Лазанья з фаршем три варіанти запікання в духовці

Загрузка...

По своїй суті лазанья — це запіканка з прісного або листкового тіста з фаршем. Все це потрібно залити соусом і запекти в духовці. Як ви розумієте, додуматися до цієї страви могли у будь-якому куточку світу. Зараз на авторство претендують дві країни — Італія та Греція. Варіацій на тему цієї страви існують десятки, і будь-який рецепт з будь-якою начинкою і тестом буде обов’язково смачним.

Трошки про тонкощі приготування

46ca889187acf80bf9137d9522582ebe Лазанья з фаршем три варіанти запікання в духовціПрофесійні кухарі ніколи не зациклюються на точному дотриманні рецептур. Адже будь-яка зміна — додали інший сорт м’яса, поклали сир не тієї марки, замінили м’ясо на рибу — обов’язково хтось десь вносив «великих» в аннали кулінарії. І таку лазанью просто по-іншому величати, наприклад, неаполітанської, грецької, «ледачою» і так далі.

Можна готувати цю страву з наступних видів тіста:

  • прісного (пельменного)
  • листкового бездріжджового
  • з товстих (з олівець) макаронів (в ідеалі, сортів Buctani, Ziti)

В якості начинки традиційно використовується соус Болоньєзе. Але можна сміливо робити блюдо з фаршем з яловичини зі свининою, куркою або навіть з рибою. Зійде також нежирна тушонка яловича. Ну, а соус і зовсім можна винайти власний замість традиційної Бешамели.

Рецепт № 1. Варіант класичний італійський

Листи пасти, соус Бешамель і соус Болоньєзе — ось і вся хитрість. Залишилося тільки навчитися їх готувати і з’єднувати для запікання в духовці.

На 4 людини нам буде потрібно:3cb64c12013537b1b5079caecbf05e9f Лазанья з фаршем три варіанти запікання в духовці

  • готові листи лазаньї — 200 гр.
  • яловичий фарш — 200 гр. (з фаршем в цьому випадку можна і трохи переборщити)
  • помідори — 120-150 гр. (можна і трохи більше, зайва волога випарується)
  • цибулина — 1 шт.
  • морква — 1 шт.
  • зубчик часнику — 1 шт.
  • розмарин — 1 гілочка (або щіпка сушеного)
  • сир пармезан — близько 100 гр.
  • сіль, перець — за смаком
  • оливкова олія — близько 25 гр.
  • червоне вино — 0,5 склянки (можна додавати за бажанням)

Для соусу Бешамель

  • масло вершкове — 40 гр.
  • борошно — 40 гр.
  • молоко — 0,5 літра
  • сіль, перець за смаком

Етапи приготування

  • fec7609c2b935edd023eaad849aa41f1 Лазанья з фаршем три варіанти запікання в духовціРіжемо цибульку дрібним кубиком, моркву натираємо на дрібній тертці.
  • Помідори очищаємо від шкірки і дрібно нарізаємо (можна подрібнити в блендері).
  • У сковорідці нагріваємо оливкову (або інше рослинне) масло. Спочатку засипаємо цибулю, чекаємо, поки він сильно посвітлішає, почне зарумяниваться. Кидаємо часник.
  • Додаємо моркву, обсмажуємо.
  • Важливо: моркву треба постійно помішувати, інакше вона вбере в себе все мало і буде пригорати.

  • Додаємо фарш і обсмажуємо його до напівготовності.
  • Вливаємо помідорне пюре. Дістаємо часничок. Кидаємо гілочку розмарину.
  • Рекомендація: можна додати в соус близько 150 мл. червоного сухого вина. Страва набуде більш вишуканий смак.

