Піца рецепт в домашніх умовах в духовці по-італійськи

Загрузка...

Італійська піца — це геніальне блюдо, яке, як і багато кулінарні шедеври, з’явилося на світ завдяки випадковості. По суті, це запіканка, яку в умовах браку часу і продуктів додавали все, що було під рукою. Так що домашня піца в духовці, рецепт якої буде тут запропоновано, аж ніяк не еталон, а лише фабула, за якою розвиватиметься кулінарний сюжет. Адже першокласний кухар завжди знає, який результат хоче отримати і як це поєднати з життєвими реаліями.

Італійська технологія

d3fa530949e60333e00126d341c60e86 Піца рецепт в домашніх умовах в духовці по італійськиНайпростіший рецепт піци в духовці це, мабуть, Маргарита. Ніяких надмірностей — коржик, помідори, сир і трохи спецій і базиліка. А в підсумку маємо справжній символ країни — червоно-біло-зелений триколор. Будинки виготовлення справді смачної піци в духовій шафі важко, але можливо. Потрібно лише використовувати правильний рецепт тіста і добре прогріти перед випіканням духовку.

Тонка хрустка основа, овочі, сир і м’ясної компонент — така піца на сніданок, обід або просто денний перекус не так небезпечна для фігури та шлунка, як інший фастфуд. А якщо порівняти з російською версією — товстим здобним пирогом з горою м’яса, майонезу та інших «легких» інгредієнтів, — стає зрозуміло, чому головні любителі піци — італійці відрізняються стрункістю.

Таємниці італійських пиццеров

Отже, кілька секретів, як правильно приготувати піцу в звичайній духовці:

  • Для виготовлення тіста не використовуються тваринні жири та яйця. Вода, сіль, трохи оливкової олії і високоякісна борошно — от і все. Основа може бути дріжджовий або бездріжджовий, але в будь-якому випадку її деякий час расстаивают — дають суміші стати єдиним цілим, «оговтатися після вимішування.
  • Жарку проводять у дуже сильно розігріта дров’яної печі — температура в ній досягає майже +500°C. Будинку потрібно включити максимальний нагрів, режим «верх і низ». Якщо є конвекція — примусова циркуляція повітря, то це спростить справу.
  • Кожен другий рецепт швидкої піци передбачає випікання протягом 20-30 хвилин. Це невірно! Тісто, зроблене за заповітом італійців, за цей час встигне закам’яніти. Максимальний час в духовці 5 хвилин.
  • Зверху на піцу кладуть тільки готові продукти, тобто їм потрібна мінімальна теплова обробка для «спайки» з іншими інгредієнтами і основою. Так що навіть такий швидко запекающийся продукт, як цибуля, потрібно різати дуже тонкими прозорими кільцями. Виключення — закриті страви (Кальцоне, Стромболі). Готується така піца на дріжджовому тесті, може запікатися трохи довше звичайного (до 15 хвилин), так що можна використовувати для начинки, наприклад, не доготовленный фарш.
  • Не можна ставити піцу в духовку на холодній посуді. Тобто, потрібно розташувати її на фользі, так і помістити в духовку.

    Традиційне неаполітанське тісто від кращих пицайолло

    Класичний рецепт тіста — дріжджовий. Ніякі жири, яйця і цукор додавати не потрібно. Беремо:22df0ba4dfed0c5faa603ca485598ccb Піца рецепт в домашніх умовах в духовці по італійськи

    • борошно (для тесту на 2-3 піци) — 400 гр.
    • борошно для обсипання і розкочування — 100 гр.
    • дріжджі пресовані — 20 гр.
    • оливкова (або будь-без запаху) масло — 50 гр.
    • сіль — 1 чай. лож.
    • вода холодна — 250 гр.

    Все як завжди: дріжджі розвести частиною підігрітої води з 1 ложкою борошна. Залишити хвилин на 30 в теплі до вираженого піноутворення. Потім висипати на стіл 400 гр. борошно, зробити в ній «кратер», влити в нього воду, олію, дріжджі з водою, сіль і все ретельно вимішати (займає хвилин 15).

