Курка в сметані в духовці – соковите, рум’яне і апетитне блюдо.

Загрузка...

Ніжне дієтичне куряче м’ясо добре в будь-якому вигляді. Обсмажена на грилі, фарширована печінкою з горіхами, тушкована або запечена з прянощами курка в сметані в духовці, птах із золотистою, хрусткою скоринкою, що ввібрала в себе аромат спецій і овочів, стане справжньою окрасою столу.

Основною перевагою страви є те, що запечена в духовці курка готується легко і швидко. Найпопулярніший спосіб приготування курки — запечена в духовці зі сметаною. Дві варіації цього рецепту, «в сметані з часником» і «курка з картоплею в сметані», будуть святом для гурманів.

Рецепт №1. Курочка в сметані з часником і спеціями

Щоб приготувати страву з розрахунку на 6 порцій знадобиться:

  • dd440d4aa16ff7ac75323e91ecd1166b Курка в сметані в духовці – соковите, румяне і апетитне блюдо.потрошена куряча тушка вагою близько 2 кг;
  • сметана — 200 г;
  • часник — 3 головки;
  • лимони — 2 шт.;
  • великий збірний пучок трав — розмарину, шавлії, материнки, чебрецю, петрушки;
  • рослинна олія — 4 ст. л.;
  • сіль і перець за смаком.

Пряні трави помити, обсушити, порізати і покласти в каструлю. Туди ж викласти очищену і подрібнену головку часнику. Додати масло, сіль, перець, все ретельно перемішати, злегка підігріти і настоювати суміш 20 хвилин.

Птицю промити, підсушити, збризнути свіжовіджатим соком лимона, натерти масою з часнику і трав зсередини і зовні, залишити на 20 хвилин. Потім рясно змастити тушку сметаною, викласти її у вогнетривку форму, розкласти навколо часник і нарізані лимони, помістити в попередньо розігріту духовку.

Курка зі сметаною і часником за такою рецептурою готується не більше півтора годин і виходить незвичайно ароматною.

 

Рецепт №2. Курка в сметані з картоплею

Курка з картоплею в сметані в овочевий шубці не вимагає приготування окремого гарніру: всі овочі запікаються в духовці одночасно з птахом. З розрахунку на 6 осіб інгредієнти для курки зі сметаною в такому варіанті наступні:

  • 0f433443a1f78d67d9487f0b7a53fd43 Курка в сметані в духовці – соковите, румяне і апетитне блюдо.1 курча – бройлер близько 1,5 кг;
  • 250 р сметани;
  • ½ Склянки аджики;
  • 600 г картоплі;
  • 1 велика морква;
  • 1 велика червона цибулина;
  • 1 ст. л. сухого естрагону;
  • збірний пучок трав з базиліка, петрушки, кінзи;
  • рослинна олія;
  • перець і сіль за смаком;
  • 1/4 ч. л. цукру.

Спочатку приготувати маринад: масло злегка підігріти, додати естрагон, сіль і перець. Так само, як при запіканні в сметані з часником, птицю заздалегідь слід підготувати: промити, підсушити, натерти сумішшю олії та приправ, залишити до вбирання маринаду, але не більше, ніж на 20 хвилин.

Моркву натерти на крупній тертці, цибулю порізати півкільцями, додати цукор і сіль, обсмажити до готовності, перекласти у форму для запікання. У сметану додати аджику, обмазати сумішшю птицю і покласти її на підготовлені овочі.

Очищені картоплини розрізати навпіл, розкласти навколо тушки, злегка посолити і посипати подрібненою зеленню. Форму накрити фольгою, поставити в розігріту жарову шафу.

Запечена за цим способом курка в духовці дійде до готовності за годину. Аджику за бажанням можна замінити гострим кетчупом, сухим каррі або іншої спеціальної приправою, додавши її в сметану і ретельно перемішавши.

Загальні поради

  • bfd4052132b24484a119e1e1df843dbf Курка в сметані в духовці – соковите, румяне і апетитне блюдо.Курка зі сметаною в духовці буде більш соковитою і ніжною, якщо при запіканні використовувати вогнетривкий посуд або форму замість листа, щоб не розтікався жир, що виділяється з м’яса.
  • Курка в сметані в духовці готується, як правило, з 40 — денного курчати-бройлера. Домашня птах хороша для бульйону.
  • Щоб курка в сметані в духовці приготувалася дійсно якісно,слід віддати перевагу не замороженому м’ясу, а охолодженого, так як воно встигло правильно «дозріти». У м’ясі, піддаються заморожуванню, внутрішньоклітинна рідина перетворюється в лід. Він розриває волокна зсередини, тому основна частина корисних речовин вимивається з талим м’ясним соком

Щоб костисті частини ніжок не горіли під час запікання, їх обертають фольгою.

  • Курка, запечена зі сметаною, буде дійсно смачною, якщо використовувати саме ті трави і спеції, які вказані в рецепті: прянощі збагачують аромат і смак м’яса, надають йому апетитну пікантність.