Капустяна запіканка в духовці з м’ясним фаршем і заливкою

Загрузка...

Капусту, особливо тушковану або запечену, люблять далеко не всі. Але ті, кому подобаються такі страви, віддані їм усією душею. Цвітна капуста в сухарях, гуляш або рулька з запеченої квашеною капустою, смажена або тушкована капусточка з м’ясом, голубці… Це все чудові, а головне, дуже корисні рецепти, які урізноманітнюють і прикрасять ваше повсякденне меню.

Капустяна запіканка в духовці

437960900618183de6c236a1c9c7fe41 Капустяна запіканка в духовці з мясним фаршем і заливкоюЦе досить ситне блюдо, незважаючи на великий відсоток овочів у складі. Білокачанна капуста, яка потрібна для цього рецепта, хороша в будь-якому віці і вигляді, але конкретно для нашого випадку краще використовувати молоді зелені качани. У них більш м’які листя, так що страва швидше приготується, буде більш соковитим, приємним на смак. Капустяна запіканка з м’ясним фаршем, приготовлена із зелених вілков, виглядає значно апетитніше.

За оригінальним рецептом пропонується використовувати будь фарш. Проте в даному випадку для запіканки в духовій шафі краще сумішевої, приготований з яловичини і свинини в поєднанні 2:1. Свинина дасть соковитість, а яловичина — приємну жестковатую текстуру нашого кулінарного шедевру. Якщо у вас немає сухих грибів, їх легко замінять печериці або гливи. Їх треба брати близько 150 грамів на рецепт.

Інгредієнти

Для страви, розрахованого на обід для 6 чоловік, нам знадобиться:

 

  • качан білокачанної капусти (бажано, молодий) — 600-700 гр.
  • фарш яловиче-свинячий — 500 гр.
  • сухі гриби — 50 гр.
  • моркви — 150-200 гр. /2 штуки
  • ріпчаста цибуля — 100-150 гр./2 штуки.

8691ab4057e9ff494481962521479af1 Капустяна запіканка в духовці з мясним фаршем і заливкоюДля заливки

  • яйця — 2 штуки
  • сметана (суміш сметани з майонезом, йогурт) — 100 гр.
  • тертий твердий сир — 60 гр.
  • зелень (кріп, петрушка) — за півпучка
  • рослинна олія для обсмажування і змащування сковорідки, улюблені спеції, сіль

Варіант заливки, який тут запропоновано, можна варіювати. Пам’ятайте тільки, що капуста відмінно поєднується з молочними і кисломолочними продуктами.

Як готувати

Це простий рецепт капустяної запіканки, однак страва виходить досить красивим, а запах у нього просто запаморочливий. Щоб все вийшло на відмінно, потрібно зробити наступне:

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:  Шоколадні тістечка в рулеті
  • Промиваємо і замочуємо сухі гриби гарячої (близько 70°) водою і даємо їм відстоятися хвилин 30-60.
  • Одну цибулину чистимо, натираємо на дрібній тертці і додаємо цю кашку в фарш. Завдяки цибулі фарш промаринується, стане м’якше. Сюди ж додаємо улюблені спеції (чорний перець, паприку, хмелі-сунелі й інші) і сіль.
  • 41e258856a5be38b5b5f15f6ad9dc3d6 Капустяна запіканка в духовці з мясним фаршем і заливкоюКапусту промиваємо, знімаємо пошкоджені листя, дрібно шаткуємо, качан видаляємо.
  • Розігріваємо сковорідку, наливаємо в неї близько 30 грамів соняшникової олії, його теж добре розігріваємо і всипаємо шинковану капусту. Часто помішуючи, смажимо на сильному вогні, щоб вона підрум’янилася. Через 5 хвилин додаємо близько півсклянки води, сіль, закриваємо кришкою і даємо «дійти» ще хвилин 10.
  • На рослинному маслі обсмажуємо фарш до стану напівготовності. Він повинен зберегти м’ясний сік, щоб капустяна запіканка з ним вийшла ароматною, м’якою.
  • Миємо, чистимо і тремо моркву на дрібній тертці (це потрібно, щоб вона швидше приготувалася, ввібрала мало масла і залишилася соковитою). Цибулю чистимо і ріжемо дрібно. Подрібнюємо гриби.
  • У сковорідку з розігрітим маслом відправляємо спочатку цибулю, обсмажуємо його, потім додаємо гриби і моркву. Помішуємо, солимо, перчимо. Коли овочі вберуть масло, а вода з них випарується, вливаємо трохи (близько 100 гр.) води і даємо їм потушиться під кришкою близько 5 хвилин. Результат повинен бути соковитим, але не мокрим.
  • Робимо з усіх інгредієнтів заливку. Зелень потрібно попередньо подрібнити.
  • Розігріваємо духовку до 200 градусів. Включаємо верхній і нижній нагрів.
  • Збираємо нашу майбутню запіканку з капусти для відправки її в духовку. Змащуємо сковорідку олією, кладемо половину капусти, далі — шар з грибів з морквою та цибулею, потім м’ясо, потім знову капуста. Акуратно ллємо заливку.
  • Відправляємо сковорідку в духовку (без кришки!). Страва готуватиметься близько 15 хвилин. Головний показник готовності — наявність рум’яної скоринки зверху.
  • ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:  Куряча запіканка з грибами

    Цей рецепт капустяної запіканки не можна назвати складним, але все ж він забирає чимало часу. Але, впевнені, ваші домашні будуть задоволені чудовим результатом — дуже смачним і корисним обідом або вечерею.

    Приємного апетиту!

    Загрузка...