Харчове отруєння у дитини: симптоми, перша допомога, лікування

Кожна мама ретельно ставиться до питання харчування своєї дитини, вибирає найкращі продукти, намагається давати тільки свіжоприготовані страви. Незважаючи на це, харчове отруєння зовсім не рідкість для маленьких дітей. Загальна слабкість, болі в животі, а особливо значна втрата рідини разом з фекаліями і блювотними масами можуть представляти загрозу для здоров’я малюка при відсутності своєчасно вжитих заходів. У зв’язку з цим батьки повинні чітко розуміти, як діяти при харчовому отруєнні у дітей і коли слід звернутися за допомогою до лікаря.

 

Загрузка...

Види і причини харчового отруєння

Харчовим отруєнням, або інтоксикацією називають гострий розлад функцій ШКТ, що виникає через вживання неякісних несвіжих або продуктів. Виділяють наступні причини:

  • вживання несвіжих продуктів, уражених хвороботворними мікроорганізмами (стрептококи, стафілококи, кишкова паличка, клостридії, сальмонели) і токсичними продуктами їх життєдіяльності;
  • вживання неїстівних або неправильно приготованих продуктів (отруйні гриби, окремі види риб і молюсків), які містять небезпечні для життя людини токсини, які не були нейтралізовані при приготуванні;
  • вживання рослинних продуктів, оброблених для боротьби з шкідниками і хворобами рослин отруйними хімічними речовинами (наприклад, пестицидами).

Найчастіше такі отруєння у дітей трапляються в літній період. Залишені без холодильника продукти харчування дуже швидко псуються на спеці, так як швидкість розмноження бактерій істотно збільшується при високій температурі повітря. Крім того, влітку з’являються улюблені дітьми фрукти і ягоди, які часто обробляють різними хімікатами для надання їм красивого зовнішнього вигляду. Якщо мама не проконтролює, то дитина може взяти вподобаний фрукт, що знаходиться в зоні легкого доступу, і з’їсти, забувши помити, в результаті чого отримає розлад ШКТ.

Висока ймовірність виникнення отруєння спостерігається після вживання дитиною риби і морепродуктів, некип’яченого молока і молочних продуктів (сир, кефір, йогурт, морозиво), сирих яєць, яєць некруто, яєчні глазуньи, м’ясних і ковбасних виробів, консервів. Небезпечно пити некип’ячену воду, їсти немиті або недостатньо добре помиті свіжі овочі, салатну зелень і фрукти. Не можна дозволяти купувати пиріжки, салати та інші готові страви, що продаються на вагу в магазинах. Кондитерські вироби (торти, тістечка з масляним або білковим кремом) брати тільки в перевірених торгових точках.

Особливо небезпечно для дітей отруєння грибами, які можуть містити токсини навіть після тривалого вимочування і термообробки. Гриби взагалі не дозволяється давати малюкам до 5 років, навіть у невеликих кількостях у складі начинки для пиріжків або млинчиків. Вони є важким і трудноперевариваемым продуктом для маленького організму через недостатню вироблення ферментів.

Крім грибів вкрай не рекомендується давати дітям консерви, ковбаси, шинки, копченості, в’ялену або солону рибу, так як ці продукти можуть містити збудників ботулізму, що продукують вражає нервову систему смертельно небезпечна отрута ботулотоксин.

Цікаво: Оптимальними умовами для розвитку і розмноження патогенних мікроорганізмів у продуктах харчування є температура від 5 до 60°С і висока вологість.

Симптоми

Чутливість дітей до дії патогенних мікроорганізмів і токсинів набагато вище, ніж у дорослих, тому отруєння у них трапляється частіше і протікає важче. Чим молодша дитина, тим гірше він переносить інтоксикацію. Симптоми харчового отруєння виникають раптово протягом від 30 хвилин до 48 годин після вживання підозрілого продукту. Захворювання характеризується гострим початком, викликає запальний процес і подразнення слизової ШКТ, у дитини відзначаються:

  • багаторазові напади блювоти;
  • нудота, болі, спазми і коліки у животі;
  • діарея, можливо, з домішками слизу та зелені в калових масах;
  • озноб, підвищення температури (не вище 38°С);
  • загальна слабкість, млявість, примхливість;
  • головний біль;
  • відсутність апетиту.
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:  Вітаміни для імунітету: які потрібні дорослим і дітям, вітамінні комплекси

У разі отруєння грибами у дітей додатково присутні судоми, холодний піт, зниження пульсу, запаморочення, задишка, галюцинації, а при попаданні в організм збудників ботулізму (бактерії роду Клостридії) – туман, подвоєння в очах, ускладнений рух кінцівок, порушення ходи, сплутана мова.