  • Чекаємо, поки рідина в основному випарується. Дістаємо розмарин. Відставляємо сковороду в сторону. Повинен вийти розсипчастий, соковитий, але без зайвої води соус.
  • Робимо Бешамель. Для цього спочатку розтоплюємо на тихому вогні високої сковорідці масло (не даємо йому пригоріти), всипаємо борошно і ретельно перемішуємо. Після цього вливаємо молоко і, постійно помішуючи віночком, домагаємося, щоб не було грудочок. Маса повинна увариться мінімум на 1/3.
  • Збираємо лазанью: шар Бешамели на дно, листи пасти, Бешамель, фарші Болоньєзе, тертий сир. Далі все повторюємо ще 2-4 рази. Останній шар робимо так: листи пасти, фарш, соус, сир.
  • Ставимо нашу страву з фаршем в духову шафу на температуру до 180°C, режим «нижній нагрів» і так випікаємо 20-25 хвилин.
  • Останні 5 хвилин вмикаємо «верхній нагрів», щоб підрум’янити блюдо і випарувати зайву рідину.
  • Порада: останній етап (11) може і не знадобитися: якщо страву в духовці і так підрум’янилося, можна його одразу діставати.

    Рецепт № 2. Неаполітанська італійська версія

    Неаполітанці славляться своєю відокремленістю в кулінарії, так що їх лазанья сильно відрізняється від стандартної італійської. Вони пропонують рецепт з шинкою, але можна використовувати й іншу начинку.

    ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:  Шоколадний торт з вишнею

     

    Нам потрібні наступні інгредієнти:75799f58b7fd36fbccf1125ca406a8cd Лазанья з фаршем три варіанти запікання в духовці

    • листи лазаньї — 500 гр.
    • моцарелла — 200 гр.
    • сир проволоне — 200 гр. (можна замінити будь-яким нежирним коров’ячим)
    • оливкова олія

    Для м’ясного соусу

    • шинка варена — 600 гр.
    • цибулина велика — 1 шт.
    • червоний перець болгарський — 1 шт.
    • морква — 1 шт.
    • помідори — 1 кг (да-да!)
    • червоне вино сухе/напівсухе — 0,25 л
    • сіль, перець, лавровий лист, чебрець — за смаком
    • цукор — 1 чайна ложка
    • овочевий бульйон — 50 мл
    • томатна паста (кетчуп) — 1 чайна ложка
    • олія оливкова для обсмажування

    Фаршa9e3bc87924e7ad309984905cb5eea36 Лазанья з фаршем три варіанти запікання в духовці

    • віденські ковбаски (можна сервелат і навіть сиров’ялену ковбасу) — 300 гр.
    • сир (краще несолодка сирна паста або сир типу рікотти) — 0,5 кг.
    • шпинат — 1 пучок (близько 150 гр.)
    • сіль і чорний перець за смаком

    Етапи приготування

  • Смажимо дрібно порубані цибулька і болгарський перець в оливковій олії.
  • Коли цибуля стане злегка золотистим, додаємо мелкорубленную шинку, терту моркву і м’якоть помідорів (без шкірки).
  • Вливаємо вино, сиплемо приправи, сіль. Соус для лазаньї постійно перемішуємо.
  • Хвилин через 10 додаємо овочевий бульйон, томат-пасту, спеції і цукор.
  • Робимо дуже маленький вогонь, уварюють соус так, щоб він став соковитим, але не надмірно вологим. Видаляємо лаврушку.
  • Ріжемо ковбаски на кільця товщиною близько 0,5 див.
  • У сковорідці готуємо на оливковій олії сир, мелкопорубленный шпинат, сіль, перець. У суміш потрібно додати трохи води (близько 50 гр). Тушкуємо, поки не приготується шпинат.
  • Збираємо лазанью: шар фаршу, листи пасти, тертий сир і гуртки моцарелли, ковбаски, сирний крем зі шпинатом. Повторюємо кілька разів. Верхній шар повинен бути з тертого сиру.
  • Відправляємо блюдо в духовку на 25 хвилин при температурі 180°C.
  • ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:  Сирний пиріг з яблуками і кокосовою начинкою

    Потрібно відзначити, що немає жорсткого рецепта Наполитаны. Десь не використовують шинку, беруть фарш, обсмажують його невеликими фрикадельками, а соус з помідорами та іншими овочами роблять окремо. Десь додають у вигляді начинки рубані варені яйця. Пробуйте, рецепт з якою начинкою вам подобається більше і пригощайте домашніх.

