Карась у сметані в духовці, ідея для смачного сімейного вечері

Дивовижне рибне блюдо, наприклад, карась у сметані в духовці, стане чудовою ідеєю для легкого, але ситної вечері.

4b1c92833a2705acf56d400e216d7c86 Карась у сметані в духовці, ідея для смачного сімейного вечеріВідрізняючись невисокою калорійністю (всього близько 90 ккал на 100 грам продукту), ласощі буде сприйнята на ура навіть тими людьми, які звикли стежити за своїм харчуванням і фігурою. В карасі міститься велика кількість вітамінів A та E, а також необхідні для нормальної життєдіяльності фосфор, цинк, йод і т. д. Недарма страви з цієї риби були і залишаються популярними не тільки в Росії, але і в Європі.

Готувати смачне дієтичне ласощі краще в духовці у фользі, так як при такому способі термічної обробки продукт зберігає в собі корисні речовини, а м’ясо виходить соковитим і м’яким. Найчастіше саме в цьому вигляді рибу лікарі призначають пацієнтам, які страждають від різних захворювань ШКТ і проблем з серцево-судинною системою. Спробуйте і ви зробити самостійно неймовірно апетитний і ароматне м’ясо, яке буквально танути в роті.

Господиням на замітку

Господиням, які вирішили побалувати своїх близьких запеченим карасем, пропонується на вибір декілька способів приготування риби. Страву можна зробити в сметанному соусі, покрити перед відправкою в духовку нежирним майонезом, доповнити гарніром з суміші овочів або грибами. Незалежно від того, який рецепт ви виберете, слід пам’ятати про корисних порад від досвідчених кулінарів, а саме:

  • Перед запіканням необхідно ретельно, але акуратно тушку випатрати, намагаючись не роздавити жовч. В іншому випадку готову страву буде мати неприємну гіркоту.
  • Краще всього класти рибу не на змащений маслом деко, а на підкладку з овочів або ж шар фольги.
  • 98867690abade99db9d13968b19104a2 Карась у сметані в духовці, ідея для смачного сімейного вечеріПозбутися від неприємного запаху твані, властивого карасю та інших видів річкових мешканців, можна збризнути м’ясо соком половинки лимона.
  • Тушку можна запекти і цілком, разом з головою, проте, вилущити її все ж доведеться. Для цього потрібно зробити невеликий розріз на черевці і видалити нутрощі.
  • З приправ і спецій карась добре сполучається з мускатним горіхом, прованськими травами, паприкою і сушеної зеленню кропу, петрушки.
  • Щоб м’ясо було більш смачним і ароматним, можна набити тушку цибулею, морквою, солодким перцем і стручкової квасолею, а потім відправити її в духовку.
  • Якщо під час видалення нутрощі жовчний міхур все ж був зачеплений, то ці ділянки тушки потрібно швидко зрізати, а решта поверхні натерти сіллю. Через пару хвилин рибу ретельно миють під проточною холодною водою.
  • Ці прості рекомендації допоможуть вам позбавитися від кулінарних помилок, зробивши блюдо максимально смачним і корисним.

    Іноді господині зіштовхують з неприємними жовтими плямами і патьоками на рибних тушках. Вони свідчать про розлив жовчі під шкіркою. Якщо ви виявили такий недолік у покупного карася, не поспішайте його викидати. Просто обріжте уражені ділянки м’яса, гарненько вимийте рибу, обітріть її 9% оцтом, ще раз промийте тушку і дайте її вымочиться протягом півтора годин в чашці з холодною водою. Після таких маніпуляцій можна приступати до приготування страви.

    Способи приготування карася в духовці

    Пропонуємо вам ознайомитися з декількома рецептами приготування карася в духовці, які зможуть освоїти навіть початківці кулінари.

    Рецепт №1. Карась у сметані в духовці з гарніром

    Ситна і корисна страва виходить з риби, запеченої разом з гарніром. Для ласощі знадобляться:

    • карась – 1,2–1,5 кг;6d28739583d7fb421fde15b9a5f31838 Карась у сметані в духовці, ідея для смачного сімейного вечері
    • картопля – 1 кг.;
    • сметана – 200-300 гр.;
    • сіль, спеції, перець і зелень – за смаком;
    • масло вершкове – 50-60 гр.;
    • масло рослинне – трохи.

    Спочатку рибу необхідно ретельно випатрати, видалити зябра, а також тонку чорну плівку, яка присутня в очеревині (вона теж може зробити готову страву гіркуватим). Тушки натираємо сіллю, перцем та іншими спеціями всередині і зовні, опускаємо їх у борошні. Після цього, відправляємо карасів на попередньо розігріту сковорідку, обсмажуємо з обох боків до утворення гарної скоринки.

    Тепер приступаємо до приготування картоплі. Його чистять, ріжуть красивими пластинками, посипають сіллю, щоб у готового продукту вийшла апетитна золотава скоринка. Ставимо сковороду на сильний вогонь, кладемо на неї трохи вершкового масла і крапельку олії, викладаємо картоплю і обсмажуємо його. Не варто переживати, якщо він дійде тільки до стану напівготовності – овочі обов’язково дійдуть в духовці.

