Картопля по-селянськи: три кращих кулінарних рецептів

Картопля — це вічна тема. Якщо колись вважалося, що 100 страв з картоплі — це багато, то зараз ця цифра навряд чи когось шокує. Картопля по-селянськи, варена, печена, смажена, пюре, з м’ясом в духовій шафі, з овочами, рибою… А якщо додати сюди сотні соусів і варіантів гарнирования, то можна не перепробувати всієї цієї смакоти і за рік.

Одним словом, цей прекрасний коренеплід можна приготувати найрізноманітнішими способами. Але напевно багато хто погодиться, що саме печена картопля в поєднанні зі спеціями або соусами може вважатися загальною улюбленицею. Якщо ви хочете зробити щось запаморочливе в духовці з мінімальними зусиллями — розгляньте запропоновані рецепти. Всі вони дуже прості, не вимагають від господині особливих навичок, тимчасових витрат, а з щасливі і благають готувати ці страви знову і знову.

Рецепт №1, простий, легкий і смачний

Це прекрасне блюдо сподобається всім без винятку. Такий картопля, зварений у фользі в духовій шафі, дуже нагадує справжній печений, з багаття. Виглядає дуже апетитно, готується моментально.

baa5e4d894194b8a4ce23f2371809b7e Картопля по селянськи: три кращих кулінарних рецептівНа двох-трьох їдців потрібно

  • картопля — 10 бульб (бажано однакового розміру)
  • олія для змащування фольги — трохи
  • сметана (або йогурт) — 200 мл
  • часник — 3 зубчики середньовеликі
  • улюблені спеції, зелень, сіль — за смаком

Важливо: цей варіант страви передбачає підготовку по-селянськи, тобто, без очищення бульб. Але якщо шкірка на них не дуже хороша (товста, з ушкодженнями, горбиста), можна її і очистити.

Етапи приготування

  • Дуже ретельно вимиваємо бульби: для картоплі по-селянськи вони повинні бути ідеально чистими. Гарненько витираємо, щоб страва пеклося, а не тушкувалося або бланшировалось.
  • Змащуємо маслом фольгу з одного боку, кожен коренеплід повністю загортаємо і викладаємо все на деко. Ставимо в духовку. Режим — «нижній нагрів», температура +200°C. Орієнтовний час запікання — 45-60 хвилин.
  • В цей час готуємо соус зі сметани, давленого часнику, зелені, солі і спецій.
  • Коли картопля в духовці буде повністю готова, дістаємо деко. На кожній бульбі у фользі робимо надріз (будь-якої форми) і заливаємо в нього наш соус з часником і зеленню.
  • Ще 5 хвилин в духовій шафі, і наша диво-картопелька готова!
  • Порада: соус можна і не запікати, а подавати його окремо — теж дуже смачно. Часничок можна замінити чайною ложечкою хрону. Ті, кому не страшні зайві кілограми, можуть додати в блюдо вершкове масло. Взагалі можна використовувати різні варіанти начинок: такий картопля по-селянськи з м’ясом, ковбаскою, грибами, сиром порадує всіх. Очевидно, що начинка повинна бути готовою.

    Рецепт №2, з салом

    Це ще один варіант картоплі по-селянськи, який готується просто моментально. Хтось називає його «Кораблики», хтось-«Човники», але все обов’язково люблять і хвалять.

     

    910c6cf8259808b193b2b66735ebd234 Картопля по селянськи: три кращих кулінарних рецептівДля ситного обіду на 2 людини потрібно:

    • картопля (невеликі бульби) — 4 шт.
    • сало — 8 шматочків
    • зубочистки — 8 шт.
    • олія для змащування дека

    Порада: сало для цього рецепта можна брати будь — копчені, копчено-варені, солоне і навіть сире. Головне, щоб в духовці з нашої картоплею воно розтопилося і смачно запеклось.

    Етапи приготування

  • Бульби добре промиваємо і висушуємо. Цей рецепт картоплі передбачає готування в шкірці, але при бажанні її можна зчистити. Ріжемо картоплини навпіл.
  • Кладемо половинки розрізом вгору на змащений маслом деко.
  • Із зубочисток і шматочків сала споруджуємо «вітрила» і встромляємо їх в картоплю.
  • Запікати страву потрібно близько 30 хвилин при температурі +180°C, режим — «нижній нагрів».
  • Від такої картоплі по-селянськи важко відірватися. Подавайте її з різними соусами — з часником, сир зі сметаною і крошеным солоним огірочком… З будь-яким «акомпанементом» вона буде гарна!

    Рецепт №3, м’ясний

    Можна зробити шалено смачну картоплю з м’ясом в духовій шафі. Таких рецептів чимало, але майже скрізь дивовижні скибочки злегка притушиваются і втрачають свій неповторний смак. Якщо ви хочете зробити у духовці з м’ясним інгредієнтом саме «сільський» картопля, рекомендуємо наступне блюдо.

    9adab6fc85e631867d19f8a4d03d33fb Картопля по селянськи: три кращих кулінарних рецептівПотрібно

    • картопля — 6 середніх бульб
    • печериці свіжі дрібні — 10 шт.
    • морква свіжа солодка — 1-2 шт.
    • нежирна яловичина або свинина — 200 гр.
    • сало копчене — 100 гр.
    • спеції для картоплі (орегано, паприка та інші), м’яса (чорний перець, коріандр, розмарин), сіль — за смаком
    • масло рослинне — 50 гр.

    Етапи приготування

  • Бульби гарненько миємо, сушимо, розрізаємо кожне на 6-8 частин (часточок). Поливаємо олією, посипаємо спеціями і трохи солимо. Залишаємо просочуватися.
  • Печериці протираємо (краще не мити), розрізаємо на 2-4 частини (залежно від розміру). Можна залишити і цілком.
  • Моркву чистимо, ріжемо на великі брусочки.
  • М’ясо ріжемо на великі кубики (десь 2x2x2 см, як для шашлику). Посипаємо спеціями, сіллю, добре перемішуємо.
  • Сало нарізаємо тоненькими смужками.
  • Збираємо наше блюдо: складаємо гриби, картоплю (без натекшей рідини), моркву з м’ясом в сковорідку з товстим дном в художньому безладі. Зверху майже суцільним шаром розкладаємо смужки сала, прикриваючи наш шедевр.
  • Відправляємо наш картопля по-селянськи з м’ясом в духовку на 30 хвилин. Режим — «нижній нагрів», температура +180°C. Через 30 хвилин можна перемішати всі інгредієнти і перевірити готовність картоплі і м’яса — вони запікаються найдовше.
  • Віват картоплі!

    Ці три базових рецепта напевно дадуть поштовх вашої кулінарної фантазії, і ви придумаєте, як можна змінити або поліпшити їх. Радуйте домашніх корисної картоплею по-селянськи і винаходити нові оригінальні страви на її основі.