Картопля в духовці зі сметаною простий рецепт приготування

Загрузка...

Картопля найбільш популярний овоч, який присутній у нашому раціоні. Сьогодні безліч найрізноманітніших страв готують з картоплі, він є прекрасним гарніром для простого сімейного вечері або на урочистий стіл. Страви, приготовлені з картоплі, виходять смачні, ситні і не дорогі. Картопля готують найрізноманітнішими способами, але найбільш популярний і корисний – це запікання його в духовці. Готуватися воно дуже легко з використанням тільки доступних продуктів.

Рецепт №1. Картопля зі сметаною

Від сорту, якості і розміру бульб буде залежати смак готової страви. Тому при покупці потрібно пам’ятати наступне, що у хорошої картоплі щільні, тверді бульби, гладенька і рівна шкірка, ні зеленого кольору в забарвленні. Бульби повинні бути середнього розміру з твердою м’якоттю.

19a2ec47dac1690627bed1ada0a3eaed Картопля в духовці зі сметаною простий рецепт приготуванняНам буде потрібно:

  • Картопля – 700 гр.
  • Сир – 100 гр.
  • Сметана – 300 гр.
  • Часник – 3 зуб.
  • Спеції

Приготування:

Очищаємо картоплю й нарізаємо тонкими пластинками.

Робимо заливку. До сметані додаємо 100 мл кип’яченої води, натертий сир, часник і приправи. Інгредієнти ретельно змішуємо.

У змащену маслом форму, кладемо картоплю, приправляємо спеціями.

Відмінними приправами для картоплі є кріп, зелена цибуля, куркума, базилік, майоран, гострий перчик, солодкий червоний перець, суміш каррі, розмарин. Якщо підходящих спецій будинку не знайшлося, то можна додати спеції для курки-гриль. Тоді смак страви буде мати пікантну нотку.

Підготовлене блюдо заливаємо сметанним соусом і поміщаємо в розпечений до 180°С духовку на 50 хвилин.

Щоб картопля не вийшов сухим, його потрібно готувати в попередньо розігрітій духовці.

По закінченню часу дістаємо форму, посипаємо тертим сиром і запікаємо ще 10 хв.

Можна доповнювати рецепт, додаючи свої нові інгредієнти. Наприклад, добре доповнять картоплю м’ясо або грибочки. Подавати таку страву можна з солоними огірочками, свіжими овочами.

 

Рецепт № 2. Картопля зі сметаною і грибами

937b32739f1f3b75d4ccf9c70c282d02 Картопля в духовці зі сметаною простий рецепт приготуванняНам потрібно:

  • Картопля – 500 гр.
  • Свіжі гриби шампіньйони – 200 гр.
  • Цибуля – 2 шт.
  • Сметана – 200 гр.
  • Сир – 200 гр.
  • Спеції

Приготування:

Картоплю добре миємо, чистимо й нарізаємо круглими пластинками.

Картопляні пластинки поміщаємо у велику ємність і вливаємо воду. Це потрібно для видалення крохмалю із картоплі.

У вливаємо сметану кип’ячену воду, додаємо спеції і перемішуємо.

На сковороді з олією смажимо дрібно нарізані гриби.

Цибулю ріжемо півкільцями.

Беремо глиняні горщики, промазані маслом і починаємо складати інгредієнти шарами: картоплю, цибулю, гриби.

Блюдо викладається шарами, це дозволяє всім складовим краще передати один одному смак і аромат.

Підготовлене страва заливаємо соусом із сметани і закриваємо горщиками.

Готуємо 40 хвилин при t 180°С.

За пару хвилин до кінця готування посипаємо горщики натертим сиром, щоб вийшла гарна сирна скоринка. Даємо страви ще трошки підрум’янитися.

Такий варіант приготування картоплі в сметані виходить дуже ніжним з вершковими нотками. Їсти страву можна прямо з горщика, це додасть йому більш яскраві фарби. Оскільки страва готується в духовці, то воно відрізняється соковитістю, рівномірним пропеканием і незвичайним ароматом.