Харчова алергія у дитини: як виявляється, лікування, як дізнатися продукт-алерген

Під харчовою алергією розуміється розвиток реакцій у дитини або дорослого після вживання продуктів харчування певної групи. Несприятливі симптоми проявляються у дітей будь-якого віку, починаючи з народження. Важливо якомога швидше виявити і виключити алерген, щоб уникнути ускладнень і розвитку супутніх захворювань. Якщо самостійно не вдається визначити, на що виникла харчова алергія, дітям слід провести лабораторні дослідження, напрямки на які дасть лікар.

 

Загрузка...

Як розвивається харчова алергія

Потрапляючи в ШЛУНКОВО-кишкового тракту, їжа починає розщеплюватися ферментами, що знаходяться в шлунковому соку. У дітей виробляється ще недостатня кількість ферментів, тому багато білки залишаються нерасщепленными. Незріла імунна система сприймає це як чужорідний білок. Неправильна відповідь імунітету активізує вироблення гістамінів, алергічних антитіл. Зовні це проявляється висипом, почервонінням, лущенням шкіри, зустрічаються також реакції з боку ШКТ.

У більшості випадків алергія виникає на повторне вживання якого-небудь продукту, коли організм вже «знайомий» з алергеном. Якщо вчасно не усунути продукт, що викликає таку реакцію організму, симптоматика наростає, виникають тяжкі наслідки.

Часто алергія на певні продукти з часом проходить. Це пояснюється тим, що відбувається доразвитие ферментної системи шлунка і кишечника, приводить до здатності переварити раніше не засвоювані білки.

Відео: Доктор Комаровський про причини харчової алергії

На що найчастіше буває алергія

У новонародженого та дитини першого року життя, яка знаходиться на грудному вигодовуванні, алергія виникає на компоненти материнського молока при недотриманні жінкою гіпоалергенної дієти. При штучному і змішаному вигодовуванні алергія може проявитися адаптовану дитячу суміш. Запроваджують або змінюють суміш на нову дуже обережно, починаючи з декількох мілілітрів, ретельно відстежуючи реакцію дитини. При будь-яких проявах алергічної реакції суміш відміняють. Підбирати дитяче харчування краще спільно з педіатром.

У старшої дитини харчова алергія найчастіше виявляється на наступні групи продуктів:

  • Цитрусові (з-за високого вмісту вітаміну С) і екзотичні фрукти (через відсутність ферментів для їх перетравлення).
  • Риба, особливо червоні сорти, і морепродукти з-за високого вмісту чужорідного білка.
  • Шоколад, мед, інші солодощі.
  • Білок коров’ячого молока. Незбиране молоко не рекомендовано до року, після року можна вводити його в раціон з особливою обережністю. Кисломолочні продукти педіатри дозволяють давати дітям з півроку життя.
  • Глютенсодержащие продукти. Целіакія, непереносимість рослинного білка глютену, який міститься в багатьох злаках, зустрічається у дітей доволі часто. Це захворювання невиліковне в більшості випадків. Щоб вести нормальний спосіб життя, дитині слід дотримуватися безглютенової дієти.
  • Ягоди, фрукти і овочі червоного та жовтого кольорів. Тут містяться агресивні рослинні пігменти, які ведуть до розвитку харчової алергії.
  • Яйця. Найбільшою алергенність володіє білок яйця, тому його вводять у раціон ближче до року. Жовток містить цінні вітаміни і мінеральні речовини, тому його радять давати вже з 7-8 місяців, дотримуючись загальних правил введення будь-якого продукту. Педіатри радять замінити курячі яйця перепелиними, враховуючи при цьому, що при алергії на білок вони також не будуть сприйняті організмом.
  • Горіхи. Один з найбільш сильних алергенів, тому їх введення в раціон відкладають до 3 років. Не слід купувати малюкові-алергіку готові каші з горіхами, тому що навіть мале їх кількість здатна призвести до найсильніших алергійних реакцій.
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:  Вірусна пухирчатка у дітей: симптоми і лікування

Відомий педіатр Комаровський Е. О. звертає увагу батьків на те, що не варто змушувати дитину «спробувати трішечки» незнайомі йому раніше продукти. Одним з непрямих ознак готовності переварити ту або іншу їжу є інтерес до неї малюка.

