Качка в духовці рецепт для початківців кулінарів

Приготування дикої або домашньої качки з яблуками в духовій шафі — справа не така проста. Так що навряд чи такий королівський вечерю в домашніх умовах буде приурочений до буденного події. Швидше за все, про те, як запекти качку або крижня у фользі в обрамленні яблук, апельсинів або інших вишукувань, господарі подумають в особливому випадку. Тут потрібен неординарний рецепт качки в рукаві, в фольгированной папері, в утятнице або просто на деку — вибирайте.

Трохи про користь, смаку і традиціях

Незважаючи на те, що качка — дуже смачна і невибаглива птах, в Європі, крім як у Франції, її розводять дуже мало. Зате китайці, в’єтнамці, тайці знають толк в приготуванні цієї «перлини делікатесів» цілком у духовці або невеликими шматочками. І в кожній провінції обов’язково є свій «правильний» рецепт.

Популярність качиного м’яса пояснюється не лише тим, що воно досить доступно. Качатина є дуже цінним продуктом з високим вмістом білка, жирів, вітамінів (особливо групи B і A), мікроелементів. Якщо запекти качку в духовці середніх розмірів (2,2–2,5 кг), то дорослий чоловік зможе отримати необхідну йому кількість калорій на 3 дні.

В цілому м’ясо качки:d702e89e86af461ebef6b58ac4bfae4a Качка в духовці рецепт для початківців кулінарів

  • сприяє енергетичного насичення;
  • зміцнює нервову систему;
  • підвищує потенцію;
  • сприяє будівництву нових клітин;
  • продукти, отримані при розщепленні, беруть участь у кровотворенні.

Так що, якщо час від часу робити цю птицю з яблуками у фользі, можна буде не лише поласувати розкішним блюдом, але і поліпшити своє здоров’я.

Рецептури

Не варто приховувати, що будь-який рецепт качки в духовій шафі вимагає витрат часу і дотримання вказівок. Тільки так ви отримаєте соковиту, ароматну, а не пересушену або надміру жирну птицю. Почнемо з самого елементарного.

Рецепт № 1

Соковита, фарширована яблуками домашня качка в духовці, рецепт якої описаний нижче, готується відносно просто. Головний плюс цієї страви — з ним впораються навіть початківці господині. Отже, потрібно:72a8c5ffa80f621980dfbd9d2ec22c48 Качка в духовці рецепт для початківців кулінарів

  • невелика молода качка — 1 тушка вагою 2-2,5 кг;
  • кислі (обов’язково!) яблука — 3 шт.;
  • спеції для натирання тушки (сіль, перець чорний, часник, трохи меду, трохи соєвого соусу) — на вибір кухаря.

Важливо: всі рецепти, в яких використовується качине м’ясо, вказують, що необхідно видалити гузку. Саме у цієї птиці жир, жирові залози мають специфічний, не цілком приємний запах. Також потрібно зрізати останню фалангу крил.

  • Нам потрібно підготовлена (без пір’я, нутрощів, куприка, жиру біля стегенець, зайвої шкіри на шиї) покупна качка цілком. Її необхідно розморозити при кімнатній температурі, ретельно промити, після чого занурити на кілька хвилин в окріп, щоб ошпарилась шкіра. Вийняти, висушити всередині і зовні.
  • Змішуємо спеції для натирання і добре обробляємо ними тушку зовні і всередині майбутньої качки з яблуками в духовій шафі.
  • Чистимо і ріжемо яблука великими часточками. Фаршируємо ними птицю і зашиваємо черевце, а при необхідності і шийку.
  • Розігріваємо духовку до 220°C в режимі нагріву «низ і верх».
  • Загортаємо і кладемо в фользі в духову шафу нашу птицю, попередньо помістивши її на деко або сковороду.
  • Смажимо 20 хвилин, після чого зменшуємо температуру до +160°C. Готуємо ще 1 годину 20 хвилин. Розгортаємо птицю, поливаємо натекшим жиром, смажимо при температурі 200°C ще 10 хвилин, щоб отримати корочку. Вона повинна бути червоно-коричневою.
  • Рекомендація: орієнтовно визначити час запікання можна, помноживши вага тушки на 40 і додавши 25. Отримуємо час у хвилинах. Для двухкилограммовой птиці це буде 2*40+25=105 хвилин.

     

    Подавати таку качку потрібно порційними шматочками, бажано з «млинцями мандаринів», «цибульними пензликами» соусом Хоасин або сливовим. Якщо таких під рукою не виявилося, то підійде будь-який кислий соус.

    Рецепт: «млинці мандаринів» готуються з 250 мл окропу і 300 гр. борошна, смажаться на сковороді тонкими коржами на кунжутній олії; для «цибулевих пензликів» білу частину зеленої цибулі надсекают на 4 частини і поміщають у крижану воду, щоб завилися «кучері», пензликом потім намазують соус.

