Картопля по-селянськи в духовці – страва, загартоване століттями

Хто не знає походження рецепту «Картопля по-селянськи в духовці» можемо дати пояснення – в перекладі з української мови слово «селянин» перекладається як «селянин», тобто, селянська їжа. В далекі часи селянин не міг собі дозволити різносолів як дворяни, тому сім’я їла те, що вирощувалося на городі – картопля, капуста, ріпа, редька, морква.

Базовий рецепт картоплі

Щоб приготувати в духовці картоплю вам необхідно запастися мінімальною кількістю продуктів:

  • 23d74c9c556c2a45723d546f659139f2 Картопля по селянськи в духовці – страва, загартоване століттямикартопля однакової величини – 10 шт.;
  • кілька ложок рослинного ароматного масла;
  • сіль і спеції (розмарин, орегано, мускатний горіх, перець) – як вам подобається;
  • часник – скільки потрібно.

Увімкніть духовку на 220°С і займіться підготовкою інгредієнтів. Рецепт картоплі дуже простий, ретельного розрахунку продуктів не вимагає, тому кожна господиня сама повинна орієнтуватися в дозуванні продуктів. Єдина вимога – ретельне відмивання картоплі від пилу і грудок бруду, так як вона готується з шкіркою.

Після миття ретельно висушіть і поріжте на четвертинки. У глибоку миску налийте олію, спеції, сіль, видавити через землянку або дрібно поріжте часник, все перемішайте. В цей маринад для картоплі засипте всю порцію коренеплодів і гарненько струсіть кілька разів миску з її вмістом. Прослідкуйте, щоб всі четвертинки картоплі вкрилися соусом. За цей час духова шафа вже нагрівся до потрібної температури, тому весь картопля викладіть на деко шкіркою вниз одним шаром і поставте в середину. Картопля по-селянськи повинен запікатися в духовці близько 40 хвилин.

В маринад можна додати гірчиці або гірчичного роздавлений насіння, таке блюдо буде мати більш насичений смак і приємний аромат.

 

Варіант з м’ясом – доречний на будь-якому застіллі

Приготувати страву «Картопля з м’ясом по-селянськи» дуже легко – продукти найпростіші, зважувати їх не має великої ваги, все беремо на око. Як м’ясо можна використовувати курку або свинину. Інші сорти м’яса мають більш тривалий термін приготування в духовці, тому їх краще готувати іншими способами. Зразкові дози інгредієнтів для приготування картоплі з м’ясом:

  • 2b1f3cb00acde9f07de931a6de9cc167 Картопля по селянськи в духовці – страва, загартоване століттямикартопля – 1 кг.;
  • м’ясо або стегенця – 500 гр.;
  • майонез – 150 гр.;
  • цибуля – 2 головки;
  • всілякі приправи і сіль;
  • рослинне масло.

М’ясо нарізаємо на шматочки, цибулю – на півкільця. Все добре перемішати і додати майонез з приправами і сіллю. Знову перемішати і помістити в холодне місце на кілька годин. Картопля, як і в попередньому рецепті, ретельно відмиває і ділимо на чотири частини, який теж можна помістити під маринад з олії з часником і приправами.

Готуємо лист – наливаємо олію і з одного боку викладаємо картоплю шкіркою вниз, з іншого – мариноване м’ясо. Все це повинно запікати в духовій шафі при температурі 200°С протягом 60 хвилин. Готове блюдо викладаємо на тарілку таким чином – м’ясо в центрі, а картопля по колу.

Гарнір до нього не потрібен, але салатик з капусти або помідорів і огірків в самий раз.

Приємного апетиту!