    Рецепт № 3. Грецький варіант Pastitsio

    Греки, на відміну від італійців, для своєї лазаньї використовують не тонкі, неширокі листи, а щось на зразок товстих довгих макаронин (в магазині їх можна знайти під маркою Buctani, Ziti.). Так що зовнішній вигляд страви дещо змінюється. Є і деякі інші особливості приготування в духовці цієї прекрасної і ситної запіканки.

    Будуть потрібні:

    • паста для лазаньї — 500 гр.

    Порада: якщо немає бажання купувати дорогий грецький продукт, придбайте вітчизняні макарони з твердих сортів пшениці. Від цього запіканка, повірте, ніяк не постраждає.

    • яєчні білки — 3 шт.
    • тертий твердий овечий сир (в рідному рецепті Кефалотири) — 50 гр.
    • оливкова олія

    Для м’ясного соусу

    • 331f25a3d8a674acdb487f0ba507641c Лазанья з фаршем три варіанти запікання в духовцім’ясний фарш — 800 гр.
    • цибулин велика — 1 шт.
    • часник — 2 зубчики
    • помідори — 450 гр.
    • біле вино сухе — 100 гр.
    • оливкова олія
    • розмарин — 1 гілочка
    • сіль, перець, пару лаврових листочків

    Для молочного соусу

    • молоко — 0,75 літра
    • борошно — 5 столових ложок
    • сир твердий овечий — 180 гр.
    • вершкове масло — 100 гр.
    • жовтки — 3 шт.
    • порошковий мускатний горіх і чорний перець — за смаком

    Етап приготування

  • Рубаємо дрібно цибулю, обсмажуємо його на маслі, додаємо роздавлений часник.
  • Додаємо фарш і злегка обсмажуємо його хвилин 10. Вливаємо вино.
  • Через 5 хвилин додаємо спеції, пасту з помідорів без шкірки, гілочку розмарину.
  • Смажимо близько півгодини, поки соус не втратить більшу частину рідини. Він повинен бути соковитим, по консистенції нагадувати густу сметану. Видаляємо розмарин.
  • Робимо соус Бешамель для грецької лазаньї, як у 8 пункті 1 рецепта. Знімаємо з плити, додаємо сир, ретельно перемішуємо, даємо трохи охолонути (до 70 градусів), додаємо жовтки по одному, кожен грунтовно розбиваючи. Додаємо спеції.
  • Відварюємо пасту до напівтвердого стану. Зливаємо воду, додаємо ложку оливкової олії, тертий сир, яєчні білки по одному, кожен ретельно вимішуючи.
  • У посуді, змащеній маслом, збираємо лазанью: щільний шар пасти (трохи менше половини від наявної кількості), далі м’ясний шар, потім знову паста, потім Бешамель.
  • Пекти в духовці при температурі 180°C 35-40 хвилин в режимі «нижній нагрів». Після цього страву не можна виймати з форми і розрізати ще близько 40 хвилин — шари осядуть і остаточно схопляться.
  • ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:  Риба з грибами в духовці - вишукане й ароматно

    Привіт із Середземномор’я

    Це відмінне блюдо для святкового вечері і для повсякденного трапези. В дійсності, незважаючи на кількість етапів, робиться все дуже швидко. В якості начинок в Середземномор’ї, звідки страва родом, сьогодні використовують не тільки Болоньезе, а також різні поєднання продуктів: баклажани і сир; шпинат, помідори і сир; тунець з грибами і сиром і так далі. Так що можете сміливо експериментувати з рецептом вашої лазаньї, і кожного разу отримувати новий, дивно смачне блюдо.

    Загрузка...