Небажано також годувати дитину раніше, ніж він зголодніє. Коли дитина хоче їсти, його травна система готова до перетравлювання, шлунковий сік виробляється в достатньому обсязі, і ризик розвитку харчової алергії буде зведений до мінімуму.

Відео: Перелік головних продуктів-алергенів для дитини

Симптоми харчової алергії

Симптоми алергії досить специфічні, тому більшість батьків, навіть вперше зіткнувшись з ними, легко можуть їх розпізнати. Харчова алергія, як і інші форми, має три види проявів:

  • Шкірні висипання турбують дитину в основному на сідницях, внутрішній стороні стегон і задній стороні ніг, на щоках, навколо рота. Відрізняються яскраво-червоною або малиновим забарвленням, сильним сверблячкою, печінням. Часто також спостерігається кропив’янка, набряки.
  • Реакції з боку ШЛУНКОВО-кишкового тракту спостерігаються у вигляді діареї або закрепів після вживання того чи іншого продукту. Характерні болі в животі, випорожнення зі слизом, прожилки крові в калових масах. Немовлят при непереносимості компонентів материнського молока або адаптованої суміші, а також при алергії на який-небудь прикорм турбують коліки.
  • Іноді при непереносимості певних продуктів зустрічається реакція з боку дихальної системи: алергічний нежить, набряк слизової носа, внаслідок чого виникає утруднення дихання. Можливий набряк Квінке.

Алергічні реакції відрізняє від інших захворювань те, що вони помітно знижуються після прийому антигістамінного препарату. Виняток становить анафілаксія, коли без допомоги лікаря не обійтися.

Як з’ясувати причину алергії

Виявити продукт, на який виникла реакція, можливо самостійно при ретельному вивченні раціону дитини.

Що таке «харчовий щоденник»

Мамам рекомендується вести так званий харчовий щоденник, який представляє собою блокнот, куди щодня заноситься добовий раціон дитини. Вести записи рекомендується в наступних випадках:

  • якщо у дитини, яка знаходиться на грудному вигодовуванні, з’являються явні ознаки харчової алергії;
  • при введенні прикорму дитині для попередження чи виявлення алергічних реакцій;
  • при виникненні алергії у дітей, коли не вдається з’ясувати, на що вона проявляється.
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:  Властивості і застосування касторової олії для волосся, обличчя, вій і брів

В харчовий щоденник ретельно заносяться відомості про те, що їла дитина протягом дня, при цьому записують не просто страви, але і перераховують продукти, з яких вони приготовлені.

Продукти-алергени в період лактації вводяться в раціон поступово, відстежується реакція на них дитини. Не можна забувати і про накопичувальний ефект, тому перерва між новими продуктами повинен становити не менше двох тижнів.

Лабораторні дослідження

Якщо самостійно не вдається встановити, що виникла харчова алергія у дитини, проводять ряд обстежень, які призначаються лікарем-алергологом.

Загальний аналіз крові. Алергію видає підвищений вміст у крові лімфоцитів і еозинофілів, збільшується ШОЕ.

Біохімічний аналіз крові. Проводиться з метою характеристики роботи підшлункової залози, печінки, жовчного міхура.

Визначення рівня імуноглобуліну Е. При харчовій алергії він підвищується в кілька разів.

Скарификационные проби. Проводять з 6 років, так як в ранньому віці є висока ймовірність отримання недостовірного результату. У верхній частині спини або плечі робляться насічки на шкірі, куди вводяться певні алергени, кожен з яких пронумерований. Поява яскравої плями на одній або декількох насечках свідчить про те, що на алерген, що знаходиться під цим номером, виникла реакція.

Педіатрична панель алергенів. Проводиться на венозної крові. Антигени поділяють на окремі фракції і наносять на нітроцелюлозну панель. При наявності алергії на ділянках панелі проявляються темні смуги, які потім оцінюються за спеціальною шкалою.

Бакпосів калу. Проводять при стійких порушеннях стільця в дитини протягом 1-2 тижнів. Так встановлюється дисбактеріоз, досить часте явище при харчовій алергії.

