Курячі грудки в духовці: рецепт на будь-який випадок життя

Загрузка...

Господині, які піклуються про калорійності і хімічному складі обіду для своєї родини, нерідко роблять курячі грудки в духовці, рецепт тут можна вибрати будь-який. Є більш святкові страви, є повсякденні, є майже без калорій, а є дуже небезпечні для фігури. Головне, щоб вийшло смачно і/або корисно.

Трохи інформації

Деякі вважають, що м’ясо — продукт в принципі шкідливий. Але правильно приготовані курячі грудки в духовці — без шкірки, масла, не надто підгорілі — це виключно цінний їжа для організму, особливо зростаючого. Ось загальні хімічні дані для 100 грамів:

  • енергетична цінність — всього 113кКал;c087d6929ca31988afc3da3f5c4075de Курячі грудки в духовці: рецепт на будь який випадок життя
  • шкідливі насичені жири — всього 15% від добової норми;
  • корисні жири (МНЖ і ПНЖ) — близько 35% від с. н.;
  • білки — 24% від с. н. (майже половина — незамінні амінокислоти);
  • вітамін K — 12% с. н. (потрібен для формування кісткових тканин, поліпшення властивостей крові);
  • вітаміни групи B — близько 15% від с. н. (відповідають за будівництво клітин різних тканин);
  • вітамін PP (B3) — близько 50% с. н. (потрібний для кровотворення, нормальної вироблення гормонів).

Також грудка курки багата калієм, магнієм, фосфором, міддю, натрієм, селеном. Так що її дуже рекомендують вводити в раціон маленьких дітей, годуючих мам, людей, які зайняті непростим інтелектуальною працею.

Рецептури

Вся принадність у тому, що запекти грудку дуже легко. Для цього не потрібен особливий кулінарний талант або складні інгредієнти. Та й часу для більшості рецептів потрібно по мінімуму. Біле м’ясо швидко маринується — не довше 1-2 годин — і запікається всього 35-50 хвилин.

Рецепт № 1

Це рецепт запеченої курячої грудки в духовці, приготовленої в кулінарному рукаві. Він найлегший у порівнянні з наступними. Беремо:

  • грудки курячі кістки — 2 шт. (800 грам).
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:  Пиріг по-італійськи - солодка випічка з сиру в духовці

Для маринаду беремо:8c5090f49836c233465099fc03b57121 Курячі грудки в духовці: рецепт на будь який випадок життя

  • часник — 4 зубчики;
  • гострий соус чилі або кетчуп — 2 ч. л.;
  • гірчицю солодку (можна діжонську) — 1 ч. л.;
  • олія оливкова — 1 ч. л.;
  • улюблені приправи, сіль — за смаком.

Порада: кращими приправами для білого м’яса птиці вважаються каррі, паприка, шавлія, майоран, розмарин, імбир, білий і рожевий перець.

  • Змішуємо все для маринаду, відправляємо туди грудки і залишаємо в холод на 2 години.
  • Кладемо птицю в рукав для запікання, зав’язуємо його з двох сторін, кладемо конструкцію на деко і відправляємо запікатися протягом 30 хвилин при t 200°C, режим «Нижній нагрів».
  • Взрезаем рукав зверху, запікаємо в режимі «Верхній нагрів» 10 хвилин.
  • Краще всього поєднується з запеченими кабачками, свіжими помідорами, огірками, рисом. Легкий і корисний обід!

    Рецепт № 2

    Ось елементарний і одночасно дієтичний рецепт запеченої курячої грудки в духовці. Нам потрібні:

    • грудки курячі кістки — 2 шт. (800 грам).

    Для маринаду:6a1455a29f4df3ae6278001791d47377 Курячі грудки в духовці: рецепт на будь який випадок життя

    • вершкове масло — близько 75 грам;
    • часник — 2 зубчики;
    • гірчиця солодка — 1 ст. л.;
    • столове вино — 2 ст. л.

    Для панірування:

     

    • біла паніровка (сухарі мелені) — 150 грам;
    • сир твердий — 50 грам;
    • сіль, спеції — за смаком.

