Лосось в духовці, рецепти випічки на будь-який смак

Загрузка...

У кухні всіх європейських народів знайдеться чимало страв із лосося, адже ще в Середньовіччі цю рибу по достоїнству оцінили в світському суспільстві. Зустрічаються і більш ранні згадування про неї – наприклад, у міфології древніх ірландців вигляд лосося брав дух мудрості і знань. До речі, скандинавські країни і Канада досі залишаються основними постачальниками дикого атлантичного лосося, володіє, за твердженням гурманів, найкращими смаковими якостями. Проте риба, розведена на спеціалізованих фермах, коштує дешевше і доступна круглий рік. Ми приготували для Вас кілька кращих рецептів лосося в духовці, які допоможуть переконатися у вишуканості і унікальності цієї риби.

У власному соку

Якщо Ви хочете приготувати легке дієтичне блюдо, багате протеїном, мінералами і натуральними жирами, то цей рецепт дозволить отримати найкращий результат за мінімальний час. Він відрізняється простотою і доступний навіть початківцям кулінарам. Знадобитися всього чотири інгредієнта:

  • df69625d8db154fb1ec27ee88f12da43 Лосось в духовці, рецепти випічки на будь який смакстейки лосося – 300 г;
  • сухий базилік – 0,5 ч. л.;
  • мелений чорний перець – за смаком;
  • сіль – за смаком.

Кожен стейк ретельно вимивають, обсушують з допомогою паперових рушників або серветок, після чого обтирають сіллю і відправляють в холодильник на 20-30 хвилин. По закінченні цього часу рибу дістають, перчать і посипають базиліком. Кожен стейк загортають в окремий шматочок фольги, обертаючи її максимально щільно.

Для запобігання підгоряння м’яса фольгу можна злегка змастити рослинним маслом.

Загорнуті стейки розташовують ємності для запікання, в яку вливають воду до рівня в 1,5-2 див. У воду можна додати трохи білого вина – це додасть страві особливо пікантний аромат. Ємність ставлять у попередньо розігріту до 170-200 градусів духовку і запікають 20-25 хвилин, після чого фольгу обережно відкривають. Другий етап запікання триває близько 10 хвилин і необхідний для утворення ароматної золотистої скоринки.

Маринуємо рибу в сметані

Надзвичайно ніжний, що тане в роті страву можна отримати, використавши при підготовці м’яса маринад на основі сметани. Для цього знадобляться:

  • 2e0761c5d03d080da1699a8dbcd3af5b Лосось в духовці, рецепти випічки на будь який смакстейки лосося – 300 г;
  • сметана – 200 г;
  • вершки – 100 мл;
  • часник – 3-4 зубчики;
  • цибуля – 1-2 цибулини;
  • сіль, спеції, кунжут – за смаком.

Спочатку необхідно приготувати маринад. Для цього в сметану вливають вершки, додають часникову кашку, кунжут, сіль, після чого ретельно перемішують. Цією сумішшю повністю покривають попередньо вимиті і висушені стейки, після чого поміщають на нижню полицю холодильника на 60-90 хвилин. Рибу викладають на змащену маслом фольгу, посипають дрібно нашаткованою цибулею і спеціями, щільно загортають.

 

Блюдо запікається 17-20 хвилин при температурі 175 градусів і ще стільки ж – при температурі 160 градусів, але вже з розгорнутою фольгою.

На дні ємності, в якій розташовуються стейки, повинен перебувати тонкий шар води – це вбереже страва від пересихання.

Лосось з грибами

Якщо попередні методики підходили для легких закусок, то цей рецепт – приклад комплексного страви, корисного й живильного. Воно чудово підійде для святкового столу, так як володіє чудовими смаковими якостями і відповідним зовнішнім виглядом. Для приготування лосося в духовці таким способом необхідні:

  • 45e09e89bf2a6277cd70cc786c39863e Лосось в духовці, рецепти випічки на будь який смактушка лосося – 800-1400 м;
  • печериці – 300-400 г;
  • морква – 1-2 шт;
  • цибуля – 1-2 шт;
  • вершки – 200 мл;
  • сухі трави – 1 ч. л.;
  • сіль, спеції – за смаком.

Підготовлену випатрану тушку миють і сушать, розрізають навпіл в поздовжній площині, після чого кожну частину ретельно змащують сіллю і спеціями. Гриби миють і дрібно нарізають, моркву подрібнюють на тертці, цибулю шаткують. Гриби і овочі змішують, вливають вершки і всипають суміш сухих трав, після чого знову ретельно перемішують інгредієнти. Великий аркуш фольги змащують рослинним маслом і викладають на нього половину тушки лосося, зверху розташовують приготовану суміш, а на ній – ще одну половину риби. Фольгу щільно загортають і розміщують на сковорідці з невеликою кількістю води.

Блюдо запікають в попередньо розігрітій до 190-210 градусів духовці протягом 20 хвилин, після чого фольгу розгортають, температуру знижують на 20-30 градусів, і продовжують піч рибу ще чверть години. Подають до столу, прикрасивши свіжою зеленню.

Приготування лосося в духовці включає безліч методик, що відрізняються один від одного переважно вибором додаткових інгредієнтів. Так, до першого рецептом можна додати тертий твердий сир, у другому – урізноманітнити складу маринаду або замінити його на інший, використавши, наприклад, лимонний сік, а в третьому відмінною заміною грибної начинки послужить картопля. Однак загальні риси – комбінований режим запікання в закритому і відкритому фользі з послідовним зниженням температури, обов’язкова наявність води в ємності, більш або менш легка попередня маринівка – притаманні всім рецептами.

Загрузка...