Як швидко зварити квасолю з замочуванням і без нього

Квасоля – корисний і ситний продукт, багатий рослинним білком. Вона гарна в відвареному вигляді, а також у складі супів та борщів. Традиційно квасоля готують з попереднім замочуванням. Це дозволяє заощадити час на готування і отримати смачну страву з м’якими, але цільними зернами. Якщо ж потрібно терміново приготувати квасоля, то можна обійтися і без витримування у воді. Практичні господині методом проб і помилок визначили ефективні способи швидкого приготування бобових.

Загрузка...

Швидкі способи варіння без замочування

За логікою речей, квасоля повинна розварюватися швидше в гарячій воді, але все якраз навпаки.

Якщо потрібно приготувати продукт без замочування, то виручить нехитрий спосіб: промиту квасолю заливають холодною водою, доводять до кипіння, потім знову підливають крижаної води, знову чекають кипіння, і так 2-3 рази. Якщо води занадто багато, її зливають, залишаючи крупу покритої на 2 див. Таке приготування займе 40-50 хв.

Виділяють і інші методи швидкого варіння:

  • залити крупу водою з розрахунку 1:3. Довести до кипіння і додати дрібку соди, тримати на вогні 40 хв. За 5 хв до закінчення приготування влити ½ ч. л. лимонного соку. Дочекатися закінчення реакції, зняти з вогню. Відварену квасолю промивають водою і використовують за призначенням. Головне – не переборщити з кількістю соди. Надлишок лугу зіпсує смак продукту;
  • щоб квасоля швидше зварилася, її відправляють в морозильну камеру. Якщо це зробити перед готуванням, то заощадити час не вийде, але любителі бобових можуть розкласти крупу по порційних пакетів заздалегідь. Квасоля заморожена готується не більше 30-35 хв;
  • незамоченная крупа швидко розм’якшується в мікрохвильовій печі. Необхідно добре промити продукт і помістити його в термостійку посуд для СВЧ. Заливають водою, не накривають кришкою, включають на повну потужність і залишають на 7-10 хв. Потім квасоля добре перемішують, при необхідності підливають ще трохи води і відправляють в мікрохвильову піч на 20 хв;
  • ще простіше приготувати продукт в мультиварці. Квасоля промивають і закладають в чашу, включають режим гасіння. Так вдасться приготувати квасолю на гарнір, причому час гасіння займе не більш 40 хв;
  • цукор сприяє розм’якшенню бобових. Щоб квасоля швидше розварилася, в неї додають цукор з розрахунку 1 ст. л. на склянку зерен. Червоні сорти можна пробувати на м’якість вже через 30 хв, білі – через 40-45 хв.
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:  Запечена картопля в мундирі

Приготування квасолі з замочуванням

Вважається, що замочування підвищує цінність продукту. В зернах «включається» природний процес набухання перед проростанням, що провокує викид поживних речовин.

  • Попереднє замочування не займає часу, якщо поставити квасолю на ніч. Вранці продукт буде практично готовий. Залишиться довести його до кипіння і потримати на вогні 30-40 хв. Біла різновид готується довше – 1 годину. Размоченная квасоля смачніше, більш насиченою і м’якше. Мінімальний час замочування – 6 годин.
  • Якщо на ніч залити крупу не вийшло, можна вимочити її в содовому розчині – на 4 склянки води буде потрібно ½ ч. л. соди. Така процедура скоротить час приготування на третину, а ще знизить ймовірність попадання в організм людини антинутриентов – речовин, що перешкоджають засвоєнню квасолі.

Підвищену увагу приділяють зернам, призначеним для закусок. Квасоля для перших страв встигне розм’якнути під час варіння навіть без замочування, а от зерна для салату потребують обов’язкового вимочуванні. Це поліпшить смак готового блюда, підвищить еластичність самої квасолі і зробить її зручніше для жування.

Рекомендації господаркам

  • Біла квасоля апріорі вариться довше темних сортів. Якщо готувати продукт без вимочування, то на розм’якшення квасолі піде близько 3-4 годин, в залежності від розміру і щільності зерен.
  • Якщо ж воду не солити, то час приготування скоротиться вдвічі. Рекомендується солити вже варену квасолю за 2-3 хв до зняття з плити. Швидше готується червона квасоля. Вона менша за розміром і м’якше за своєю структурою.
  • При приготуванні супу допоможе наступний рецепт: воду з квасолею додають 3 ст. л. рослинного масла. У цьому випадку наваристим і насиченим вийде навіть вегетаріанський суп, а зерна розм’якшаться швидше, ніж без масла.
  • Щоб крупа не забродила при вимочуванні, її тримають у прохолодному місці, а воду міняють кожні 3 години. Якщо суху квасолю заливають на ніч, то краще додати в посуд 2-3 кубики льоду. Ранок воду зливають, заливають заново і відправляють на вогонь. Варять з відкритою кришкою, щоб зерна не потемніли.
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:  Картопляні зрази з грибами

Недоваренная квасоля не просто важко жується, вона ще й шкодить здоров’ю. У продукті містяться токсини, які руйнуються при тривалій термічній обробці. У розм’якшених зернах шкідливих речовин немає, а ось полусырую квасоля є небезпечно. Краще зварити квасолю повторно, ніж ризикувати власним здоров’ям.

Загрузка...