Харчове отруєння має подібності з кишковою інфекцією, але характеризується більш сприятливим перебігом і не заразно для оточуючих. Головні відмінності кишкової інфекції полягають у більш тривалому інкубаційному періоді і часу захворювання, підйомі температури тіла вище 38°С.

Коли потрібний лікар

При харчовому отруєнні у дитини в більшості випадків можна впоратися власними силами, не звертаючись до лікаря, але зайвої його консультація все одно не буде. Однак існує ряд свідчень, при яких без кваліфікованої медичної допомоги не обійтися. До них належать такі ситуації:

  • вік дитини менше 3 років;
  • присутній підйом температури;
  • у прийнятій напередодні їжі були гриби;
  • відзначаються розлади функцій нервової системи (запаморочення, двоїння в очах, порушення координації рухів, ковтання, невиразна мова);
  • спостерігається пожовтіння шкіри, слизових оболонок і склер;
  • в калових або блювотних масах є домішки крові;
  • блювота носить неприборканий характер;
  • ніяк не виходить напоїти дитину протягом декількох годин;
  • спостерігаються симптоми зневоднення;
  • отруєння спостерігається у кількох членів сім’ї або дитячого колективу;
  • з’явилися висипання на шкірі.

Також необхідно викликати лікаря, якщо при домашньому лікуванні отруєння протягом двох діб не спостерігається покращення стану дитини. Це може свідчити про те, що є інші причини блювоти і діареї.

При отруєнні у немовляти слід викликати «швидку допомогу», під час її очікування дозволяється тільки поїти малюка. Щоб блювотні маси випадково не потрапили в дихальні шляхи, покласти дитину на бік.

Перша допомога

При харчовому отруєнні почати надавати дитині допомогу потрібно якомога раніше. Всі вжиті заходи повинні бути, в першу чергу, спрямовані на очищення організму від токсинів і попередження зневоднення.

Одним з захисних рефлексів при отруєнні організму є блювота. Якщо вона не відбувається мимовільно, то необхідно допомогти дитині очистити шлунок. Для цього слід дати йому випити 1-2 склянки теплої води, а потім натиснути ложкою на корінь язика або засунути два пальці в рот. Процедуру повторюють кілька разів до появи чистих промивних вод.

Дітям віком до 3 років проводити промивання шлунка в домашніх умовах не рекомендується, краще відразу звернутися в лікарню. Промивання шлунка починають вже при перших ознаках отруєння, що допомагає не допустити поширення токсинів по всьому ШКТ, всмоктування їх у системний кровотік і істотно прискорює поліпшення стану дитини.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:  Кавінтон: для чого призначають дорослим, склад, інструкція

Блювота і діарея провокують значні втрати рідини, що може стати критичним для маленького організму і привести до розвитку зневоднення, викликати важкі порушення функцій внутрішніх органів (серця, мозку, нирок). Явними симптомами зневоднення вважаються:

  • блідість шкіри;
  • прискорене дихання і серцебиття;
  • зниження артеріального тиску;
  • сухість шкіри та слизових оболонок;
  • сухість у роті;
  • відсутність сечі протягом 4-6 год або дуже концентрована сеча.

Щоб компенсувати викликаний отруєнням дефіцит рідини, необхідно поїти дитину. Враховуючи те, що великі об’єми рідини можуть викликати блювоту внаслідок розтягування шлунка, питво дають маленькими порціями по 5-15 мл в залежності від віку кожні 5-10 хвилин. Оптимальним напоєм в даній ситуації будуть спеціальні водно-сольові розчини для регідратації, які можна готувати вдома самостійно пропорції 1 ч. л. солі і 1 ст. л. цукру на літр води або купити готові суміші для розведення водою в аптеці (регідрон, БиоГая ОРС, хумана електроліт, реосолан, трисоль, гидровит, тригидрон, ре-соль).

Чим більше дитина вип’є рідини після отруєння, тим буде краще. Температура розчинів для пиття повинна бути близька до температури тіла. Якщо дитина відмовляється пити водно-сольові розчини, що мають досить специфічним смаком, можна дати йому просту кип’ячену або негазовану мінеральну воду, морс, неміцний чай, компот або будь-який інший, навіть не дуже корисний напій, який він погодиться випити. Краще пити хоч що-небудь, ніж взагалі нічого, на що звертає увагу педіатр Комаровський Е. О. показано Рясне пиття до припинення блювоти і частого рідкого стільця.

Важливо: Для дитини до одного року мінімальний об’єм рідини, рекомендований при отруєнні становить 200 мл на 1 кг ваги, для старших дітей – 150 мл на 1 кг.