Лікування

Найчастіше лікування проводиться самостійно, в більш складних випадках, коли не вдається виявити алерген або впоратися з проявами, батьки звертаються до лікаря. Педіатр дає направлення до дитячого алерголога.

Слід пам’ятати: Будь-яке лікування алергії виявляється безглуздим, якщо не усунена причина. Ліки лише знімають симптоми, які з’являться знову, як тільки дитина застосує продукт-алерген.

Дотримання гіпоалергенної дієти

Якщо продукт-алерген відомий, то для позбавлення від проявів алергії досить прибрати його з раціону дитини. Якщо ж виявити не вдається, то малюкові або годуючої матері необхідно дотримуватися гіпоалергенну дієту. Для цього з раціону виключаються всі продукти, які є потенційними алергенами. Такої дієти дотримуються 2-3 тижні.

Поступово раціон роблять більш різноманітним, вводячи нові продукти і відстежуючи реакцію на них. Для годуючих мам і для дітей-алергіків правила будуть приблизно однаковими:

 

  • Додаткові продукти вводяться невеликими порціями (по кілька чайних ложок) в першій половині дня. Протягом 7-10 днів порція щодня збільшується, поки не досягне розмірів нормальною. При цьому слід пам’ятати про накопичувальний ефект, коли реакція проявляється через час після введення нового продукту.
  • Не можна вводити більше одного нового продукту, інакше складно буде відстежити, на який конкретно продукт виникла алергія.
  • При появі будь-яких реакцій (шкірні, зі сторони дихальної чи травної системи) слід одразу ж скасувати цей продукт.
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:  Лікувальні властивості соку каланхое: інструкція і застосування від нежиті

 

Якщо алергія виникає у маленької дитини, це не означає, що вона залишиться назавжди. Цілком можливо, що через деякий час організм не буде реагувати на даний продукт. Через місяць можна спробувати дати його ще раз. Так надходять, наприклад, при введенні прикорму.

Медикаментозна терапія

Антигістамінні засоби використовуються у вигляді таблеток, крапель, мазей в залежності від віку дитини і проявів алергії. Якщо необхідно зняти гострі симптоми, застосовуються ін’єкції (внутрішньом’язово або внутрішньовенно). Сльозоточивість і алергічний риніт лікують противоаллергенными або судинозвужувальними краплями, які усувають набряк, полегшує носове дихання. Ліки для зняття симптомів алергії і їх дозування відрізняються від дорослих. Їх призначає лікар з урахуванням віку і ваги дитини.

Гормональні препарати призначають при тяжких проявах, найчастіше шкірних. Є досить сильним засобом, тому виписуються суворо педіатром на підставі аналізів і перебігу хвороби. Часто спостерігаються системні побічні дії, в цьому випадку їх скасовують.

Заспокійливі засоби знімають тривожність, нормалізують сон. Переважними є настої трав домашнього приготування: меліси, м’яти, материнки. Дитині старшого віку можна дати пустирник або валеріану в таблетках, заздалегідь погодивши дозування з лікарем.

Ранозагоювальні креми і мазі використовують зовнішньо для відновлення шкірного покриву при алергії. Відчуття стягнутості, лущення, почервоніння добре прибирають кошти з декспантенолом (бепантен, д-пантенол). Вони володіють зволожуючим і регенерує дією, справляються з екземами, тріщинами і ранками. Можна використовувати для цієї мети звичайний дитячий або просто зволожуючий крем, будь косметичне масло (персикове, мигдальне та інші).

Сорбенти при харчової алергії у дітей призначаються досить часто для виведення токсинів і налагодження роботи кишечника (смекта, ентеросгель, полісорб, активоване вугілля).

Якщо алергічна реакція розвивається гостро (велика площа висипань, вони швидко поширюються, набрякає обличчя або кінцівки), слід викликати лікаря. До його приїзду дитині бажано промити шлунок. Для цього йому дають випити велику кількість (від 0.5 до 1 літра) води, після чого викликають блювання. Так повторюють до тих пір, поки не буде виходити чиста вода. Після цього дають антигістамінний препарат. У важких випадках його вводять внутрішньом’язово або внутрішньовенно.

Відео: Помилки при лікуванні алергії у дитини

Загрузка...