    Послідовність дій:

  • Розтоплюємо масло, змішати з гірчицею, сіллю, вином і тиском часником і відправляємо в цей охолоджений маринад грудки без шкірки приблизно на 1 годину.
  • Перемішуємо спеції, сіль, тертий пармезан і панірування в окремому посуді.
  • Деко викладаємо фольгою, її змащуємо невеликою кількістю масла, духовку розігріваємо до 200°C, режим «Нижній нагрів».
  • Щоб кожна грудка в духовці вийшла ідеально, спочатку злегка присипаємо її сухою сумішшю, мачає в маринад, знову паніруємо.
  • Викладаємо філе на лист, запікаємо 20 хвилин в режимі «Нижній нагрів». Потім на 10 хвилин включаємо режим «Верхній нагрів» — золотим верх.
  • ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:  Різдвяні ялинки з картопляного пюре

    Подавати бажано відразу, кришкою не накривати, щоб паніровка не розмокла. Ідеальний гарнір — овочі і молода картопелька. Смакота!

    Рецепт № 3

    Фаршировані курячі грудки в духовці — безпрограшний варіант. В якості фаршу можна вибрати яблука, ананаси, чорнослив, апельсини… Ну, а з несолодких інгредієнтів — гриби, сир, помідори, кабачки, смажені баклажани і так далі. Готується за єдиною схемою. Беремо:

    • грудки курячі кістки — 2 шт. (800 грам);
    • начинку (що завгодно, наприклад, гриби з сиром і зеленню);
    • спеції, сіль — за смаком.

    Для маринаду:88adc2cb21e3bed3d06f3a6cf2581885 Курячі грудки в духовці: рецепт на будь який випадок життя

    • майонез — 6 ст. л.;
    • цибуля ріпчаста — 2 шт.

    Починаємо готувати:

  • Готуємо птицю: робимо «кишеньки», куди будемо складати начинку.
  • Натираємо грудку, сіль, спеції.
  • Трьом цибулю на дрібній тертці, змішуємо з майонезом і покласти в цю суміш м’ясо на 1 годину.
  • Фаршируємо наші «кишеньки» і складаємо їх зубочистками.
  • Ставимо птицю в духовку на 45 хвилин при температурі 200°C, режим «Нижній нагрів».
  • Включаємо «Верхній нагрів» на 10 хвилин, щоб підрум’янити верх.
  • Вуаля! Наше суперблюдо готово! Красиво виходить і з «кишенями», і при фаршируванні «дольками».

    Рецепт № 4

    Ще один рецепт соковитою, запаморочливою курячої грудки — у вершковому соусі. Цей варіант цілком застосовний до запіканню спільно з птахом картоплі, кабачків, помідорів, грибів… Що покласти знизу — придумуйте самі, в залежності від уподобань ваших гостей.

    Будуть потрібні:

    • грудки курячі кістки — 2 шт. (800 грам).a426d99f0c535fa90cdd88f20a2be4bf Курячі грудки в духовці: рецепт на будь який випадок життя

    Для вершкового соусу:

    • часник — 3 зубчики;
    • масло рослинне або вершкове — 50 мл;
    • вершки 33% — 200 мл;
    • зелень, мускатний горіх, шафран, коріандр — по 0,5 ч. л.;
    • сіль, перець — за смаком.

    Порядок приготування:

  • Змішуємо спеції, часник, зелень, сіль, перець натираємо ними курячі грудки. Залишаємо на 1 годину в холоді.
  • Трохи підігріваємо олію (до +35°C) і змішуємо з вершками. Збиваємо масу в піну.
  • Деко викладаємо фольгою. Змащуємо її маслом. Щоб курячі грудки в духовці вийшли соковитими, викладаємо їх на «подушку» з овочів або грибів.
  • Поливаємо отриманий «пиріг» збитою масою масла та вершків.
  • Такі курячі грудки в духовці — абсолютно універсальний рецепт. Внизу може бути, наприклад, нарізана часточками картопля, зверху — помідори, або внизу — кружечки кабачків і баклажанів, зверху — гриби.
  • Запікати 30 хвилин в режимі «Нижній нагрів» при температурі ~ 180°C і 12-15 хвилин в режимі «Верхній нагрів».
  • ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:  Рецепти запіканок в духовці максимум задоволення, мінімум витрат

    Експериментуйте!

    Куряча грудка — це вдячний продукт. Він прийме будь-який смак, який ви побажаєте йому надати. Пробуйте свої кулінарні таланти, змішуйте, додавайте неординарний гарнір, і ви уславитеся фантастичної господинею зі своїм неординарним «шефским» меню.

    Загрузка...