Яєчна шкаралупа: як приймати для поповнення кальцію

З-за нестачі кальцію руйнуються кістки, псуються зуби, шаруються нігті. Заповнити необхідний елемент в організмі дозволяють збалансоване харчування, мінеральні комплекси і натуральні біодобавки, що завжди під рукою. До останніх відносять яєчну шкаралупу, яка є найбагатшим джерелом кальцію і практично не має калорій. В твердій оболонці міститься понад 90% цінного мікроелемента. На відміну від аптечних препаратів її застосування не викликає передозування.

Добова потреба кальцію в літньому віці становить 1500 мг. Особам у віці 30 років кальцію потрібно менше – 900-1200 мг. Обов’язково включають біодобавки з кальцієм в раціон спортсменів, вагітних жінок і дітей з метою профілактики рахіту.

Загрузка...

Показання до вживання

Визначити, чи потребує організм в кальції, нескладно. Про дефіцит говорять такі ознаки, як:

  • ревматичні болі;
  • анемія;
  • слабкість зубної емалі;
  • крихкість кісткової тканини.

Практично всі особи старше 60 років відчувають дефіцит кальцію, незважаючи на різноманітне харчування і прийом біодобавок. Болі в суглобах і несрастающиеся переломи – класичні випадки нестачі кальцію в організмі. Непрямими ознаками виступають:

  • випадання волосся;
  • шарування нігтів;
  • уповільнений обмін речовин;
  • погіршення пам’яті;
  • періодична нудота.

У осіб похилого віку розвивається остеопороз, з’являються хвороби хребта, малорухомість, порушується сон.

Яєчну шкаралупу варто вживати тим, хто страждає астмою, стоматологічними захворюваннями, гастрит, запалення сечового міхура. Порошок зі шкаралупи рекомендують вживати для ліквідації наслідків радіоактивного опромінення. Жінкам при вагітності яєчна шкаралупа принесе величезну користь. Кальцій, що входить у її склад, необхідний для побудови внутрішніх органів і систем організму плода. Профілактичний прийом яєчної шкаралупи полегшить родову діяльність, позбавить від гіпертонусу матки і зміцнить мускулатуру.

Приготування яєчної шкаралупи

Приготувати корисну біодобавку можна тільки з свіжих яєць. Не використовують в їжу яйця качок, гусей та індиків, що обумовлено високим ризиком зараження сальмонельозом. Найбільшою цінністю відрізняються перепелині яйця, але доступними і перевіреними залишаються курячі. У справу йдуть яйця білого кольору.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:  Як позбутися від прищів на обличчі різними засобами

Інструкція по заготівлі шкаралупи:

  • Шкаралупу ретельно промивають під проточною водою, очищають від плівки, підсушують на серветці.
  • Для дезінфекції шкаралупу рекомендується витримати в содовому розчині протягом 15 хв.
  • В цілях безпеки яйця перед зняттям шкаралупи відварюють. Варені яйця очищають, а шкаралупу використовують за призначенням.

Інший метод обробки – витримка в духовці. Перед тепловою обробкою шкаралупу потрібно подрібнити блендером або в кавомолці. Потім порошок поміщають в духову шафу на 10 хв. Сировину зберігають у скляному посуді і використовують для лікування за необхідності. Термін придатності продукту не обмежений.

Проблема з підготовкою сировини полягає в його знезаражування. Вважається, що термічна обробка руйнує частина корисних речовин, але рятує від інфекцій, присутніх на поверхні яєць. Інші впевнені, що магазинні яйця проходять необхідну обробку і звичайного митися під проточною водою достатньо, щоб знезаразити продукт.

Як приймати шкаралупу: дозування

Шкаралупа корисна при переломах. Її гасять лимоном, точніше соком, і приймають по чайній ложці тричі на день до зрощення. Запивають водою для кращого засвоєння.

