Печеня в духовці зі свининою — страва на кожен день

Загрузка...

Печеня в духовці зі свининою, яловичиною або бараниною – звичайна страва на нашому повсякденному столі, але його можна урізноманітнити, додаючи в рецепт гарбуз, яблука, айву, ягоди брусниці або журавлини. Проявивши трохи фантазії, можна занести його в меню вишуканих і незвичайних страв.

М’ясо, картопля та овочі – три в одному

Печеня в духовці можна готувати також з дичини: зайці, оленини, кабанины, бекасів, дикого гусака, ізюбра і т. д. Порядок приготування у всіх рецептах майже однаковий, тільки для кожного виду м’яса передбачено різний час обробки й готування.

Печеня зі свинини з овочами в духовці – ідеальний зимовий варіант. Це блюдо готується легко, після повторного розігрівання стає ще смачніше, а також містить необхідні вітаміни та корисні речовини для організму в холодну пору року. Для його приготування знадобиться:

0b8f6bfaaa7eccf6e95c475c72bd0257 Печеня в духовці зі свининою   страва на кожен день

  • м’ясо свинини – 600 гр.
  • картопля – 500 гр.
  • цибуля – 1 шт.
  • морква – 1 шт.
  • помідори – 3 шт.
  • баклажан – 1 шт.
  • часник – 2 зубчики
  • вино біле сухе – ½ склянки
  • 100 гр. рослинної олії
  • 50 гр. борошна
  • сіль і перець – скільки необхідно

М’ясо нарізаємо на довільні шматочки, змішуємо з борошном і обсмажуємо на сковороді на великому вогні до утворення скоринки. Потім наливаємо біле вино, яке в процесі смаження повинна повністю випаруватися. Після цього додаємо склянку води і тушкуємо протягом години.

Займаємося овочами: нарізаємо цибулю півкільцями, часник дрібно кришимо. Помідори та баклажани ріжемо на кубики, при бажанні можна зняти шкірку з помідорів шляхом бланшування, з баклажан зрізати верхній синій шар. Картоплю очищаємо і ріжемо на часточки. У сковорідці обсмажуємо цибулю, моркву і часник до напівготовності, додаємо помідори й тушкуємо 5 хвилин.

 

У високу форму кладемо обсмажене м’ясо з соком, що виділився при смаженні, кладемо шар картоплі, баклажанів і зверху соус з цибулі та помідорів, солимо і перчимо. Якщо любите багато рідини у страві, додайте будь бульйон. Після цього форму накрийте кришкою і готуйте в гарячій духовці, розігрітій до 190 градусів 50 хвилин. Приготоване таким образів печеня з свинини в духовці має насичений смак, апетитний аромат і презентабельний вигляд.

Пропонуємо Вам рецепт «Спекотне в духовій шафі з зайця»

Для нього вам знадобиться:

c7a3aa3470fd53b2652191c28697d160 Печеня в духовці зі свининою   страва на кожен день

  • тушка зайця – 1 шт.
  • шпик – 50 гр.
  • сметана – 100 гр.
  • сіль – 2 ст. ложки
  • ягоди ялівцю – 2 ст. ложки

З тушки зайця зніміть плівку, розділіть на дві частини і вимочити в маринаді протягом 25 – 30 годин. Для маринаду змішайте 2 склянки 9% оцту, 2 склянки води, нарізані корінь селери, петрушки і цибулю, чорний перець горошком, зерна кардамону, лавровий лист і гвоздику. Всі закип’ятіть і відразу ж засипте дрібно нарізаний часник.

Якщо молоде м’ясо, залийте його холодним маринадом; а якщо старе – гарячим.

Коли м’ясо промаринується, нашпигуйте його салом, натріть сіллю і меленим сушеними ягодами ялівцю, обмажте гарненько маслом і викладіть на деко. Поставте зайця в максимально розігріту духовку на 15 хвилин. Коли він покриється скоринкою, знизьте температуру до 190 градусів і смажте 90 хвилин. Кожні 10 – 15 хвилин поливайте соком, який виділяється в процесі смаження. За 15 – 20 хвилин до закінчення готування полийте зайця сметаною. Для любителів лісової дичини таке блюдо підніме настрій і внесе святкову нотку, особливо якщо дичина була здобута власними руками.

Бажаємо успіху і приємного апетиту!