Окунь в фользі в духовці — смачно і оригінально

Окуні – великий рід хижих риб, що мешкають в прісних і деяких солонуватих водоймах півночі Євразії. Вперше описані іхтіологами XVIII століття, а вже до початку XX розведені в південноєвропейських регіонах, в Китаї, на Далекому Сході, у багатьох африканських країнах і навіть в Австралії. Причиною такої популярності риби стали її незвичайні смакові якості, насичення м’яса безліччю рідкісних мінералів та амінокислот. Сьогодні окунів видобувають у промислових масштабах, а також аматорським ловом, в якому вони грають роль цінного і бажаного трофею. Існує чимало методик приготування цієї риби, однак сама проста і ефективна з них – окунь у фользі в духовці. Ми розкриємо всі секрети приготування цієї страви і поділимося кращими рецептами, які дозволять створити справжній кулінарний шедевр.

Загрузка...

Вечеря за півгодини

Смак м’яса окуня відрізняється багатою насиченою палітрою, тому цю рибу можна запікати без великої кількості додаткових інгредієнтів, використавши тільки деякі спеції, щоб акцентувати гострі нотки. Якщо залишилося всього півгодини до приходу гостей, або просто не хочеться витрачати багато часу і сил на приготування, скористайтеся простим рецептом приготування філе окуня в фользі, для якого знадобиться всього кілька компонентів:

  • Окунь в фольге в духовкефіле – 500-600 г;
  • вершкове масло – 20 г;
  • часник – 3-4 зубчики;
  • сушений кріп, паприка, чебрець або кмин – 1 щіпка;
  • сіль – за смаком.

Перед готуванням філе ретельно промивають і насухо промакивать паперовими рушниками. У будь невеликої ємності змішують всі спеції (можна використовувати вже готову суміш спецій для риби, але краще змішати інгредієнти самостійно), додають сіль і часникову кашку. Одержаним складом ретельно натирають філе.

На фольгу викладають нарізане широкими смугами вершкове масло, а на ньому мають рибу, після чого загортають фольгу. Для зручності запікання можна скористатися двома шматочками фольги – один буде основою, а другий закриє рибу зверху.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:  Смачний лящ в духовці у фользі на вечерю: нескладні рецепти

Випікати філе окуня слід в попередньо розігрітій до 200 градусів духовці протягом 8-10 хвилин, після чого фольгу акуратно розгортають, температуру трохи знижують і продовжують готування ще стільки ж. Індикатором готовності буде коричнево-золотиста скоринка. Готову страву подають з гарніром з овочів, рису або макаронів.

В сметанному соусі

Незвичайний рецепт, який дозволить приготувати смачне філе як звичайного річкового окуня, так і морського окуня в духовці, передбачає використання сметанного соусу і свіжої зелені. Як і попередній рецепт, він потребує зовсім небагато часу і навичок. До інгредієнтів, без яких обійтися не вдасться, відносяться:

  • Окунь в фольге в духовкефіле – 500-600 г;
  • жирна сметана – 150-170 мл;
  • часник – 3-4 зубчики;
  • лимон – ¼ шт;
  • французька гірчиця – 1 ч. л.;
  • петрушка, кріп – 1 пучок;
  • сіль, перець, спеції – за смаком.

Слід зазначити, що за цією методикою можна готувати не тільки філе, але і випотрошені і очищені тушки червоних окунів в духовці. У будь-якому разі, процес починається з підготовки, ретельного миття та висушування м’яса. Потім його натирають сумішшю солі, перцю і спецій і залишають на 20-30 хвилин, чого достатньо для приготування соусу.

Окунь в фольге в духовкеЦей етап включає очищення від цедри лимона, яку слід натерти або дрібно нарізати, після чого помістити в невелику глибоку тарілку. Туди ж лимонний сік вичавлюють, додають сметану, часникову кашку, гірчицю, прянощі. Всі інгредієнти ретельно перемішують до однорідної маси, яку викладають філе. М’ясо намагаються повністю покрити соусом і залишають на 20 хвилин, а тим часом розігрівають духовку.

Початкова температура духовки, в яку поміщають промаринованное в сметанному соусі філе, загорнуту у фольгу, становить 200-210 градусів, час приготування – 25-30 хвилин. За 5-10 хвилин до готовності фольгу можна злегка відкрити, але якщо зробити це занадто рано або занадто сильно, можна пересушити соус.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:  Риба в духовці – смачні рецепти з оливками, авокадо і сметаною

Морський окунь, запечений в духовці у фользі за описаною методикою, стане справжнім делікатесом і прикрасою будь-якого святкового столу.

 

Фаршируємо овочами

Яким би чудовим смаком ні мало філе риби, з якими б вишуканими гарнірами не подавалося, воно мало зрівнятися з запеченої цілком фаршированої тушкою.

Найкраще фарширувати окуня сумішшю свіжих овочів, тоді він не тільки придбає особливі смакові якості, але і стане комплексним стравою, не вимагає особливих доповнень перед подачею на стіл і володіє безліччю корисних властивостей.

Окунь в фольге в духовкеДля запікання такого окуня в фользі в духовці необхідні:

  • тушки окуня середнього розміру – 4-6 шт;
  • морква – 2-3 штуки;
  • болгарський перець – 1-2 шт;
  • часник – 5-6 зубчиків;
  • сметана – 20 мл;
  • майонез – 20 мл;
  • рослинне масло – 20 мл;
  • свіжий кріп – 2-3 гілочки;
  • італійські трави – 1 ч. л.;
  • білий перець – ½ ч. л.;
  • інші спеції, сіль – за смаком.

Тушки окунів чистять і потрошать, видаляють зябра, ретельно вимивають і висушують. Очищену вимиту моркву натирають на крупній тертці або нарізають брусочками. Перець позбавляють від насіння та подрібнюють будь-яким зручним способом – ріжуть смужками, кубиками, перекручують на м’ясорубці.

Окунь в фольге в духовкеКріп дрібно нарізають, перетирають або продавлюють часник. Овочі, часник і зелень змішують, додають половину спецій і сіль. Отриманою сумішшю заповнюють тушки, краю скріплюють зубочистками або зшивають. В окремій ємності готують соус – майонез змішують, сметану і залишилися спеції, за бажанням додають трохи води, солять.

Велике деко вистилають фольгою, змазаній рослинною олією. На ній розміщують фаршированих окунів. Кожну тушку за допомогою силіконової кисті покривають невеликою кількістю соусу. Що залишився соус розподіляють в проміжках між тушками. Зверху рибу прикривають ще одним великим листом фольги.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:  Сухарі в духовці рецепт з запашним часником і спеціями

Лист відправляють в духовку, розігріту до 200-220 градусів, на 35-40 хвилин. Після перших 15-20 хвилин верхній лист фольгу потрібно буде зняти. Готове, тобто має характерну золотисту скоринку, страву подають до столу з легкими з легкими овочевими салатами або просто свіжими овочами – огірками, кружальцями помідорів.

Окунь – чудова риба, доступна, легка в приготуванні і не поступається при цьому вишуканим делікатесних видів.

Якщо ви залишилися задоволені прочитаним, просимо вас залишити відгук про рецепті. Це допоможе іншим користувачам визначитися з вибором страви.

Загрузка...