Ліки при отруєнні

Основними лікарськими препаратами, які можна застосовувати при харчовому отруєнні у дітей без призначення лікаря, є ентеросорбенти. Вони зв’язують та виводять токсичні сполуки, які потрапили в ШКТ із зіпсованою їжею. Давати їх слід відразу після закінчення процедури промивання шлунка.

До найбільш простим і доступним з них відноситься активоване вугілля. Дозування його для дитини розраховується зі співвідношення 1 г на 1 кг ваги. Для збільшення ефективності активованого вугілля таблетки рекомендується попередньо потовкти в порошок, що збільшить площу адсорбуючою поверхні. З отриманого порошку готують суспензію в кип’яченій воді і дають випити дитині. Цю суспензію дозволяється використовувати і для промивання шлунка. Крім активованого вугілля можна використовувати сорбенти (смекта, ентеросгель, лактофільтрум, полісорб, поліфепан).

У разі підвищення температури у дитини вище 38°С дають жарознижувальні засоби, що містять парацетамол або ібупрофен у відповідній віком лікарській формі.

Також у відновний період після отруєння дітям для профілактики дисбактеріозу та інших ускладнень призначають препарати, що нормалізують мікрофлору кишечника (пробіотики і пребіотики), і ферменти. Проте необхідність їх вживання узгоджувати з лікарем.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:  Псоріаз: заразний чи ні для оточуючих, чим небезпечна хвороба

Попередження: При харчовому отруєнні у дітей неприпустимо самостійно призначати антибактеріальні, протиблювотні, знеболюючі та протидіарейні засоби.

Відео: Поради щодо першої допомоги при харчовому отруєнні від педіатра Комаровського Е. О.

Харчування після отруєння

При появі симптомів отруєння не варто нічим годувати дитину, поки його стан не стабілізується і не з’явиться апетит, що є одним з ознак одужання. Треба дати організму час на відновлення, а ШКТ можливість відпочити. Протягом мінімум тижні після отруєння рекомендується дотримуватися дієти. Їжу слід давати часто (до 8 разів на день), але маленькими порціями, щоб не перевантажувати травний тракт. Їжа повинна бути легкою і простою, не гарячою і не холодною, подрібненої, рідкої або напіврідкої консистенції.

Відразу після отруєння, коли дитина попросить є, але не раніше, ніж через 4-6 год після останнього нападу блювоти, можна запропонувати йому галетне печиво, печені яблука, рідку рисову чи вівсяну каші, зварені на воді. Надалі додають варені яйця, сухарі, вчорашній хліб, варену картоплю або пюре на воді, відварне або приготоване на пару нежирне м’ясо, протертий овочевий суп, йогурт, кефір. Категорично не рекомендується давати дітям у перші дні після отруєння молоко, жирну, гостру їжу, свіжі овочі і фрукти, копченості, консерви, свіжий хліб, солодощі, прянощі, свіжовичавлені соки, солодку газовану воду. Перехід від дієти до звичайної їжі повинен бути плавним і поступовим.

Профілактика

Щоб попередити харчове отруєння у дитини, потрібно дотримуватися елементарних правил особистої гігієни, режиму зберігання та приготування продуктів. Основна відповідальність за те, що таке сталося, лягає на плечі дорослих. Профілактика включає наступні заходи:

 

  • Контроль над тим, щоб дитина мив руки з милом перед їжею, після приходу додому з вулиці і відвідування туалету. Тривалість обробки рук мильним розчином повинна бути не менше 30 секунд.
  • Миття свіжих овочів і фруктів, а краще обдавание їх окропом перед вживанням.
  • Зберігання приготованих страв у холодильнику не більше 48 годин.
  • Уникання прийомів їжі в кафе швидкого харчування та інших сумнівних місцях, придбання і вживання булочок, пиріжків або інших виробів у несанкціонованих торгових точках на вулиці.
  • Дотримання правил готування, розморожування, заморожування і зберігання продуктів, забезпечення чистоти посуду, робочих поверхонь і кухонного приладдя, миття рук перед, під час і після готування.
  • Дотримання вимог по термообробці продуктів, ретельне відварювання і просмаження сирого м’яса, птиці і риби.
  • Контроль чистоти і температури на полицях холодильника (нижче 15°С в морозильній камері і нижче 5°С у холодильнику).
  • Перевірка терміну придатності продуктів перед покупкою.
  • Виключення вживання дитиною некип’яченого молока, купленого на ринку термічно не обробленої сиру.

 

Слід відмовитися від вживання продуктів, запах або зовнішній вигляд яких викликає найменші підозри.

Загрузка...