Як замаринувати курку для духовки поради, хитрості і рецепти

Будь-яка господиня не зможе посперечатися з твердженням, що для запікання в духовці куряче м’ясо слід ретельно промаринувати. Всього кілька годин просочення спеціями і сіллю зможуть зробити блюдо неймовірно смачним, ароматним і буквально тане в роті.

Замаринувати курку для духовки можна декількома способами, наприклад, витримавши її в медово-гірчичному соусі, вини або навіть кефірі. Оригінальні спеції у вигляді куркуми, прованських трав, імбиру і суміші перців зроблять смак готового ласощі воістину божественним.

Маринування можна використовувати як для приготування цілої тушки, так і для запікання в духовці стегенець або ніжок. У будь-якому випадку у вас вийде соковите і ніжне м’ясо, яке по достоїнству оцінять ваші близькі та рідні.

Господиням на замітку від відомих кулінарів

Всі поради, наведені нижче, були зібрані від відомих шеф-кухарів, які знають толк в приготуванні курки. Спробуйте слідувати їм і відчуйте різницю в смаку!

  • f655d05b2988a056956e3b7510ca82ac Як замаринувати курку для духовки поради, хитрості і рецептиРозмір має значення. Якщо курка в духовці буде запікатися цілком, то краще її залишити в маринаді на ніч. За цей час птах встигне рівномірно просочитися спеціями, придбає дивовижний смак і аромат. У господинь, які зібралися запекти в духовці ніжки, на маринування піде не більше години, а для підготовки стегенець буде потрібно 2-3 години.
  • Майонез — це зло. У більшості рецептів запеченої курячої тушки присутній майонез, та й самі початківці кулінари вважають за краще використовувати цей соус, посилаючись на те, що страва набуває соковитість і ніжність. Однак, це не так. Міститься в майонезі оцтова кислота не тільки робить м’ясні волокна жорсткими, але і пускає нанівець всі ваші зусилля по підготовці птиці. Обивателі зміни в смаку не помітять, але ось гурмани обов’язково вкажуть на вашу помилку.
  • Справі — час. Якщо ви вирішили приготувати цілу тушку, то маринівка повинна бути тривалою, а тримати м’ясо коштує в прохолодному приміщенні (краще всього в холодильнику). Крила, ніжки і стегенця швидше просочуються сумішшю спецій при кімнатній температурі.
  • Все геніальне — просто. Найшвидший спосіб маринування курки – занурення її в склад, приготований з рослинної олії і декількох спецій. Проте, в цьому плані є невеликі тонкощі. Наприклад, з соняшниковою олією чудово поєднується перець та інші гострі приправи, оливкова ідеально доповнять базилік або орегано, а ось кукурудзяна можна назвати воістину універсальним.
  • Сіль – це зло. Маринована курка буде набагато м’якше і ніжніше, якщо її посолити за 10-15 хвилин до запікання. Спробуйте поекспериментувати і переконаєтеся в цьому самі.
  • Всі перераховані вище хитрості і поради були виявлені на багаторічній практиці. Якщо ви хочете придумати свій рецепт маринування курячого м’яса, то не варто боятися шукати нові рішення.

    Труднощі вибору, або як знайти ідеальні спеції?

    Зробити чудове блюдо неможливо без правильно підібраних спецій. При приготуванні курки, для якої підійдуть не всі трави і прянощі, слід враховувати аромати і смак кожної добавки. Дуже часто господині роблять вибір на користь різних видів перцю. І не дивно! Адже крім доступності, ці спеції підійдуть практично до будь-якого ласощів. Якщо ви віддаєте перевагу гострі страви із пікантним смаком, чорний перець можна замінити червоним чилі. Для шанувальників яскраво вираженого аромату ідеальним варіантом стане білий перець.

    099dfbc8316550753c486b1dfca61062 Як замаринувати курку для духовки поради, хитрості і рецептиСушені трави теж можуть внести родзинку в звичне блюдо, правда, підбирати і поєднувати їх потрібно максимально акуратно. Наприклад, той же суміш з базиліка, майорану і розмарину чудово доповнить коріандр або імбир. Однак, останній інгредієнт варто додавати в міру, так як страва ризикує придбати сильний і своєрідний запах цієї спеції.