    Щоб цей рецепт в домашніх умовах вдався, потрібно залишити заготівлю основи на расстойку на 2 години в теплі. Потім обім’яти і приступити до формування коржів. Їх оптимальна товщина — 0,5 см. з деяким (до 0,7 див.) потовщенням по краях. Після формування залишаємо в спокої на 15 хвилин, після чого мажемо соусом і посипаємо начинкою.

     

    Італійський соус

    Готується майже вся ресторанна піца на італійському соусі, тобто, коржик перед розкладкою основних інгредієнтів, потрібно обов’язково змастити їм. Він «склеїть» основу і начинку, просочить й пом’якшить тісто під час смаження. Готується він дуже просто:

    • великі солодкі (але не водянисті) помідори — 2-3 штукиc1790782200c0fef967e0516eb4ef67e Піца рецепт в домашніх умовах в духовці по італійськи
    • олія оливкова — 3 ст. ложки
    • спеції (орегано, чорний перець, сіль, можна додати часник) — за смаком, можна і без них

    Помідори (без насіння водянистої частини) тиснемо в каструлі, перетираємо через сито, додаємо спеції, вливаємо олію.

    Порада: якщо такі шедеври, як окреме приготування соусу, не входять у ваші плани, зробіть простіше. Змішайте улюблений хороший (!) кетчуп (або томатну пасту) з оливковою олією в пропорції 2:1 і додайте спеції. Непрофесіонали підміни не помітять.

    Класика від італійців

    Тепер, коли з основою і соусом все зрозуміло, можна переходити до начинками. Будь-який складний або простий рецепт піци в духовці включає сир, а все інше можна додавати на свій смак. Адже в сучасній кухні змішалося стільки традиційних напрямків, що начинка з ананасів і копченого бекону — зовсім не новина. Пропорції вибирайте на власний смак — професійні пицайолло їх ніколи не дотримуються.f30710c3f244caadffab623009dc06cd Піца рецепт в домашніх умовах в духовці по італійськи

  • Маргарита. Свіжа томатна паста (з м’якоті помідорів без рідкої складової з насінням), оливкова олія для змащування коржі і моцарелла. Базилік для декору (іноді запікають, іноді ні). Час випікання — 5-6 хвилин. Томат-пюре ні в якому разі не готують заздалегідь!
  • Історична довідка: Маргариту в 1889 році придумав неаполітанська кухар Рафаель Еспозіто в честь візиту королеви Маргарити Савойської.

  • Кальцоне. Дуже простий рецепт піци в духовці. Закритий варіант, який роблять тільки з дріжджового тіста. На половинку круглої розкатаної коржі викладають тертий вершковий сир, рубану шинку, листя базиліка, збризкують все оливковою олією. Далі піцу склеюють (на манер чебурека), кілька разів б’ють її об стіл, щоб начинка приклеїлася до основи і запікають у дров’яній печі, духовці або смажать у фритюрі в оливковій олії.
  • З соусом болоньєзе (в оригіналі Con bolognese). На корж, скроплену оливковою олією, сиплють тертий пармезан, зверху — соус болоньєзе, далі — моцарелу, яку відщипують руками.
  • Тосканська. Оригінальний рецепт смачної і незвичайної піци. На основу, яку змащують італійським соусом, сиплють рубане обсмажене м’ясо індички, зверху — пюре з грейпфрута (без плівок), терті кабачок і моркву і заливають сметаною. Запікають таку піцу в духовій шафі близько 15 хвилин.
  • Оригінальний рецепт смачної вегетаріанської піци від пицайолло з Академії Піци. На корж, змащену італійським соусом, розкладають кружечки смажених баклажанів (7 шт., товщина до засмажки 0,5 див.), смужки смаженого молодого кабачка (7 шт., товщина до засмажки 0,5 див.), далі йде мізерну кількість тертого сиру (звичайного, не твердого), далі — смужки обсмаженого болгарського перцю (7 шт.).
  • Buon Appetito!

    Якщо вам не сподобаються традиційні варіанти популярного італійського блюда, ви завжди можете винайти свій рецепт смачної коржі з начинкою. Але хоча б спробуйте приготувати їх удома в духовці, щоб дізнатися, наскільки вигідно відрізняються такі страви від тих, що пропонують в закладах фастфуду.