Кролик в духовці з картоплею, чи смачно і правильно харчуємося

Ніжний і смачний кролик в духовці з картоплею справить враження на будь-якого м’ясниць. Дієтичне і буквально тане в роті м’ясо, добре запечені овочі, суміш ароматних спецій і ніжний вершковий соус – все це може з легкістю конкурувати зі звичним картоплею по-французьки, м’ясним салатом або ситним наваристим борщем.

Ще по темі: Як запекти кролика в духовці – 5 варіантів

До речі, таке блюдо можна з повним правом назвати дієтичним, особливо якщо під час приготування використовується мінімум масла і шкідливих для фігури компонентів. У самій кролятині міститься менше калорій, ніж у звичній багатьом курці. Саме тому худнуть так люблять включати цей вид м’яса в свій раціон. Спробуйте і ви приготувати неймовірно апетитний і смачне ласощі за нашими рецептами!

Поради господиням

Перед тим як зробити печеня з кролика з картоплею, в обов’язковому порядку ознайомитися з порадами щодо вибору м’яса:

  • Якщо ви купуєте вже оброблену і нарізану на порційні шматки тушку у вакуумній упаковці, зверніть увагу на її стан. Етикетка з датою виробництва, терміном придатності та іншою необхідною інформацією повинна бути наклеєна зовні, а не всередині. Сама упаковка не повинна мати на собі кров’яних патьоків, примерзлих шматочків льоду і т. д.
  • ec042c1c6103b1928c4172fa92b3d173 Кролик в духовці з картоплею, чи смачно і правильно харчуємосяХарактерна особливість свіжої кролятини – світло-рожевий відтінок м’яса. При наявності темних плям або сіруватих прожилок від продукту варто відмовитися, так як в ньому вже почався процес розкладання.
  • При купівлі цілої тушки у місцевих фермерів звертайте увагу на решту шерсть на лапці або хвості. Якщо вам пропонують тушку з повністю знятою шкурою, то від неї краще відмовитися – така кролятина цілком може виявитися пробегавшей повз ринку кішкою.
  • Краще всього брати кролика, маса якого не перевищує позначку в 1,5 кг.
  • Кролик з картоплею в духовці вийде більш соковитим і ніжним, якщо м’ясо попередньо вимочити у воді з додаванням невеликої кількості оцту. Ця процедура допоможе позбавитися від специфічного запаху кроля, який подобається не кожному.
  • Початківцям кулінарам краще вибрати більш простий рецепт тушкованого кролика з картоплею в духовці, наприклад, з нарізкою м’яса на порціонні шматочки. Приготувати тушку цілком (фаршировану рисом і бобами або викладену на овочеву «подушку») вдається не кожному – в більшості випадків кролятина стає жорсткою і сухою.
  • Як би ви не стежили за фігурою, якщо збираєтеся зробити страву з додаванням майонезного або сметанного соусу, беріть компонент з досить високою часткою жирності. Тільки висококалорійний інгредієнт зможе просочити дієтичну кролятину, зробивши її більш соковитою.

Способи приготування кролика

Дивовижне блюдо, на аромат якого збіжаться всі рідні, можна приготувати кількома способами. Вивчіть наші рецепти і спробуйте самостійно приготувати чудове м’ясна страва.

Рецепт №1. Кролик в духовці з картоплею і сметаною

Досить просто готується м’ясо з картоплею в рукаві. Для страви знадобляться наступні інгредієнти:

  • кроль – 1 кг.;4244c46ac11966184493ec56a7e0976d Кролик в духовці з картоплею, чи смачно і правильно харчуємося
  • картопля – 1,5 кг;
  • сіль, перець і спеції – за смаком;
  • часник – 6 зубчиків;
  • сметана – 250 гр.;
  • масло рослинне – 1 ст. л.