Народна медицина пропонує використовувати шкаралупу наступним чином:

Показання до застосування Спосіб прийому
Дерматит Мелену шкаралупу розводять у склянці води в дозуванні 1 ч. л. Кальциновану воду рекомендується пити щодня до повного затихання симптомів. Засіб буде корисно при шкірних захворюваннях різної природи та атопічному дерматиті у дітей.
Остеопороз Щодня перед сном потрібно пити по ½ ч. л. кошти, запиваючи склянкою кефіру. Тривалість терапії – 30 днів. Засіб сприяє зміцненню кісток і допомагає перемогти не тільки остеопороз, але і артроз, артрит, остеохондроз. Особливо корисний цей рецепт при коксартрозі кульшового суглоба.
Алергічні реакції Прийом яєчної шкаралупи всередину виручить при кропив’янці, алергічному риніті, астмі, діатезі та інших видах алергії. 1 ч. л. порошку розводять у воді, приймають 1 раз на день до зникнення ознак алергії. Дітям віком 1-3 роки дають по чверті чайної ложки. Недоліком продукту є те, що його неможливо давати малюкам першого року життя. Порошок легко розчиняється у кислому середовищі, але кислота у вигляді соку цитрусових новонародженим не підходить.
Проблеми з ШКТ Якщо людина страждає від печії, то одноразовий прийом препарату в дозі 2 ч. л. на половину склянки молока полегшить стан. Таке ліки виручить при болях у шлунку і відрижці. Тривалість терапії в цьому випадку може досягати 2 місяців. Перед проведенням терапії слід проконсультуватися з лікарем і з’ясувати, яка кислотність шлунка. При низькій кислотності дозування шкаралупи скорочують до 1/4 ч. л. на добу.
Захворювання суглобів Прокрутити в м’ясорубці 10 лимонів, додати шкаралупу 10 яєць, після розчинення шкаралупи ввести в склад 100 г меду і 100 мл коньяку. Потрібно пити по 1 ст. л. тричі на день протягом 3 тижнів. У такому поєднанні шкаралупа краще засвоюється, а лимон і мед роблять позитивний вплив на імунну систему.
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:  Від чого допомагає і для чого застосовується цинкова мазь: показання, застосування

Є думка, що користь шкаралупи завищена, оскільки продукт повністю не переробляється організмом і виводиться в незмінному вигляді. Дійсно, 100%-засвоєння не відбувається, але допоміжні компоненти, використовувані в рецептурі, підвищують біодоступність продукту. Такими речовинами є сік лимона, аскорбінова кислота, кефір.

Протипоказання

  • Захоплення яєчною шкарлупою може завдати шкоди в разі гіперкальціємії, надлишку вітаміну D, непрохідності кишечника, геморої. Якщо дорослим пропонують стандартну дозу, то дітям кількість порошку скорочують удвічі. В іншому випадку можуть виникнути запори і проблеми з боку ШКТ.
  • Не варто приймати порошок при низькій кислотності – карбонат кальцію з шкаралупи не перетвориться в засвоюваний організмом хлорид кальцію. Настій води на яєчній шкаралупі може привести до зворотного ефекту, оскільки рідина розбавить шлунковий сік. Реакція не відбудеться, і кальцій виведеться в незмінному вигляді. Гірше, якщо він залишиться в організмі і спровокує каменеутворення.
  • При авітамінозі кальцій з порошку приймають одночасно з вітамінами, щоб насичення організму корисними речовинами відбувалося рівномірно. Незважаючи на те, що кальцій допомагає при захворюваннях видільної системи, використовувати його при патології нирок слід з обережністю.

Не можна ставитися до яєчній шкаралупі як до повноцінної заміни біодобавок з кальцієм. Захоплення продуктом здатне нашкодити здоров’ю. Безпечної дозуванням вважається ½ ч. л. на добу, якщо мова йде про профілактику дефіциту кальцію.

Відгуки

Віктор: З дитинства пив товчену шкаралупу, і всі чудово засвоювалося. Досі рідко ходжу до стоматолога, а кістки і нігті в повному порядку. Питав у лікаря, чи можна пити шкаралупу, той відповів, що рецепт надійний і причин відмовлятися від доступного кальцію немає. Але потрібно все робити правильно і без фанатизму.

Анастасія: Після курсу з яєчною шкаралупою зміцніли нігті, покращився стан шкіри, навіть хрускіт у спині ніби став менше. Пила порошок з соком лимона. Як тільки реакція закінчиться (шипить, як після гасіння соди), відразу можна приймати.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:  Важко вставати вранці – що робити

Галина: Виховала двох дітей і давала обом яєчну шкаралупу, перемелену в кавомолці. Зуби у обох в прекрасному стані – ніякого карієсу. Тепер сама п’ю по половинці чайної ложки, щоб підтримати опорно-руховий апарат.

Загрузка...