Картопляна запіканка з м’ясом — це просто, швидко і смачно

Картопля для цієї страви використовується в трьох варіантах: сирі тонкі скибочки; сира маса, натерта крупно; у відвареному вигляді.

Різноманітність рецептів

Інгредієнти1b7dd303ae06ebd23ceb18b3cc6025ee Картопляна запіканка з мясом   це просто, швидко і смачно

  • картопля – 0,8-1 кг
  • фарш з м’яса, печінки або риби – 500-700 гр.
  • 1-2 цибулини
  • молоко – 300 мл
  • сир твердий жовтий або готовий тертий – 200 гр.
  • яйця курячі – 1-2 шт.
  • сіль
  • рослинна олія – 60 мл
  • спеції: паприка, естрагон, майоран
  • мелений перець
  • петрушка і інша зелень на вибір
  • вершкове масло (як варіант для змащування форми) – 1 ложка

Варіант з сирої картоплі

У духовці таке блюдо сидить довше, але загальний час приготування скорочується.

Приготування начинки

a80b12352e6c4e223d33cc106429fcd7 Картопляна запіканка з мясом   це просто, швидко і смачно

  • вилийте рослинне масло на сковорідку, увімкніть середній вогонь і поставте нагріватися
  • очистіть цибулю, дрібно порубаєте
  • висипте на сковорідку, тушкуйте до напівпрозорого виду
  • додайте фарш, ретельно розділіть його на дрібні частини і змішати з цибулею
  • посоліть, здобріть спеціями
  • масу обсмажуйте протягом декількох хвилин, фарш повинен змінити забарвлення
  • вимкніть вогонь, поставте сковороду остигати

Приготування картоплі

  • під сильним струменем холодної води видаліть бруд з бульб
  • очистіть і виріжте зіпсовані місця і «очі»
  • знову облийте водою
  • наріжте скибочками товщиною близько 4 мм
  • в обрану посуд для варіння налийте холодну воду і помістіть туди нарізані бульби
  • як варіант, можна їх також дрібно або крупно натерти

З’єднання

  • виберіть в духовці нагрів до 180 або 200 градусівbef61e38bd9244669bc51989f221dda0 Картопляна запіканка з мясом   це просто, швидко і смачно
  • змастіть форму або сковороду для запікання зі знімною ручкою рослинним маслом
  • половину картопляних пластинок промийте, осушіть чистим рушником, покладіть на дно форми
  • кладіть скибочки так, щоб вони лише частково торкалися один одного
  • якщо ви подрібнили картоплю на тертці, відіжміть половину маси від зайвої рідини і додайте у формі
  • зверху розкладіть остиглу обжарку з цибулею
  • намагайтеся розподілити її рівномірно
  • залишилися картопляні пластинки промийте, висушіть і розмістіть на м’ясному шарі

якщо ви вибрали варіант з тертою картоплею, то видаліть сік з її другої половини і теж розкладіть на обжарке

 

  • змішайте трохи тепле молоко зі спеціями
  • дрібно поріжте і додайте зелень
  • вимийте яйця, вилийте жовтки і білки в невеликий посуд і злегка перемішайте
  • з’єднайте з молоком, посоліть
  • вилийте суміш на запіканку, зверху посипте тертим сиром
  • тримайте близько 45-50 хвилин в духовці до появи скоринки

Варіант із вареної картоплі

Для цього варіанту вам доведеться більше уваги приділити підготовці продуктів. Зате час запікання скорочується. У духовку ви помістіть вже пройшли теплову обробку інгредієнти.

Приготування картоплі

  • промийте його під струменем холодної струменя з крана, очистіть4dee29330ac49a4c738c0f5ff5c3289e Картопляна запіканка з мясом   це просто, швидко і смачно
  • виріжте зіпсовані місця і «очі»
  • промийте ще раз, налийте в посуд для варіння холодну воду
  • помістіть туди очищений картопля
  • посоліть і додайте приправи (кмин або спеціальний склад для таких страв)
  • поставте на плиту і включіть сильний вогонь
  • дочекайтеся закипання зменшіть вогонь і прикрийте зверху
  • через 20 хвилин тикніть бульби гострим ножем: якщо готово, злийте воду
  • підігрійте молоко, додайте до бульб і потовчіть
  • здобріть спеціями
  • поріжте і покладіть в масу зелень
  • вимийте і розбийте в миску або чашку яйця, злегка розколотіть і вилийте в пюре
  • ретельно перемішайте

Приготування начинки

  • поки картопля доходить до кипіння, очистіть і подрібніть цибулюbbba3cb91fe52dfd63848ebc5f2a729a Картопляна запіканка з мясом   це просто, швидко і смачно
  • налийте в сковороду з товстим дном олія розігрійте на середньому вогні
  • висипте туди нарізану цибулю і обробляйте протягом п’яти хвилин, регулярно заважаючи
  • коли він стане м’яким і прозорим, покладіть фарш, перемішуйте протягом двох хвилин
  • посоліть
  • дрібно поріжте зелень і киньте туди ж
  • ще раз перемішайте і покладіть спеції (за рецептом або спеціальний склад для м’ясних страв)
  • регулярно помішуючи м’ясну обжарку протягом 5-10 хвилин, дочекайтеся зміни її кольору
  • коли приготується, вимкніть конфорку і дайте охолонути сковороді
  • поставте духовку розігріватися до 180 градусів

З’єднання

  • змастіть обрану форму для запікання, покладіть на дно половину картопляної маси
  • зверху викладіть остиглу м’ясну обжарку з цибулею
  • накрийте цей пласт залишилися пюре, розгладьте його ложкою
  • щоб запіканка зарум’янилася, змастіть зверху сметаною
  • тертий сир зверху розподіліть
  • посадіть на півгодини або трохи довше в духовку

Вегетаріанський варіант

8ae3a7cd11bc393ed3bf76b67a0244de Картопляна запіканка з мясом   це просто, швидко і смачноАлгоритм приготування той же. Тільки замість фаршу в цьому блюді використовуються печериці або інші гриби. Начинку готують так:

  • вимийте і очистіть півкіло грибів
  • обсмажте до готовності

Картопля і начинка викладаються шарами. Час приготування – в залежності від попередньої теплової обробки картоплі.

Корисні рекомендації

  • як варіант використовуйте фарш з риби або печінки
  • фарш можете замінити м’ясом, вибравши шматочки м’якше або попередньо відваривши і подрібнивши
  • в начинку додайте тушковані гриби
  • помідори (1-2 штуки) поріжте кружальцями і покладіть на другий картопляний пласт
  • для нарізки сирої картоплі також використовуйте блендер або комбайн
  • якщо хочете, щоб вона зварилася швидше, поріжте на кілька частин
  • промивайте сирі шматочки бульб частіше, щоб позбутися від крохмалю

Використання духовки робить це блюдо нескладних в приготуванні. Однак результат порадує любителів поєднання картоплі з м’ясом.

Приємного апетиту!