М’ясо з грибами в горщику в духовці – смачна данина традиціям

Загрузка...

Гриби – універсальний продукт, здатний доповнити, урізноманітнити смак практично будь-якої страви. Але найкраще вони поєднуються з соковитим, ніжним м’ясом, овочами, сиром.

Є один рецепт, який дозволяє об’єднати всі ці інгредієнти в чудовому вихорі смаків і ароматів – це рецепт м’яса з грибами в горщиках в духовці. Запечене таким чином м’ясо збереже всі свої найкращі якості, приготування буде швидким і легким, а результат вище всяких похвал!

З чого почати?

Для приготування страви, крім класичного набору кухонних інструментів, кількох керамічних горщиків для запікання і справної духовки, знадобляться:

  • 75e51c4d024c906835a3eafb672f038a Мясо з грибами в горщику в духовці – смачна данина традиціямм’якоть свинини – 500-600 г;
  • білі гриби або шампіньйони (печериці) – 400-500 г;
  • картопля – 600-800 г (п’ять картоплин середнього розміру;
  • твердий сир – 100-150 г;
  • сметана (за бажанням)– 100 г;
  • морква – 2 штуки;
  • цибуля – 2 головки;
  • часник – 2 зубчики;
  • зелений горошок, лавровий лист – за смаком;
  • сіль, перець, спеції.

Цього має вистачити для 4-6 горщиків м’яса з грибами. Тепер, коли все необхідне під рукою, можна приступити до готування.

Приготування страви

Спершу потрібно підготувати м’ясо. Візьміть великий шматок свинячої м’якоті, ретельно промийте, звільняючи від субпродуктів і розріжте на невеликі шматочки (зі стороною 2-3 см). Деякі вважають за краще на цьому підготовку м’яса завершити, однак ми рекомендуємо додатково прожарити його до легкого зарум’янювання з додаванням в процесі смаження солі, перцю і спецій.

Гриби теж потрібно промити і прожарити протягом 3-5 хвилин. В кінці смаження слід додати до них часник і перець. Потім гриби нарізають не більше, ніж м’ясо.

 

Тепер можна зайнятися овочами. Моєму їх і подрібнюємо наступним чином:

  • картопля – нарізаємо шматочками, відповідними розмірами шматочків грибів і м’яса;
  • морква трьом на крупній тертці;
  • цибулю нарізаємо півкільцями або дрібніше;

Деякі кулінари рекомендують також прожарити моркву і цибулю. Залишаємо вибір за Вами, але врахуйте, що не прожареному вигляді їх смак буде більш помітним у загальній палітрі.

4cac857fdd27e220b4d475b134bdc826 Мясо з грибами в горщику в духовці – смачна данина традиціямПідготовлені продукти потрібно укласти в горщики шарами. У самому низу розташовується м’ясо, над ним – гриби, потім: цибулю, моркву, картоплю. Зауважте, що кожен горщик попередньо слід змастити рослинним маслом.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:  Рисовий суп з капустою і м'ясним фаршем

Сир можна натерти на крупну тертку, але краще нарізати як можна більш тонкими широкими пластами. Сир – це верхній шар наших горщиках. Якщо Ви не любите сир або просто хочете урізноманітнити блюдо, можна дещо змінити рецепт. В такому випадку картопля посипається 2 ложками зеленого горошку, а поверх нього розташовують 1 столову ложку сметани і лавровий лист.

Завершальний етап

Залишилося тільки накрити горщики кришками і поставити в духовку. Запікають блюдо в розігрітій духовці при температурі близько 200 градусів. Готовність контролюють по м’якості картоплі – він повинен легко пронзаться тупий виделкою і трохи кришитися при цьому. Орієнтовний час запікання – 25-40 хвилин. Приготуйтеся до того, що вміст горщиків трохи «всядеться» – це пояснюється тим, що м’ясо і гриби пустять ароматний сік, дещо зменшившись при цьому в об’ємі.

Запечене з грибами м’ясо подають до столу гарячим, необхідність в гарнірах і доповнення відсутня. Додати можна, хіба що, зелень або пару листя салату.

Запікання в горщиках – захоплюючий і простий вид готування, додає в приготування їжі якийсь дух старовини, теплі, затишні нотки минулих століть, коли господині ставили глиняні горщики в дихають жаром печі. Сьогодні ж, на жаль, він полузабыт. Відмінний спосіб віддати данину традиціям і відкрити щось нове для себе – запекти м’ясо з грибами і порадувати себе і своїх домашніх смачним блюдом.

Загрузка...