    Рецепт № 2

    Ще один дуже простий рецепт приготування соковитої качки з яблуками в духовій шафі. Для його реалізації знадобиться пекарський рукав. Він допоможе зберегти весь сік всередині птиці, хоча скоринка, звичайно, буде не такий хрусткою. Будуть потрібні:24e542e0d4b9b738ee59aaabfc674835 Качка в духовці рецепт для початківців кулінарів

    • невелика молода качка — 1 тушка вагою 2-2,5 кг;
    • кислі (обов’язково!) яблука — 3 шт.;
    • спеції для натирання тушки (сіль, перець чорний, часник) — за смаком;
    • горілка або джин — близько 100 мл.

    Для маринаду:

    • мед (рідкий прозорий) — 150 гр.;
    • кипляча вода — 250 мл;
    • сік 1 лимона.
  • Береться підготовлена качка цілком, зайвий жир і остання фаланга крил видаляються. Після цього тушку треба вимити і добре просушити паперовим рушником.
  • Натираємо птицю горілкою, залишаємо на 30 хвилин.
  • Ошпарюємо окропом протягом декількох хвилин. Після чого ретельно просушуємо.
  • Чистимо і тиснемо часник, змішуємо його з перцем і сіллю, добре натираємо цією сумішшю зовні і всередині. Даємо постояти хвилин 30. Вологу, яка буде виділятися з тушки, потрібно постійно видаляти паперовим рушником (можна сушити феном).
  • Цей рецепт качки з яблуками передбачає тривале маринування. Змішуємо інгредієнти для маринаду, поміщаємо птицю в глибоку посуд. Маринуватися вона буде 4 години, і в цей період потрібно кожну годину перевертати і поливати тушку маринадом.
  • Тепер можна очистити і нарізати яблука, нафарширувати тушку, зашити і помістити в пекарський рукав. Закрити рукав і покласти в ємність для запікання.
  • Ставимо ємність в розігріту до 180°C духовку в режимі нагріву «верх і низ» і готуємо близько 1 години 40 хвилин. За 10 хвилин до готовності рукав можна розпороти і дати птахові підрум’янитися ще 10 хвилин.
  • Цей рецепт в рукаві ідеально підійде початківцям кулінарам, оскільки качка з яблуками в спеціях, ошпарена і змочена спиртом, відмінно вбере маринад і буде дивно соковитою.

    Рекомендація: фарширувати качку можна будь-якими кисло-солодкими начинками, в тому числі і очищеними апельсинами або мандаринами, сливами, грушами, кислими ягодами. Також можна додавати сухофрукти — курагу, родзинки, чорнослив. Пікантності додають горіхи.

    Рецепт № 3

    Якщо не навести тут рецепт качки в духовій шафі по-пекінськи, то список буде неповним. Зробити її так, як готують в самому Пекіні або в китайських провінціях буде складно. Спробуємо освоїти адаптовану для іноземців версію. Знадобиться всі те ж, що і для попереднього рецепта, тільки маринад потрібно готувати не з соком лимона, а з рисовим вином (підійде і шеррі) в кількості 1 столової ложки.

  • Береться качка цілком і готується, як описано в попередньому рецепті кроки 1-3.
  • Підвішуємо птицю за задню частину в добре провітрюваній кімнаті. Змащуємо її приготовленим маринадом раз на годину. Повторити треба 4 рази.80b981d59ff6f098857694dde0fb2747 Качка в духовці рецепт для початківців кулінарів
  • Перевертаємо качечку, підвішуємо за крила і продовжуємо поливати маринадом ще 12 годин.
  • Кладемо птицю в духовку на решітку (фольгою потрібно закрити тільки крила), під неї ставимо миску з водою. Смажимо при t 220°C близько 25 хвилин.
  • Знижуємо температуру до 160°C. Смажимо 30 хвилин на одній стороні, перевертаємо, смажимо ще 30 хвилин. Якщо шкіра не стала темно-коричневою, підсилюємо жар до 190°C і тримаємо ще хвилин 10.
  • Виймаємо, даємо 5 хвилин охолонути, знімаємо шкіру і розбираємо її і м’ясо на порційні шматки.
  • Домашня птиця кулінарного щастя

    У наведених рецептах для приготування качки з яблуками в духовій шафі можна використовувати різні спеції для натирання тушки, а також начинки. Головне — добре підготувати, промаринувати і правильно запекти. Тоді ваші рідні неодмінно запам’ятають святкову вечерю, де на чолі столу був такий чудово смачний кулінарний шедевр.

    У нас до вас маленьке прохання. На нашому сайті багато користувачів, яким хотілося б почути вашу думку про даному кулінарному рецепті. І було б здорово, якби ви залишили відгук – багато сказали б вам за це спасибі!