    Досить глибоке деко змащуємо олією, викладаємо на нього спочатку овочеву подушку, а поверх неї – обсмажених карасиків. Зверху щедро поливаємо страву сметаною (можна використовувати і домашні вершки). Якщо ви любите рибу, запечену в рясному кількості підливи, то замість 200-300 грам сметани можна взяти її в 2-3 рази більше. Страва буде запікатися при температурі 180-200 градусів близько 15-20 хвилин, після чого його подають на стіл. Приємного апетиту!

     

    Намагайтеся не перетримати страву в духовці, інакше м’ясо можна стати сухим і жорстким.

    Рецепт №2. Ласощі в фользі

    Приготувати страву за подібним рецептом можна і з використанням фольги. Для цього вам знадобляться:

    • риба – 2-3 шт.;00bef801f896831c8cc2db8d4c15966c Карась у сметані в духовці, ідея для смачного сімейного вечері
    • картопля – 4-5 шт.;
    • сметана рідка – 300 гр.;
    • часник – пару зубків;
    • сіль, перець і спеції – за смаком;
    • масло вершкове – 50-60 гр.;
    • кріп (зелень) – 1 пучок.

    Рибу потрошать, миють, відрізають голови. Картопля також миють, чистять, нарізають пластинками. Часник тиснуть під пресом, натирають ароматною масою тушки всередині і зовні, залишають їх просочитися протягом 10-15 хвилин. У черевце кожної тушки кладуть по шматочку вершкового масла і трохи зелені (її можна як дрібно нашаткувати, так і покласти цілком). Картопля змішують зі сметаною в окремій мисці, приправляють сіллю і спеціями.

    Підготовлені інгредієнти акуратно викладають на листи фольги, загортають у вигляді згортків. Можна обмотати таким способом кожну тушку окремо або ж покласти всі інгредієнти в один відрізок фольги. Запікають ласощі в духовці близько 20-30 хвилин при температурі 130-160 градусів. Час приготування може бути збільшено залежно від розмірів риби, її віку. Періодично в процесі томління можна витягувати деко, розгорнути фольгу і перевіряти готовність частування.

    Втертый в м’ясо часник додасть готовому продукту дивовижний терпкий аромат, від якого можна зійти з розуму!

    Рецепт №3. Дієтичне запечене ласощі з гарніром

    Для тих, хто намагається правильно харчуватися і стежить за своєю фігурою, можна порадити приготувати карася за іншим рецептом. Вам будуть потрібні:

    • рибні тушки – 700 гр.;acc3c7e648f98eae6672e251afc3979e Карась у сметані в духовці, ідея для смачного сімейного вечері
    • гриби – 4-6 шт.;
    • цибуля – 1 шт.;
    • морква – 1 шт.;
    • масло рослинне – 1-2 ст. л.;
    • зелень – за смаком;
    • сіль і перець – за бажанням.

    Тушки чистять, видаляють нутрощі, добре миють під холодною проточною водою. Щоб позбавитися від запаху твані, рибу щедро поливають лимонним соком. Після цього, натирають її сіллю, перцем і приправами, обраними за власним смаком. Моркву, цибулю і гриби нарізають красивими пластинками або невеликими кубиками. Овочі обсмажують і печериці на невеликій кількості рослинного масла (достатньо буквально 3-4 хвилин).

    Вийшла ароматною сумішшю необхідно набити черевце карася, а потім загорнути його у фольгу. Згорток з майбутнім стравою викладають на деко, відправляють запікати при 200 градусах. Через 35-40 хвилин апетитне низькокалорійне частування буде готово!

    За бажанням можна прикрасити готовий продукт дрібно нашаткованої зеленню або подати на стіл разом з гарніром з розсипчастого рису.

    Рецепт №4. Ще один простий спосіб дієтичний

    Витратити мінімум часу на приготування ласощів цілком реально, якщо використовувати наступний спосіб. Вам знадобляться:

    • риба – 1 тушка;32c6bfbd361431201890647988fc2ed3 Карась у сметані в духовці, ідея для смачного сімейного вечері
    • цибуля – 1 шт.;
    • морква – 1 шт.;
    • сіль і перець – за смаком.

    Рибу ретельно потрошать, чистять, миють, видаляють з неї надлишки вологи. Цибулю чистять, нарізають півкільцями. Половину моркви нарізують кільцями, а частину – соломкою. Цибулею і морквяної соломкою набивають тушку (бажано якомога щільніше). Овочі, що залишилися укладають на деко, формуючи з них своєрідну «подушку». Після цього, укладають рибу, і відправляють все в духовку, розігріту до 160 градусів. Блюдо буде готове приблизно через 30-40 хвилин. Періодично можна діставати рибку з духовки і поливати її соком, що виділився – так, вийде апетитна смачна скоринка.

    Існують і інші способи запікання карася в духовці. Не бійтеся вивчати нові рецепти і експериментувати у процесі створення ласощі. Ваші рідні та близькі неодмінно оцінять кулінарну майстерність і незабутній смак ароматної ситної рибки!