М’ясо по-французьки в духовці: цікаві варіанти

Загрузка...

На світі існує багато смачних, красивих і корисних страв, але в нашій країні улюбленими були і залишаються варіації на тему картоплі з м’ясом. А якщо вона приготовлена в духовці, то такий рецепт моментально завоює серця їдців. М’ясо по-французьки — ідеальний варіант, щоб вразити гостей, і не тільки чоловіків, але і жінок, які заради такого кулінарного задоволення легко відмовляються від дієт.

Трохи історії

a4ce5aab799c3d9c5f143b50a7733560 Мясо по французьки в духовці: цікаві варіантиФранцузи, звичайно ж, мають дуже віддалене відношення до того м’яса в духовці, яке ми так часто готуємо на свята. В їхній кухні є телятина по-Орловскі (Veau Orloff), яка є дещо ускладненим рецептом нашого страви. В ньому шматки телятини спочивають на картопляному гратене. Зверху це пишність вкрите грибами, цибулею. Запікається телятина з білим соусом бешамель і сиром.

Наш варіант нітрохи не гірше, він адаптований під наші вітчизняні смаки. Адже нам більше до душі трохи засмажена картопля, а не невиразний дієтичний гратен. Так і майонез нашій людині ідейно ближче ще з радянських часів, ніж ніжний соус бешамель.

Приготування

У кожної господині неодмінно є власний рецепт м’яса по-французьки. Готують його в основному з свинини, але можна використовувати телятину, пристойну яловичину або навіть курку. Можна запікати м’ясо окремо з сиром, грибами, помідорами, цибулею (не всі інгредієнти обов’язкові), а можна приготувати його ще і з картоплею. Виходить такий багатошаровий «м’ясний торт», спечений в електричній чи газовій духовці. Виглядає він дуже апетитно, виділяє божественний аромат, ну а смак вже залежить від таланту кулінара.

Для цієї страви дуже важливо, щоб м’ясо вийшло м’яким, соковитим. Так що не варто робити занадто тонкі відбивні. Вони чудово встигнуть пропектися, поки будуть готуватися інші інгредієнти. Якщо робите телятину або яловичину, можна на кожен шматочок покласти по чайній ложечці вершкового масла. Крім того, рекомендується м’ясо не тільки гарненько відбити, але і промаринувати. Варіантів маринадів предостатньо.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:  М'ясний кекс з картоплею

В принципі, всі ці рецепти можна видозмінювати за власним розсудом. Все одно зіпсувати м’ясо по-французьки практично неможливо. Використовуйте різноманітні овочі, засмажені кружечками, наприклад, баклажани, цукіні, перець. Є навіть екзотичні варіанти з ананасами або лимонами.

З грибами і картоплею

І пластинчасті і трубчасті гриби будуть в цій страві дуже до місця. Особливо добре поєднуються вони саме з телятиною — вона має більш делікатний смак.

Для цього рецепта знадобитьсяc1593c89a784320030be811521c8c8ec Мясо по французьки в духовці: цікаві варіанти

  • телятина — 500 гр.;
  • цибуля — 3 шт.;
  • гриби — 200 гр. пластинчастих (трубчастих — білих, моховиків — можна взяти більше);
  • картопля — 5 шт.;
  • сир — 150 гр.;
  • майонез — за смаком;
  • чорний перець, оцет, майоран, спеції для картоплі, сіль — за смаком;
  • олія рослинна.

Етапи приготування

  • Ретельно моєму шматок телятини, нарізаємо на відбивні товщиною близько 1 см. Відбиваємо, щоб м’ясо стало в 2 рази тонше.
  • Робимо в мисочці маринад з оцту, 2 ложок рослинного масла, солі, перцю та інших спецій. Складаємо в цю посуд нашу телятину.
  • Картоплю чистимо і ріжемо або соломкою або тонкими кружечками. Просолюємо, поливаємо олією, посипаємо спеціями (орегано, хмелі-сунелі, паприка).
  • Смажимо на олії порізану на півкільця цибулю до легкого золотавості.
  • Додаємо до цибулі вимиті, порізані гриби. Смажимо до напівготовності (для пластинчастих це 15 хвилин).
  • Збираємо в листі наша страва: картопля, телячі відбивні, далі цибулю з грибами, зверху — тертий сир і майонез.
  • Запікати при температурі 170°C, режим «нижній нагрів» близько 50 хвилин. В кінці можна включити ненадовго «верхній нагрів», щоб підрум’янити сир.
  • Порада: якщо сир підгорає, а картоплю з м’ясом по-французьки ще не готові, потрібно накрити блюдо зверху фольгою. Але не щільно! Інакше отримаєте тушковане, а не запечене м’ясо.

    У фользі

    Можна готувати французьке м’ясо у фользі. Для цього кожен шматочок порційно загортається в папір. Дуже зручний варіант, якщо вам потрібно взяти їжу з собою.

    ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:  Котлети по-київськи – покроковий рецепт

    Потрібно6545ceebecc1152749d162eee395a70f Мясо по французьки в духовці: цікаві варіанти

     

    • свинина (бажано, шийка) — 500 гр.;
    • цибулю — по одній некрупною голівці на кожну відбивну;
    • сир — 150 гр.;
    • майонез — за смаком;
    • зелень, спеції, сіль — за смаком;
    • олія рослинна.

    Готуємо

    Нарізаємо м’ясо на відбивні товщиною близько 1 см, акуратно відбиваємо, просолюємо, перчимо, посипаємо спеціями. Фольговану папір змащуємо маслом, зверху кладемо порізану кільцями цибулю, далі — свиняча відбивна, зверху знову цибулю, майонез і тертий сир. Закриваємо конвертик з фольги, залишаючи зверху невеликий «віконце». Запікати в духовці близько 40 хвилин при 200°C, режим «нижній нагрів».

    Чудово йде з будь-яким гарніром!

    З помідорами і грибами

    Якщо ви користуєтеся конвекційної електричної, а не газовою духовкою, то зможете красиво запекти помідори — прикраса цього варіанту м’яса по-французьки.

    Потрібноc09d1bc2d835d3ce9efda90f179ffbc9 Мясо по французьки в духовці: цікаві варіанти

    • свинина або телятина — 500 гр.;
    • цибуля ріпчаста — 4 шт.;
    • помідори — 4 шт.;
    • сир — 150 гр.;
    • майонез — за смаком;
    • зелень, спеції, сіль — за смаком;
    • олія рослинна;
    • гірчиця готова — 2-3 столових ложки.

    Етапи приготування

  • Готуємо свинячі або телячі відбивні, м’ясо гарненько відбиваємо, солимо, перчимо і обмазуємо гірчицею. Залишаємо хвилин на 20-30.
  • Змащуємо деко (бажано, щоб він був гарячим). Кладемо шарами м’ясо, цибулю, майонез, помідори, сир.
  • Ставимо в гарячу духову шафу, прогрітий до 180°C. Якщо сир намагається підгоряти, потрібно зверху накрити деко фольгою. Готуватися страва буде 40 хвилин в режимі «нижній нагрів». Наприкінці слід зняти фольгу і включити «верхній нагрів», якщо є можливість, то використовувати конвекцію.
  • Зверху посипати страву зеленню. Подавати можна з червоним сухим вином і абсолютно будь-яким гарніром — картоплею, рисом, печеними, вареними або свіжими овочами.
  • З ананасом і бринзою

    Незважаючи на те, що в цьому рецепті є такі дієтичні інгредієнти, як бринза і ананаси, калорійність такого мяса по-французьки все одно зашкалює за 350 кКал. Але зате на смак воно здається набагато легше, соковитіше.

    ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:  Сирний пиріг з абрикосами

    Потрібно973c12bc9b8ed39b38e5d5f74e4f0bc4 Мясо по французьки в духовці: цікаві варіанти

    • телятина — 500 гр.;
    • консервовані ананаси — 1 банка;
    • бринза — 200 гр.;
    • червоний болгарський перець — 1 шт.;
    • сметана — 100 гр.;
    • приправа (базилік, майоран, чорний мелений перець), сіль — за смаком;
    • рослинна олія;
    • гірчиця готова — кілька ложок.

    Послідовність дій

  • Добре моєму телятину, ріжемо на тонкі відбивні, ретельно відбиваємо мяско, солимо, перчимо, залишаємо маринуватися на 20 хвилин в гірчиці.
  • Болгарський перець ріжемо кільцями. Обсмажуємо до золотистого кольору. Форму і щільність кільця повинні зберегти.
  • У листі збираємо страва: м’ясо, колечка болгарського перцю, ананаси.
  • Розминаємо бринзу і додаємо до неї сметану, сіль, спеції.
  • Заливаємо отриманим соусом м’ясо з ананасами.
  • Запікаємо в гарячій духовці при температурі 180°C в режимі «нижній нагрів» близько 40 хвилин.
  • Прикрасьте страви нарізаними маслинами, зеленню. Цей варіант відмінно поєднується з рисом, вареними або печеними овочами.
  • Ситно і красиво

    Всі ці рецепти можна покуштувати в ресторанах, кафе, трактирах. Але приготоване будинку в духовці таке м’ясо стане справжнім подарунком для ваших домашніх і гостей. Воно дуже ситне і виглядає надзвичайно святково. Звичайно, зловживати цим калорійним шедевром не варто, але чому б час від часу себе не балувати?

    Сподіваємося, Вам сподобалася ця стаття. Будь ласка, залиште відгук про неї, так ви допоможете нам стати краще або просто підніміть настрій своєю позитивною оцінкою.

    Загрузка...