Кукурудза – посадка, догляд та вирощування

Смачна і ніжна цукрова кукурудза стала звичайним гостем на наших столах. Солодкий маїс росте на звичайній дачі, так як не надто вибаглива.

Загрузка...

Сорти кукурудзи

На дачах вирощують кукурудзу двох різновидів: повітряну й цукрову. Цукровий можна використовувати для їжі і зимових заготовок.

Сорти для попкорну відрізняються від солодкої кукурудзи маленькими зернятками. Кожне зернятко вкрите твердою оболонкою, яка «вибухає» при нагріванні. Зерна цукрової кукурудзи ніжніше і солодше.

Популярні сорти:

  • Ласунка – ранньостиглий сорт, дозріває за 83-90 днів. Рослини невисокі, до півтора метрів, довжина качана до 18 див. Зернятка яскраво-жовті, гарні й солодкі.
  • Анава – солодкий сорт, зберігає цукор кілька днів після прибирання. Ранньостиглий, достигає за 80-90 днів. Висота стебел до півтора метрів. Качани великі, довжиною більше 20 див. Зерна світлі.
  • Делікатесна – сорт цукрової кукурудзи, вважається одним з кращих для консервування. Ранньостиглий, довжина качанів до 22 див. Зерна багаті каротином. Рослини середньої висоти, майже не вилягає.
  • Мадонна – солодкий ранній сорт з невеликими щільними качанами. Рослини заввишки до 2 метрів. Качани дозрівають за 3 місяці. Сорт менше за інших страждає від засухи. У Мадонни зав’язується багато качанів, які дозрівають навіть на пасинках. Сорт підходить для заморожування.
  • Повітряна – для виготовлення попкорну. Сорт ранній, урожай можна отримати за 75-85 днів. Висота рослини до 1,8 м, маса качана 250-300 р. Зерна невеликі, світло-жовтого кольору.

Таблиця: сучасні сорти та гібриди цукрової кукурудзи

Характеристика в зрілому стані Назва
Містить 4-6% цукру та багато крохмалю Дебют, Кубанський біколор, Пташине молоко, Ракурс, Афродіта, Бонус, Бостон, Спіріт
Містить 8-10% цукру і середня кількість крохмалю Супер, Санданс, Димокс, Леженд
Містить більше 10% цукру і мало крохмалю Льодяник, Добриня, Єлизавета, Мегатон, Парадайз, Шамо

Місце в сівозміні

У кукурудзи немає вимог до попередника. Культура не уражається спільними з іншими овочами хворобами, за винятком фузаріозу.

Добрими попередниками для кукурудзи стануть буряк, баштанні, бобові. При якісній агротехніці кукурудзу можна садити на одному місці кілька років. На півдні цукрову кукурудзу вирощують другою культурою після капусти, зеленого горошку і ранньої картоплі.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:  Як зробити прибудову до будинку своїми руками: проекти, фото

Кукурудза є відмінним попередником для більшості городніх культур, особливо для картоплі і коренеплодів. Маїс майже не знижує родючість грунту. Коріння рослини мають значний розмір. Залишаючись на зиму в землі, вони розкладаються і стають джерелом великої кількості гумусу.

Терміни посадки

Цукрова кукурудза не розвивається при температурі нижче 10 градусів і вище 30 градусів. Насіння швидше проросте при температурі 12-14 градусів.

Кукурудза теплолюбна, але на півдні й у середній смузі її можна висівати прямо в грунт. За кілька днів до посадки в грядку варто накрити чорною плівкою, щоб грунт сильніше прогрілася. Потім в плівці роблять отвори, в які висівають насіння, що пролежали в ніч світло-рожевому розчині марганцівки. Такий спосіб посадки захищає рослини від заморозків і бур’янів.

Вирощування через розсаду

До моменту висадки розсаду на грядку повинно бути близько 20-ти днів. У середній смузі кукурудзу на розсаду висівають в середині березня. Підросли рослини висаджують в грунт не раніше травня. Час висадки потрібно підгадати так, щоб розсада не потрапила під останні заморозки.

Що краще – вирощування розсадою або посадка кукурудзи у відкритий грунт – це залежить від особливостей клімату в регіоні. Часто буває так, що рослини, посіяні в грунт, наздоганяють у зростанні розсаду і виглядають міцніше.

Підготовка до посадки

Грядку під посадку готують заздалегідь. Кукурудза любить родючу нейтральну грунт. На грядку вносять компост, перегній і будь-яке комплексне добриво:

  • азофоску;
  • нітрофоску;
  • аммофоску;
  • нітроамофоску.

Посадка кукурудзи

Кукурудзу висаджують рядами, роблячи міжряддя 60-70 сантиметрів і залишаючи в рядку 20-25 см. На піщаних ґрунтах насіння висівають на глибину 6 см, на глинистих 4-5 див.