Тушку треба ретельно вимити, нарізати на порційні шматочки. В окремій чашці приготувати маринад – пропустити часник під пресом, додати до нього перець і сіль, влити ложку олії, добре перемішати. Отриманої пряної масою обмазуємо кролятину з усіх боків, прибираємо її на пару годин в холодильник (м’ясо повинно за цей час просочитися ароматом спецій).

По закінченні часу до кроля додають сметану, ретельно обмазують шматки, складають їх в рукав для запікання. Тепер потрібно почистити картоплю, порізати його на половинки або четвертинки, посолити, виваляти в що залишилася від кролика сметані. Після цього, овочі відправляють до м’яса, зав’язують рукав з двох сторін, роблять у кількох місцях отвори за допомогою виделки. Кролик в духовці в рукаві буде запікатися близько півтора годин при температурі 180-190 градусів. Подавати страву на стіл краще зі свіжою зеленню.

Кролик в духовці в рукаві повинен стояти на середній полиці, так як в процесі готування поліетиленовий пакет може злегка надутися і розплавитися при зіткненні з верхньою стінкою плити.

Рецепт №2. Варіант страви з майонезом

Приблизно за таким же рецептом можна приготувати м’ясо в майонезі. Кролятина виходить соковитою і смачною, а картоплю просто тане в роті, залишаючи чудовий м’ясний смак з нотками спецій. Для страви знадобляться:

  • кроль – 1 тушка;8f4b8d782c0312001f830e772af01403 Кролик в духовці з картоплею, чи смачно і правильно харчуємося
  • картопля – 1 кг.;
  • цибуля – 1 шт.;
  • майонез – 5 ст. л.;
  • масло рослинне – 4 ст. л.;
  • сіль, перець та кріп – за смаком;
  • лавровий лист – 4 шт.

Тушку треба вимити, випатрати, злегка обсушити. Після цього, м’ясо рубають невеликими шматочками, складають у змащений невеликою кількістю масла деко, поливають зверху маслом. Тепер кролятину потрібно присмачити спеціями (сушеної зеленню кропу і перцем), посолити, кинути кілька листочків лаврушки. Цибулю дрібно шаткують, посипають ним м’ясо. Зверху виливають майонез і розподіляють його рівним шаром.

Картоплю чистять, нарізують пластинками і акуратно укладають на кроля. Щоб страва не пересохло під час запікання, у лист можна налити 50 мл води. Зверху форму накривають фольгою і відправляють в духовку на годину (температура повинна бути в межах 180-200 градусів).

Щоб страва злегка підрум’янилося, за 10 хвилин до кінця готування фольгу слід зняти. За бажанням можна посипати страву тертим сиром.

Рецепт №3. Кролик в сметані на овочевий «подушці»

Для дивовижного м’ясної страви вам будуть потрібні:

  • кролятина – 700 гр.;f0188538796873f26634110d8f60b49d Кролик в духовці з картоплею, чи смачно і правильно харчуємося
  • картопля – 800 гр.;
  • морква – 1 шт.;
  • сметана – 150-200 гр.;
  • вода – 1 склянка;
  • часник – 3 зубки;
  • сіль, перець, приправа для м’яса – за смаком.

М’ясо потрібно вимити, нарізати невеликими шматочками, присмачити спеціями, посолити, залишити на час. Картоплю почистити, порізати на четвертинки. Морква вимити, очистити від шкірки, нарізати акуратними брусочками. Форму для запікання змастити маслом, викласти в неї овочі, посолити їх. На овочеву «подушку» викладають м’ясо.

В окремій чашці слід змішати сметану, пропущений під пресом часник, спеції, невелику кількість солі. Отриманий соус розбавляємо склянкою води, гарненько все перемішуємо і поливаємо ним укладені в форму інгредієнти. Накриваємо все фольгою і відправляємо запікатися при 180 градусах. Через півгодини лист фольги знімають і томити в духовці ще 45-50 хвилин.

Блюдо краще розподілити по сервировочным тарілках і подавати разом з овочевим салатом. Як варіант кролика можна залишити у формі для запікання, прикрасивши його пучками свіжої зелені і тонкими часточками лимона.