Овочі запечені в духовці: рецепти корисних і смачних гарнірів

Овочі запечені в духовці – універсальний гарнір. М’ясо птиці, яловичина, риба, кролик – одну з основних страв буде чудово доповнено овочами; плюс до всього – вони все ж куди корисніше макаронів і смачніше рису.

Чому краще запікати овочі

b674673fadb5566d0776ae765e094e26 Овочі запечені в духовці: рецепти корисних і смачних гарнірівДля того щоб приготувати овочі є три способи: їх відварюють, обсмажують або запікають. Наприклад, відварені броколі або кольорова капуста чудово підходять для бажаючих скинути вагу, але при тривалій термічній обробці вони втратять всі свої корисні якості. При смаженні ж, навпаки, у готовому блюді буде більше калорій за рахунок приготування на маслі, хоча рум’яна кірочка збереже овочів соковитість.

Овочі також можна змішувати з невеликою кількістю масла і водою, але тут ситуація схожа на варку: тривала термічна обробка не зберігає вітамінів.

Печені овочі в духовці – найзручніший спосіб їх приготування, максимально зберігає вітаміни і корисні властивості, а готову страву виходить ароматним і смачним.

Майже всі овочі підходять для запікання, але найпопулярніші рецепти з інгредієнтів зазвичай кабачки, цукіні, морква, спаржева квасоля, цвітна капуста і брокколі, солодкий болгарський перець.

Великий плюс такого способу – усі рецепти дуже прості: опис інгредієнтів, нарізка, укладання на деко або гриль і кількість спецій, час і температура приготування і все! Навіть недосвідчений у кулінарії новачок впорається!

Овочі перед запіканням не варто солити, тому що під дією солі виходить сік. Солити краще прямо перед подачею до столу.

Солі і перцю при запіканні краще використовувати у мінімальній кількості, а от для додання запеченим овочам аромату, краще додати трав і трохи часнику.

Улюблені рецепти

 

Печені овочі в духовці – корисний і простий у приготуванні гарнір. Ось два рекомендовані рецепти для приготування в духовці:

  • овочеве асорті з цукіні і баклажанами
  • запечена картопля з морквяними паличками
  • Овочеве асорті з цукіні і баклажанами

    Ця овочева дружба добре поєднується з куркою і рибою.

    dacc8ff4c9e505ee74af2e544cfd92c3 Овочі запечені в духовці: рецепти корисних і смачних гарнірівДля приготування знадобляться: 2 молодих цукіні, 2 середніх баклажана, 2 болгарських перцю, 2 середніх помідора, спеції і трави, зубчик часнику, оливкова олія і сіль (за смаком).

    Всі овочі миємо й добре обсушуємо рушником. Ріжемо кружальцями. На деко стелимо фольгу, тонким шаром змащуємо її оливковою олією і починаємо викладати: гурток баклажана, гурток помідора, гурток цукіні, перець і т. д., посипаємо зверху травами, додаємо спеції і дрібно різаний часник. Можна, за бажанням, зверху ще змастити оливковою олією. Нагріваємо духовку до 190 градусів і ставимо туди деко на 15-20 хвилин. Готові запечені овочі посолити і подавати на стіл гарячими. Рецепт простий, а готову страву виглядає апетитно і має приголомшливий смак.

    Запечена картопля з морквяними паличками

    b861b89d5033b6dc67c42888973f1750 Овочі запечені в духовці: рецепти корисних і смачних гарнірівЦей гарнір доповнить смак добре приготовленої яловичини або риби.

    Картоплю і моркву миємо й обсушуємо. Картоплю ріжемо часточками, а морква паличками, складаємо в різні миски. У картоплю додаємо дві столові ложки оливкової олії, сіль, перець, орегано, червоний солодкий перець і дрібно порубаний часник і залишаємо. До морквяним паличкам додаємо перцю чорного і червоного солодкого. Для пікантності можна додати червоного гострого, але небагато.

    На фольгу на деко викладаємо замариновані шматочки і палички і ставимо в духовку на 40 хвилин при температурі 200 градусів. Після зупинки таймера рекомендуємо не діставати овочі відразу, а дати постояти в остигає духовці. Там картоплю «доходить» і при подачі на стіл гарячий і м’який.

    Приємного апетиту!