Глибина сівби залежить не тільки від типу грунту, але і від сортових особливостей. Чим більше цукру в гібриді, тим дрібніше його висаджують. Самі солодкі сорти висівають на глибину 3 см, для сортів середньої цукристості досить глибини 4-5 див. На легких ґрунтах глибину посадки можна збільшити на 1-2 див.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:  В яку сторону спати головою по фен-шуй, по-православному

Догляд за кукурудзою

Догляд за кукурудзою складається з стандартних заходів: підживлення, поливи, розпушування і прополок. Швидше за все, рослини не доведеться обробляти від хвороб і шкідників. Нашкодити кукурудзі може тільки холод чи посуха.

Прополка

Прополку маїсу можна назвати однією з найбільш простих заходів, з яким доведеться зіткнутися дачникові, вирішив посадити ці рослини. На кукурудзяної грядці можна забути про такий трудомісткої операції, як ручна прополка.

Протягом всього періоду вирощування рядки очищають будь ручним полольником. Міжряддя можна звільняти від бур’янів механізовано-садовим культиватором. Кількість прополок залежить від ступеня засміченості грунту.

В прополці маїсу є хитрість. У рослини близько розташовані до поверхні коріння, тому діяти в рядках полольником або сапкою потрібно дуже обережно.

Полив

Кукурудза росте швидко, тільки якщо їй вистачає води. Царське рослина любить вологу. Особливо важливі поливи після появи качанів.

Кукурудза так сильно потребує води, що на її батьківщині, у посушливому кліматі, індіанці вирощували маїс в невеликих ямках: викопували «басейн» на багнет лопати і висаджували в нього насіння по спіралі. Посаджені таким чином рослини добре запилювалися і економно витрачали воду.

Добрива

Маїс буде краще розвиватися, якщо поєднувати органічні і мінеральні підгодівлі. Рослини, які отримують тільки органічні або виключно мінеральні добрива, будуть відставати в рості, так як не вберуть необхідних елементів.

Крім стандартного для всіх рослин живильного набору, що складається з азоту, фосфору і калію, кукурудза поглинає багато магнію, сірки, кальцію і цинку. Ці речовини вносять у вигляді мікродобрив під час позакореневих підживлень.

Цинк і магній необхідні для міцного імунітету, нечутливості до температурних перепадів і збільшення врожайності. Бор підвищує вміст в зернах аскорбінової кислоти і цукрів. Сірка збільшує вироблення білків.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:  Лишай у кішок: ознаки і лікування в домашніх умовах, фото

Першу позакореневу підгодівлю проводять у фазі 4-6 листків. Мікродобрива можна змішати із сечовиною. Друга і остання позакореневе підживлення робиться у фазі 6-8 листків.

Перші грунтові добрива вносять на етапі підготовки грядок. Через 6 тижнів після появи на поверхні грунту сходів, на рослинах починають оформлятися волоті. У цей час проводять підгодівлю: полольником або граблями розпушують грунт з розкиданим по поверхні гноєм або комплексними добривами. Підживлення має змішатися з верхнім шаром ґрунту. Потім грядку поливають і мульчують скошеною травою.

Поради при вирощуванні

Маїс не можна висаджувати поодинці – це ветроопыляемые рослини. У групових посадках запилення відбувається краще, значить, у качанах зможе зав’язатися більше зерен. Не варто садити поруч кілька різних сортів – зовнішній вигляд і смак врожаю можуть розчарувати.

Цукрову кукурудзу можна відрізнити від звичайної по насінню. Насіння цукрових мають неправильну форму і зморшкувату поверхню.

У насінні цукрової кукурудзи менше крохмалю, чим у звичайній, тому вони гірше проростають, адже крохмаль – це енергія. Чим більше в зернятках цукру і менше крохмалю, тим гірше вони сходять і менше зберігаються.

Кукурудза для попкорну вибагливіші цукрової, потребує рясному поливі. У поганих умовах, наприклад, при частковому затіненні, сорти для попкорну не встигають дозріти.

Збір врожаю кукурудзи – справа тонка. Качани прибирають, коли рильця стають коричневого кольору і підсихають. Якщо злегка відсунути обгортку і натиснути на зернятко, на стиглої кукурудзи з’явиться білий молочний сік. Качани з прозорою рідиною ще не готові до прибирання. Якщо сік густий і яскраво-білий – це означає, що качани перезріли, і в зернах накопичилося багато крохмалю.

В качанах, зрізаних відразу після сходу сонця, довше зберігається цукор. Зрізані качани можна зберігати в холодильнику, але вони будуть смачніше, якщо їх відразу ж відварити і з’їсти.