М’ясо курки в духовці – різноманітність унікальних методик

Курка, запечена цілком, стане центром уваги, прикрасою будь якого столу, а крім того, дозволить об’єднати в одному блюді кращі якості всіх видів м’яса курки в духовці. Відомо безліч рецептів її приготування, але практично в усіх процес підготовки тушки однакова, а відмінності криються в поєднаннях додаткових інгредієнтів та особливості способів і режимів запікання. Запрошуємо познайомитися з деякими з них, попередньо вивчивши тонкощі вибору м’яса.

Як вибрати курку

Головне, що необхідно впевнитися, перш ніж купити курячу тушку, це її свіжість. Самим надійним помічником у цьому буде тактильний метод – необхідно з деяким зусиллям натиснути на м’ясисту поверхню тушки, прибрати палець і оцінити характер вм’ятини. Свіже м’ясо спружинит і швидко відновить колишню форму, а на залежавшемся залишиться помітне заглиблення. Однак можливість перевірити якість продукту подібним чином надається нечасто, тому доводиться орієнтуватися на інші фактори – колір і запах. Свіжі тушки молодих курей білі, з легким рожевим відтінком і невеликою кількістю блідо-жовтого жиру – страви з них виходять ніжними і дуже смачними.

Відсутність рожевого і жовтуватого відтінку говорить про обробці м’яса хімікатами. Насичений жовтий колір, кислий чи запах вогкості, слиз на поверхні м’яса вкажуть на старе, несвіже м’ясо.

Крім того, варто утриматися від покупки тушок з явним порушення пропорції між обсягом грудей і ніжок, незграбними формами і сильно видатним вперед кілем – все це свідчить про застосування препаратів, які прискорюють ріст. Курка повинна бути якісно ощипана і випотрошена. Плями, рани та гематоми на шкірі, переломи кісток і інші видимі пошкодження не тільки сповістять про порушення методики підготовки або транспортування тушки, але і сприяють прискореної псування м’яса, погіршують його гастрономічні властивості – купувати такий продукт не слід.

Простий рецепт курки в рукаві

Швидко приготувати смачну курку в духовці зможе навіть початківець кулінар, має у своєму розпорядженні мінімум інгредієнтів. Не вдасться обійтися без наступних продуктів:

  • bf50b6e12644b1c0a976a7f845a9be2b Мясо курки в духовці – різноманітність унікальних методиккуряча тушка – 1 шт (близько 1,5 кг);
  • вершкове масло – 60 г;
  • спеції для м’яса – 1 ч. л.;
  • сіль, мелений чорний перець – за смаком.

Курку миють і ретельно промакивать паперовими рушниками. У розтоплене вершкове масло, всипають спеції, сіль і перець, перемішують і натирають м’ясо одержаним складом. Тепер тушку слід прибрати в холодильник мінімум на годину, а якщо час дозволяє, на кілька годин. Коли вона охолоне і добре просочиться ароматом спецій, необхідно закріпити крильця ниткою і щільно зв’язати ніжки, після чого помістити курку в рукав для запікання і розташувати на деку.

Блюдо запікають в попередньо розігрітій до 170-190 градусів духовці протягом 40-50 хвилин, потім рукав акуратно розрізають і ще 10-15 хвилин печуть курку відкритою. Про готовність можна судити по утворенню щільної золотистої скоринки і виділення прозорого соку при протыкании м’яса ножем або гострою виделкою.

 

Медовий делікатес

М’яса курки в духовці можна надати досить незвичайний, вишуканий смак з легкими солодко-кислими нотками, якщо додати соєвий соус, мед, імбир і деякі інші інгредієнти. Ось повний їх перелік:

  • 2c947e911752ef99581b67fe2ed40c37 Мясо курки в духовці – різноманітність унікальних методиккуряча тушка – 1 шт (близько 1,5 кг);
  • вершкове масло – 60 г;
  • соєвий соус – 100 мл;
  • мед – 50 мл;
  • тертий імбир – 5 м;
  • часник – 4-5 зубчиків;
  • рослинне масло – 20 мл;
  • спеції для м’яса – 1 ч. л.;
  • гірчиця – 20 р (за бажанням);
  • сіль, мелений чорний перець – за смаком.

Промиту і висушену тушку натирають сіллю і перцем, після чого готують суміш соєвого соусу, меду, подрібненого часнику, імбиру, розтопленого вершкового масла і спецій, можна додати одну столову ложку гірчиці. Всі компоненти ретельно змішують до однорідної маси світло-коричневого кольору з домішками нерозчинних продуктів. Цим складом обтирають курку і відправляють маринуватися в холодильник на 1-1,5 години.

Промариновавшуюся тушку розташовують у змащеному олією глибокому деку і ставлять в духовку, попередньо розігріту до 180-200 градусів. Запікатися вона буде не менше години, при цьому раз на 10 хвилин духовку необхідно відкривати і, нахиливши деко на кут, збирати стікає сік, а потім поливати їм тушку. Завдяки цьому, а також за утримання меду в маринаді, на поверхні курки утворюється солодкувата скоринка карамельного кольору, що надає страві особливого шарму.

Фаршировані страви

Особливо смачною курка в духовці виходить, якщо фарширувати її гарніром. Найбільш поширені рецепти, що пропонують в якості нього гриби, гречану крупу або рис. Останній, мабуть, дасть кращий результат, так як не тільки відмінно доповнить смак м’яса, але і не пересушить його, а також не надто відтінятиме аромат страви і буде поєднуватися з деякими авторськими доповненнями, наприклад, фруктами. Отже, для приготування фаршированої рисом курки знадобляться:

  • b8db9896db6fb184a71328d9f234acb2 Мясо курки в духовці – різноманітність унікальних методиккуряча тушка – 1 шт (близько 1,5 кг);
  • рис – 120-150 г (в залежності від розміру тушки);
  • гірчиця – 20 р;
  • рослинна олія – 40 г;
  • часник – 2-3 зубчики;
  • прованські або італійські трави – 1-2 ч. л.;
  • сіль, мелений чорний перець – за смаком.

Спершу треба відварити рис у підсоленій воді до напівготовності – не більше 10 хвилин, після чого промити його холодною водою. Якщо рис помітно розм’як, значить він переварений і для страви не підійде. Тепер необхідно приготувати маринад. Для цього в рослинне масло додають гірчицю, прованські трави, перероблений в кашку часник, сіль і перець, все ретельно змішують. Курку натирають одержаним складом і зовні, і всередині, після чого залишають у холодильнику на 1-1,5 години. По закінченні цього часу залишиться лише набити її рисом, в який можна додати терте яблуко або дрібно нарізаний апельсин – це різноманітить смак і трохи зволожить гарнір. Перед запіканням отвір на черевці необхідно скріпити зубочистками або, що надійніше, зашити.

Методика запікання страви повністю ідентична описаної в попередньому рецепті. Якщо тушка велика, час випічки слід продовжити до 1,5 годин або навіть більше. У будь-якому випадку, не забувайте перевіряти готовність за кольором і щільності скоринки, а також виділенню соку.

Правильно приготувати курку в духовці – справжнє мистецтво, і зробити страву по-справжньому смачним здатний далеко не кожен кулінар. Як і завжди, це досягається досвідом і ентузіазмом, тому не забувайте частіше практикуватися і балувати себе і близьких запеченим м’ясом!