Картопля з сиром в духовці – апетитне чарівність.

В куховарській книзі домашніх кулінарів обов’язково повинен бути рецепт страви, які можна приготувати з найбільш доступних продуктів за мінімальний час. Картопля, приготовлена з зеленню, сиром і спеціями в духовці, улюблена багатьма: вона швидко і легко готується, не вимагає додаткових гарнірів. Способи приготування можна варіювати, додаючи до основних інгредієнтів різні спеції, але результат завжди один: апетитно і смачно.

Спосіб 1

Необхідні продуктиac36b0667b9aab1d9a452936e5e50539 Картопля з сиром в духовці – апетитне чарівність.

  • картоплини середнього розміру — 12 шт.;
  • часник — 4 зубчики;
  • тертий твердий сир — трохи більше половини склянки;
  • вершкове масло — 4 ст. л.;
  • молоко — 2 ст. л.;
  • сіль — 1/2 ч. л.;
  • мелений білий перець — 1/4 ч. л.;
  • мускатний горіх — за смаком;
  • рубана зелень петрушки — 2 ст. л.

c94bf3489bf1052226588817609b1fe9 Картопля з сиром в духовці – апетитне чарівність.Очищений картопля нарізати скибочками або соломкою, змішати з половиною норми сиру, додати мускатний горіх, сіль, перець. Потім влити приготований з яйця і молока меланж, ретельно перемішати. Глибоку форму для запікання змастити олією, натерти подрібненим часником, викласти в неї картоплю. На поверхні розкласти шматочки масла, посипати зеленню і залишилися сиром. Картопля, запечена в духовці з сиром, готується при температурі 180°С до утворення золотисто-рум’яною кірочки. Подається блюдо гарячим, в якості соусу до нього можна використовувати сметану, заправлену часником, кропом або дрібними шматочками маринованих огірочків.

Цей рецепт можна змінити, попередньо замаринувавши на півгодини порізану картоплю в суміші обсмаженої цибулі, майонезу і подрібненої зелені. Після цього картоплю викласти у форму, залити водою не більше, ніж на третину об’єму, посипати сиром, накрити кришкою або листом фольги. Запікати протягом 30 хвилин при температурі не вище 190°С.

Спосіб 2

Цей рецепт запеченої картоплі в духовці з сиром придбає додаткові пікантні ноти завдяки застосуванню лимонної цедри.

Знадобитьсяe01392b68ffe59b9a8ab1f51e7d018d5 Картопля з сиром в духовці – апетитне чарівність.

 

  • картопля — 1, 5 кг;
  • оливкова олія — 50 мл;
  • часник — 4 зубчики;
  • цедра 1 лимона;
  • сир — 250 г;
  • перець і сіль — за смаком.

Картоплю очистити, ретельно промити під проточною водою, порізати навпіл, викласти у форму для запікання.

da9da023716d880ad4bf0c4ddc3eb96a Картопля з сиром в духовці – апетитне чарівність.Зверху трохи скропити рослинним маслом, закрити форму, акуратно струсити, щоб картопля весь «занурився» в олію, після чого поперчити і посолити. Лимон обшпарити окропом, очистити, цедру натерти на дрібній тертці, перемішати з товченим часником. Цю суміш додати в картоплю, все ретельно перемішати і посипати зверху тертим сиром. За бажанням можна додати свіжий подрібнений чебрець або орегано: аромат середземноморських трав збагатить запах страви і додасть йому ще більшу апетитність. Готується картопля з сиром в духовці по цьому рецепту при температурі 180°С протягом 45 хвилин.

Спосіб 3

Необхідні інгредієнтиd8e264195bcef5a3fb85b5f8039d558f Картопля з сиром в духовці – апетитне чарівність.

  • невеликі картоплини — 10 — 12 шт.;
  • сир — 300 г;
  • масло вершкове — 75 г;
  • часник — 5 зубчиків;
  • сіль, перець, молоко для приготування пюре;
  • подрібнена свіжа зелень.

Картоплю відварити в підсоленій воді разом з часником (зубчики залишити цілими, не різати). Розігріти жарову шафу до 180°С, змастити форму, в якій буде запікатися блюдо.

23302e6a7552fd6e8cedc1d92be43b77 Картопля з сиром в духовці – апетитне чарівність.З картоплі злити воду, зробити з неї і часнику, з яким вона варилася, пюре. В отриману масу додати половину норми натертого сиру, поперчити і все ретельно перемішати. Пюре викласти у форму, акуратно розрівняти, зверху посипати які залишилися сиром. Картопля під сиром в духовці при такому способі приготування буде готова через 5 хвилин. Готову страву посипати зеленню, подавати гарячим.

Тим і хороший картопля з сиром, що при всій своїй універсальності, запечений в духовці різними способами, він завжди буде мати особливий, неповторний, оригінальний смак, зберігаючи поживні і корисні властивості.