовка тушки до запіканню

71356343330afb886542d45e8b126b78 Гусак в рукаві в духовці рецепт королівського страви з птиціПроцес приготування гусака в духовій шафі має однаковий початок – цілу птицю огляньте зі всіх сторін, приберіть колодочки і дрібні пір’я, ретельно помийте і обсушіть. З шиї і з розрізу на черевній порожнині приберіть весь жир, видалите гузку і кінчики крил. Шию загорніть і сколите зубочистками, а ніжки з’єднайте разом з допомогою міцної нитки. Потім зсередини і зовні натріть тушку сумішшю солі і перцю (сіль береться в такому розрахунку: на 1 кг. ваги – 10 гр. солі.) У суміш можна додати пряні трави і екзотичні приправи, це тільки поліпшить смак готової страви. Перший етап приготування страви закінчено, залишається тільки загорнути пташку в прозору плівку і залишити в холодильнику на 10-12 годин.

Крім натирання сіллю і перцем, можна потримати гусака в маринаді, від цього він буде ще смачніше.

Кілька прикладів маринаду

  • біле вино – залити птицю і тримати на холоді ніч;
  • майонез (100 гр.), мед (20 гр.), гірчиця (20 гр.), часник (3 зубчики) – всі інгредієнти змішати і натерти ними тушку, маринувати всю ніч.

Корисні поради для запікання гусака

Час приготування гусака в духовці можна розрахувати простим способом – кожен кілограм птиці повинен готуватися 45 хвилин, плюс 30 хвилин. Тушка гусака на 3 кг. – 45 х 3 = 135 хвилин + 30 хвилин = 165 хвилин або 2 години і 45 хвилин.

Якщо запікаєте в рукаві, то за ¼ до закінчення готування слід розрізати рукав щоб отримати тонку засмажену шкірку.

За добу перед готуванням гусака необхідно потримати в маринаді щоб готове блюдо було м’яким і соковитим.

Важливо також дотримуватися температурний режим запікання гусака: перші 30 хвилин встановіть температуру на 250°С, потім знизьте її до 180°С і в останню годину температура запікання повинна бути 200°С.

 

Для того щоб м’ясо в процесі запікання вийшло м’яким і соковитим необхідно попередньо правильно обробити гусака. Для цього можна натерти тушку сіллю і перцем і тримати в холодному місці кілька годин (від 3 до 40).

Гуска фарширована фруктами

Рецепт гусака, фаршированого яблуками і апельсинами. Для цієї страви можна використовувати тільки яблука, але апельсин додасть приємний аромат нашій страві.

Для його приготування потрібні:6558074f91d673fe3df08affcdef4f0d Гусак в рукаві в духовці рецепт королівського страви з птиці

  • тушка гусака – 2-3 кг.;
  • маринад (на ваш вибір);
  • 3 яблука (антонівка);
  • 2 апельсина;
  • рукав для запікання.

Підготовці птицю як описано вище і замаринуйте. По закінченні відпущеного часу на маринування, увімкніть духовку на 250°С і займіться фруктами. Яблука і апельсини помийте, обсушіть і наріжте на четвертинки разом з шкіркою. Все це запихаємо досередини птиці в районі черевної порожнини і зашиваємо міцною ниткою. Обережно одягаємо рукав для запікання на птицю, зав’язуємо з двох сторін і робимо невеликі отвори для виходу пари під час готування. Все це викладаємо на глибоке деко і ставимо в духову шафу. Схема запікання наведена вище, вам слід лише правильно розрахувати час.

Гусак з начинкою з вареного рису і грибів

Ідеально підходить для начинки будь жирної птиці також рис і гречка, в які можна додати гриби, курагу, чорнослив або родзинки. Розглянемо начинку з рису і грибів. Рис потрібно попередньо відварити до напівготовності, а гриби дрібно нарізати і обсмажити з цибулею. Для приготування фаршированого гусака рисом і грибами вам потрібні:

  • гусак – 3 кг;eee97333606f888a574b0b46d22358de Гусак в рукаві в духовці рецепт королівського страви з птиці
  • рис – 1 склянка;
  • гриби – 200-300 гр.;
  • цибуля – 1 шт.;
  • горіхи волоські – 50 гр.;
  • сіль і перець – за бажанням.

Рис відварюємо до напівготовності, гриби обсмажуємо з цибулею, волоські горіхи нарізаємо, додаємо сіль, перець і ретельно все перемішуємо. Через черевну порожнину птиці закладаємо начинку на 2/3 місткості тушки, зашиваємо розріз міцною ниткою. Тушку запихаємо в рукав, зав’язуємо з обох сторін, робимо дірочки для виходу гарячого повітря і засмажуємо в духовій шафі до повної готовності.

Гусак, приготований шматочками

Гусак в рукаві в духовці готується також попередньо порізаним на однакові за величиною шматочки. Смак від цього анітрохи не зіпсується, а за святковим столом господиня не обпечеться, нарізаючи гусака на порції. Попередньо обробивши тушку і потримавши натертими сіллю і перцем одну ніч, поріжте її на шматочки. Зробіть маринад з таких продуктів:bc901cfe8d960f7bcbadeb54e035fbc1 Гусак в рукаві в духовці рецепт королівського страви з птиці

  • олія оливкова – 50 гр.;
  • майонез – 50 гр.;
  • гірчиця – 20 гр.;
  • чорнослив – 50 гр.;
  • сіль, перець, спеції – за потребою.

Змішайте у великій мисці майонез, оливкова олія, гірчицю, сіль, спеції і чорнослив, порізаний на дрібні шматочки. В цей маринад занурте по черзі всі шматки птиці і поставте в холодильник на 2-3 години. По закінченні заданого часу, розкладіть шматочки в рукаві в один шар, зав’яжіть з двох сторін ниткою і зробіть дрібні дірочки. Рукав з птахом покладіть на деко і запікайте в духовій шафі 150 хвилин при температурі 180°. За ¼ години до закінчення готування рукав розріжте і дайте гусака покритися рум’яною скоринкою. На гарнір підійдуть картопля, салат, рис або кисла капуста.

Приємного апетиту!