    Більшість кулінарів при запіканні курячої тушки або стегенець (особливо на грилі) не можуть відмовитися від східної червоної прянощі каррі. Цей компонент не тільки додасть чудовий аромат готовому ласощів, але і злегка подкрасит м’ясо, зробивши його ще більш апетитним.

    При запіканні курячого м’яса з гарніром буде незайвим застосовувати популярну в Індії куркуму. Ця пряність доповнить страву пікантними нотками, а шкірка придбає красивий золотистий відтінок, від якого розіграється апетит. Якщо у страві ви плануєте використовувати гриби або вершковий соус, розширити смакові якості допоможе невелика кількість тертого мускатного горіха. Правда, з цієї примхливої спецією потрібно бути максимально акуратними, адже надмірне її кількість може зовсім заглушити аромат м’яса.

    Перевірені і оригінальні рецепти маринаду

     

    Пропонуємо вам ознайомитися з декількома способами приготування маринаду для курки, завдяки якому м’ясо стане ніжним, соковитим, ароматним і неймовірно апетитною.

    Рецепт №1. Мед і соєвий соус

    Для початківців кулінарів таке поєднання компонентів викликає подив і недовіру. А даремно! Адже приємна солодкість меду у поєднанні з кисло-солоним соєвим соусом доповнить смак страви, а сама курочка придбає приємний золотистий відтінок. Для приготування знадобиться:

    • мед – 2 ст. л.0666fe5bcb802447e16d4082e1323c2a Як замаринувати курку для духовки поради, хитрості і рецепти
    • соєвий соус – 1 ст. л.;
    • масло рослинне – 3 ст. л.;
    • коріандр і базилік – по ½ ч. л.;
    • перець – за смаком.

    Перші три компоненти змішуються в окремій чашці, потім до них додаються спеції, все доводиться до стану однорідної маси. Отриманим розчином необхідно обробити тушку, а залишками полити гарнір і м’ясо перед запіканням.

    Рецепт №2. Гострий привіт з Азії

    Якщо ви не можете відмовити собі в задоволенні скуштувати гостре і пікантне м’ясне блюдо, то основний інгредієнт можна промаринувати в гострій азійських суміші. Приготувати його досить просто. Для цього вам знадобляться:

    • олія оливкова – 1 ст. л.;
    • сіль – 1 ст. л.;
    • цукор – 2 ст. л.;
    • лимонний сік – з половинки фрукта;
    • часник – 5-6 зубків;
    • соєвий соус – 2 ст. л.;
    • мелений чорний перець – ½ ч. л.;
    • лаймовий сік – за бажанням;
    • корінь імбиру (свіжий) – розмірами з палець.

    Масло, сіль, цукор і лимонний сік змішують в чашці, додають до них пропущений під пресом часник. З імбирного кореня знімають шкірку, дрібно нарізають або труть на тертці, відправляють в маринад і все ретельно перемішують. В отриману масу додають чорний перець і сік одного лайма. Готовою сумішшю ретельно обробляють тушку по всій площі і відправляють в духовку.

    При відсутності лайма або непереносимості цього фрукта можна використовувати другу половинку лимона. Смакові якості маринаду і готового страви при цьому не постраждають.

    Рецепт №3. Вино і гірчиця

    Дивовижно смачним вийде куряче м’ясо, якщо потримати його в винно-гірчичною суміші. Для маринаду знадобляться:

    • вино біле – 1 стакан;884cbd38b9dbca0ddfb60eec3347e4a3 Як замаринувати курку для духовки поради, хитрості і рецепти
    • гірчиця – 1 ст. л.;
    • яблучний оцет – 1 ст. л.;
    • сіль – 1 ч. л.;
    • оливкова олія – 1 ст. л.;
    • мелений чорний перець – ½ ч. л.

    Всі компоненти перемішати в окремій ємності, а отриманим складом полити тушку. Якщо ви хочете, щоб смак вийшов більш глибоким, то залишки маринаду можна налити в деко, де буде запікатися блюдо. Гірчиця додасть ласощів своєрідний гострий присмак, а вино і оцет зроблять м’ясо ніжним і соковитим.

    Існують і інші способи приготування маринаду для курки – від більш простих до оригінальних і незвичайних. Спробуйте їх усі і відчуйте різницю в смаку!