Курча тютюну рецепт в духовці з гарніром і маринадом

Смачний курча тютюну (рецепт в духовці набагато простіше, ніж ви думаєте) обов’язково оценится гостями на будь-якому святі. Пряна суміш спецій, соковите м’ясо, хрустка золотава скоринка, а також різноманітні гарніри – все це не дасть нікому встояти перед чудовим блюдом.

56d3e7b834bdf3161da41927aa439975 Курча тютюну рецепт в духовці з гарніром і маринадомПриготувати м’ясний ласощі можна декількома способами, наприклад, за добу витримати в незвичайному маринаді, а потім запекти в духовці на решітці. Курча тютюну також добре виглядає з гарніром з картоплі – обидва інгредієнта, доповнені ароматним соусом, при термічній обробці виділяють просто неймовірний аромат, змушуючи розігруватися апетит.

Незважаючи на те, що традиційний рецепт страви включає в себе мінімум спецій, а саме сіль і перець, багато господинь винаходять нові способи приготування м’яса. Деякі попередньо натирають тушку червоним перцем і кінзою, інші використовують звичний багатьом часник, а треті роблять вибір на користь гострої аджики. У будь-якому випадку курча тютюну виходить смачним, ароматним, а м’ясо набуває відчутний смак спецій.

Подають готове запечене м’ясо з традиційним грузинським гарніром – свіжими овочами, зеленню, аджикою або часниковим соусом. Проте, любителі щільного вечері або обіду можуть доповнити блюдо повітряним картопляним пюре, рисом, консервованими або вареними бобами.

Прості й оригінальні способи приготування

Зробити смачне і апетитне частування на вечерю або святковий обід можна з кількох рецептами. Ознайомтеся з нашими варіантами приготування курчати і виберіть сподобався.

Рецепт №1. Курка тютюну в духовці з гарніром

Ситне і смачне ласощі виходить, якщо запекти курячу тушку в ніжному соусі з гарніром з картоплі. Цей рецепт з легкістю освоїть навіть починаюча господиня, а на сам процес готування піде не більше години. Для страви знадобляться:

  • куряча тушка – 0,8 кг;6b40a103da19716e92c4d9c9c1fcfe4d Курча тютюну рецепт в духовці з гарніром і маринадом
  • картопля – 6 шт.;
  • часник – 5 зубків;
  • прованські трави – ½ ч. л.;
  • каррі (у вигляді порошку) – 1 ч. л.;
  • паприка – 1,5 ч. л.;
  • чорний, червоний і білий перець – 1 ч. л.;
  • сіль – за бажанням;
  • сметана, олія рослинна майонез – 1 ст. л.

Часник необхідно почистити, половину зубков дрібно нарізати, а частину розрізати на половинки. Тушку гарненько вимити, випатрати (якщо ви купили неразделанную курку), видалити надлишки вологи за допомогою паперових рушників. Всі спеції і сіль змішують в окремій чашці, а потім отриманим ароматним порошком натирають м’ясо з усіх боків. Половинки часнику складаємо в черевце курки, а дрібно нарізану спецію акуратно покладемо на спинку. Зверху викладаємо сметану і майонез, акуратно розподіляємо масу по всій тушці (всередині і зовні).

Картоплини чистять, миють, нарізають на четвертинки. Щоб гарнір був таким же ароматним, як і саме м’ясо, його слід посипати рештою спеціями. Розмішати в рослинному маслі частина прованських трав, ½ ч. л. паприки і трохи солі. Полити отриманою сумішшю овочі, гарненько їх перемішати і залишити трохи маринуватися протягом 7-15 хвилин.

 

У цей час потрібно розігріти духовку до 180 градусів, викласти на деко або форму для запікання курячу тушку, з боків акуратно розкласти ароматна картопля. Перед запіканням накриваємо блюдо шматком фольги. Через півгодини апетитна курочка тютюну з картоплею буде готова.

Подавати страву на стіл краще з пучками петрушки і кінзи, солодким болгарським перцем, нарізаним красивими кільцями.

Рецепт №2. Простий спосіб приготування

Цей варіант курчати тютюну готується набагато швидше, так як перед запіканням тушку слід обсмажити до золотистої скоринки під вантажем на сковороді. Для ароматної м’ясної страви знадобиться:

  • тушка курчати – 1 шт.;ddd774bca031233c39c3f45a661c3165 Курча тютюну рецепт в духовці з гарніром і маринадом
  • часник – 3-4 зубки;
  • зелень будь – 50-60 гр.;
  • мелений перець і сіль – за бажанням;
  • масло рослинне – 4 ст. л.

Тушку миють, потрошать, вимивають кров і залишки нутрощів у черевці, розрізають по грудині, розгортають як книжку. Після цього, її потрібно накрити поліетиленовим пакетом або харчовою плівкою і гарненько відбити. Надати м’ясу незвичайний смак можна за допомогою спецій – ними потрібно натерти курчати. Тепер розігріваємо сковороду, наливаємо невелику кількість олії, викладаємо тушку (шкірка повинна бути внизу) і придавлюємо яким-небудь вантажем. Через 12-15 хвилин смаження курчат перевертають і так само обсмажують з іншого боку.

Коли м’ясо придбає красиву і апетитну золотисту скоринку, потрібно налити в сковороду ½ склянки води і відправити її разом з кришкою у духовку на 15-20 хвилин. Температура при цьому повинна бути в межах 190 градусів. Поки м’ясо нудиться, готують соус. Петрушку, кріп або будь-яку іншу зелень дрібно нарізають, часник тиснуть під пресом, додають до обох інгредієнтів трохи рослинного масла, добре розмішують.

Готового курчати тютюну витягують з сковороди, кладуть на об’ємне блюдо, а зверху поливають соусом з сумішшю зелені. За бажанням ласощі можна доповнити свіжими овочами або традиційним грузинським гострим соусом. Приємного апетиту!

Рецепт №3. Запечена курка по-іспанськи

Для тих, хто не проти поекспериментувати зі способами приготування ароматної курочки в духовці, можна порадити вивчити рецепт курча по-іспанськи. Вам знадобиться:

  • куряча тушка – 800 гр.;14309613f9850b1e6c8d1c0822b90b15 Курча тютюну рецепт в духовці з гарніром і маринадом
  • масло вершкове – 2 ст. л.;
  • часник – 6-8 зубчиків;
  • сіль – за смаком;
  • червоне вино – ½ склянки.

Тушку потрошать, миють, роблять розріз на грудях і розгортають як у попередньому рецепті. Потім в окремій чашці розтирають вершкове масло і 4 зубчики часнику. Отриманою масою натирають тушку зовні і всередині. Після цього, м’ясо солять, за бажанням присмачується перцем і відправляється запікати на деку при 220 градусах в духовку. Викладати тушку треба шкіркою вниз.

Через 30 хвилин курку дістають, перевертають, виливають у деко червоне вино, викладають залишки часнику і знову запікають протягом півгодини. Подавати страву на стіл слід з тонкими часточками лимона, свіжою зеленню і порубаним часником, з яким готувалося м’ясо.

Існують і інші способи приготування курчати тютюну, адже мало хто з кулінарів хоче обмежувати свою фантазію суворими рамками рецептів. Спробуйте і ви створити власний шедевр на основі традиційного кавказького страви!