Хек в духовці — рецепти, доступні кожному кулінару

Загрузка...

Промисловий лов хека перевищує 1,5 мільйона тонн на рік, що вже саме по собі говорить про неймовірної популярності цієї риби в меню самих різних народів. Причина такого попиту – ніжне біле м’ясо смачне, трохи жирне, легко відділяється від кісток і чудово гармонує з більшістю приправ і гарнірів. Риба багата вітамінами і мінералами, містить не синтезуються організмом людини амінокислоти, а його калорійність – всього 85 ккал на 100 г продукту.

Ще по темі: Хек, запечений в духовці у фользі

Спробуємо розібратися, які рецепти хека в духовці дозволять зберегти всі його корисні якості, а страва зробити соковитим, смачним і ароматним.

Філе в сметанному соусі

Сметанний соус дозволить підкреслити смак риби, зробити його унікальним і не втратити в суміші безлічі інших смаків і ароматів. Методика приготування, що існує вже більше ста років і традиційна для багатьох європейських країн, включає наступні інгредієнти:

  • 6b73977a6ba64d4bc4d451c3393df5af Хек в духовці   рецепти, доступні кожному кулінаруфіле хека – 800-1000 г;
  • жирна сметана – 400 г;
  • лимонний сік – 50 мл;
  • рослинне масло – 20 мл;
  • часник – 3-4 зубчики;
  • спеції (чорний перець, гвоздика, базилік) – 0,5 ч. л.;
  • зелень (петрушка, кріп, селера, рукола) – 1 ч. л.;
  • сіль – за смаком.

Філе розморожують і ділять на 4-10 частин в залежності від уподобань у зовнішньому вигляді страви. М’ясо обтирають сіллю і перцем, збризкують лимонним соком і залишають на 15-20 хвилин. Протягом цього часу готують соус, для чого змішують сметану, часникову кашку, гвоздику, базилік, зелень. Злегка промариновавшуюся в лимонному соці рибу викладають у змащену маслом ємність для запікання і поливають сметанним соусом.

Запікається хек в духовці, розігрітій до 170-190 градусів. Час приготування становить 30-35 хвилин. Подавати до столу краще всього теплим, прикрасивши гілочкою свіжої зелені.

Як доповнення до страви кухні різних європейських держав пропонують оливки, сир і навіть креветок, в якості основного напою – біле вино.

Хек з овочами

Легке комплексне блюдо, яке можна рекомендувати і в якості прикраси святкового столу, і як здорову дієтичну їжу – хек, запечений з овочами. Цей рецепт припускає використання наступних продуктів:

  • 0b3d2fb6b4526dd7fd549dfbf5653a0a Хек в духовці   рецепти, доступні кожному кулінарутушка хека – 2 шт;
  • морква – 3 шт;
  • томати – 3 шт;
  • цибуля – 1 шт;
  • лимон – 0,5 шт;
  • твердий сир – 100 г;
  • цукор – 1 ч. л.;
  • сіль, спеції, зелень – за смаком.

Цибулю нарізають півкільцями, моркву та помідори – кільцями. Попередньо підготовлені тушки натирають сумішшю солі, спецій і цукру, всередині кожної розташовують декілька півкілець лимона, після чого викладають в рукав для запікання на подушку з цибулі і моркви. Рибу акуратно обкладають кільцями томатів, а зверху посипають тертим сиром. Можна прикрасити страву декількома гілочками свіжої зелені. Потім рукав щільно запечатують і роблять у ньому кілька отворів для виходу пари.

Хек з овочами запікається при високій температурі – 210-230 градусів.

Ставити його краще в духовку, розігріту до 150-180 градусів, після чого температуру слід підвищити. Орієнтовно час приготування – 50-55 хвилин.

Під омлетом

Незвичайний спосіб приготування хека, що зародився на півдні Франції – запекти рибу в горщиках, затока омлетом. Він простий і не вимогливий до інгредієнтів, серед яких:

  • cbddcb34a657969c7007416551248bf6 Хек в духовці   рецепти, доступні кожному кулінаруфіле хека – 400 г;
  • молоко – 100 мл;
  • яйця – 8 шт;
  • цибуля – 2 шт;
  • борошно – 2 ст. л.;
  • рослинна олія – 50 мл;
  • твердий сир – на смак;
  • сіль, спеції, зелень – за смаком.

Спершу варто відзначити, що для цієї страви, крім хека, цілком підійде минтай або тріска. Філе можна очистити повністю, а можна видалити кістки, залишивши шкіру. М’ясо нарізають ромбовидними шматочками, покривають сіллю і спеціями, обвалюють в борошні і обсмажують на сковороді, змазаній рослинною олією, до утворення легкої рум’яної скоринки. Потім обсмажують нашатковану цибулю і викладають поверх філе в горщики. В окрему ємність вбивають яйця, солять, вливають молоко і збивають міксером до утворення легкої піни. Отриману суміш вливають у горщики.

Запікається блюдо в попередньо розігрітій до 180-200 градусів духовці. Час приготування не нормується через занадто великих відмінностей у типах і розмірах можливих ємностей для запікання – орієнтуватися слід на стан страви. Як тільки омлет схопиться, вогонь можна виключати, а горщики залишити «доходити» в теплій духовці ще на 3-5 хвилин. Готову страву можна посипати тертим сиром, прикрасити гілочками зелені.

Крім описаних методик, у народів світу існує чимало способів приготування хека в духовці. Наприклад, в Іспанії його запікають у фользі з перцем, а до столу подають з оливками і креветками. Німці віддають перевагу гарнірів з картоплі і цибулі, болгари – томатах і пікантним приправам. Але далі всіх пішли чилійці – вони запікають повноцінний шашлик з м’яса хека, попередньо маринованого в гострих сумішах. Який би вид приготування Ви не вибрали, результат, безсумнівно, порадує як смаковими якостями, так і безперечною користю для організму.

 

Загрузка...