Пельмені в горщику в духовці: рецепт від карельських кулінарів

Загрузка...

Коли вперше выбираешься в північні регіони нашої країни, стає очевидним, що російська кухня — одна з найбагатших у світі. От тільки недавно ти харчувався будинку казенними пельменями і вважав, що нудніше бути нічого не може. А зараз де-то в Карелії або в Сибіру в самому невибагливому кафе вам підносять пельмені в горщику. І смак вас просто приголомшує: більш соковитого, ароматного і найніжнішого страви ви ніколи не пробували! Адже зробити їх у себе в духовці так просто — рецепт і секрети наведені нижче.

Тісто

У горщиках можна запекти і звичайні магазинні напівфабрикати — ви, безсумнівно, поліпшить їх смак в рази. Але бажано робити тісто і начинку самостійно. Тим більше що зараз у продажу є недорогі комбайни з функцією вимішування густого тесту. Класична рецептура звучить так:

  • %name Пельмені в горщику в духовці: рецепт від карельських кулінарівсира охолоджена вода — 0,5 склянки;
  • сіль — за смаком;
  • сирі яйця — 2 шт.;
  • борошно — 2-2,5 склянки.

Сіль з борошном перемішуються, ця суміш висипається на стіл гіркою, в якій роблять «кратер». У нього виливають воду і яйця, ретельно вимішують.

Це не найпростіший рецепт, оскільки яйця і холодна вода підвищують щільність тіста. Після вимішування закриваємо тісто плівкою і відправляємо в холодильник на 1 годину. Далі готуємо пельмені стандартним способом: стіл посипаємо борошном, розкачуємо тонкий (3 мм) пласт, вирізаємо склянкою кружечки, начиняємо і склеюємо, прихопивши краю борошном.

Інформація: можна робити тісто на кефірі, молоці, для більш легкого вимішування додати трохи рослинного масла і так далі. Але класика завжди залишається класикою. Тим більше що такі пельмені краще зберігаються в морозилці.

Як готувати

Для того щоб пельмені в горщику не склеювалися, їх бажано заздалегідь відварити або обсмажити. Але можна використовувати і сирі, якщо поміщати їх в дуже гарячий бульйон.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:  Листковий салат з куркою і грибами

Для готування в духовці можна використовувати будь-які бульйони: м’ясний, рибний, овочевий, грибний, а також їх купажі. Щодо добавок теж можна фантазувати в своє задоволення. Бажано, щоб усі інгредієнти були вже готовими і в духовці просто «спевались» в загальний хор смаку. Ну, а зверху традиційно кладуть майонез, сметану або сир. Запікають блюдо з відкритою кришкою, щоб зарумянить сир або майонез.

 

Класичний рецепт

Цей рецепт — класика карельської кухні, де варіантів пельменів не менше, ніж у «бульбашей» страв з картоплі.

Інгредієнти%name Пельмені в горщику в духовці: рецепт від карельських кулінарів

  • сушені гриби — 100 гр. (300 гр. свіжих);
  • філе рибне (підійдуть дорогі жирні сорти зразок лосося або палтуса) — 400 гр.;
  • цибуля-ріпка — 2 великих головки;
  • морква — 1 шт.;
  • олія для обсмажування;
  • яйце — 1 шт.;
  • сіль, перець, інші спеції рибні — за смаком;
  • сир — 150 гр.;
  • зелень для прикраси.

Етапи приготування

  • Спочатку обсмажуємо на рослинному маслі дрібно покришений цибулю.
  • Гриби замочуємо на 1 годину в теплій воді, потім промиваємо й варимо до готовності. Кришимо на середні шматочки і відправляємо нудитися до смаженого цибулі. Частина (2/3) відправимо у фарш, решта — в бульйон.
  • Сире рибне філе, гриби з цибулею пропускаємо через м’ясорубку. Вимішуємо, додаємо спеції і сіль, сире яйце.
  • Отриманим фаршем начиняємо пельмені.
  • У горщик наливаємо грибний бульйон — його має бути стільки, щоб пельмені були покриті зверху трохи. Додаємо гриби, терту на дрібній тертці моркву, спеції, можна кинути по шматочку вершкового масла. Прогріваємо бульйон в духовці, розігрітій до 200°C.
  • Викладаємо в горщики пельмені, ставимо в духовку на 15 хвилин, щоб вони проварилися зо.
  • Зверху в кожну ємність всипаємо потертий або порізаний сир, знову відправляємо в духовку, щоб сир розплавився і трохи запікся. Готуємо близько 7 хвилин без кришки.
  • Порада: якщо добавка в бульйон повністю готова, і ви використовуєте смажені або варені пельмені, можна відразу посипати їх сиром і кип’ятити в духовці хвилин сім. Зайве час приготування ні до чого: з кожною секундою складові втрачають смак і корисні речовини.

    Варіанти начинок

  • Свинячий і яловичий фарш змішуються в пропорції 1:1. Туди ж додається яйце, спеції, трохи води (пара ст. ложок) для соковитості.%name Пельмені в горщику в духовці: рецепт від карельських кулінарів
  • Курка і копчене сало беруться в пропорції 2:1. Яйце можна не додавати, щоб не зробити фарш сухим. З спецій будуть гарні карі паприка.
  • Варені/смажені гриби, смажену цибулю і моркву пропускаються через м’ясорубку з вареним яйцем.
  • До м’ясного фаршу додають тертий сир — виходить дуже смачно.
  • Відварені субпродукти (бажано сердечка, печінка) змішують з пожаренными цибулею і морквою, пропускають через м’ясорубку, додають сире яйце і спеції.
  • ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:  Прості і смачні страви, або рецепти в духовці на швидку руку

    Одним словом, рецептів для запікання в духовці дуже багато. Просто виберіть ваш улюблений і приготуйте домашнім шикарний, «сільський» вечеря або обід.

    Додати в бульйон?

  • Класика жанру — смажений лук і морква.
  • Додайте гриби і отримаєте новий цікавий смак.
  • Для запікання в духовці підійде і така заливка: 1 склянка молока, 2 сирих яйця, тертий сир, зелень і спеції. Всім цим можна заливати пельмені без бульйону.
  • Додайте томатну пасту або помідори до цибулі з морквою, і смак зовсім зміниться.
  • Готуємо мелкорубленную печінку з цибулею і сметаною за класичним рецептом, додаємо борошно з водою/бульйоном для загустіння і отримуємо оригінальну заливку.
  • Можна робити пельмені в горщику і «на суху», просто заливши їх сметаною або посипавши сиром. Тільки попередньо їх потрібно обсмажити або зварити.
  • Смачна виручалочка

    Пельмені можна заготовити про запас, заморозивши їх в холодильнику. Всього один убитий вихідний на ліпку під час перегляду улюбленого кінофільму, і у вас готовий смачний обід чи вечерю для будь-яких ситуацій. Якщо вас застане раптовий дзвінок у двері, ви будете у всеозброєнні. Якихось 10 хвилин, і у вас в духовці вже готуються пельмені в горщиках. Ще 15-20 хвилин, поки ви розважаєте гостей, і вечерю можна подавати на стіл. Будь рецепт чудово поєднується з пивом, домашнім самогоном або звичайної російської горілочкою.

    Загрузка...