Пиріг з картоплею в духовці: здобний, осетинський і заливний

Загрузка...

Пиріг – це найулюбленіше тепле блюдо, яке асоціюється у нас з дитинством, з теплотою яку вкладали в приготування пирогів наші мами і бабусі. Сьогодні їх популярність все так само висока, серед закладів громадського харчування навіть з’явилися спеціальні пироговые. Але крім великого асортименту начинок, пироги ще готуються і на основі різного тіста. На прикладі пирога з картоплею ми опишемо кілька рецептів тесту.

Картопляний пиріг з сиром Дор Блю

Здобне тісто для пирога з картоплею в духовці – найпопулярніше. Саме на основі здоби картопляний пиріг продають у більшості пирогових і кафе. Але давайте додамо трохи різноманітності в звичайний пиріг з картоплею в духовці і приготуємо її з сиром Дор Блю.

8f81e3dbe66fe1849cffcd823dadf6f4 Пиріг з картоплею в духовці: здобний, осетинський і заливнийЗ інгредієнтів нам знадобляться

  • картопля 6 шт.
  • сир Дор Блю 150 гр.
  • борошно 700 гр.
  • вода-1,5 склянки
  • дріжджі 11 гр.
  • рослинна олія 3 столові ложки
  • цукор 2 стіл. лож.
  • сіль
  • перець духмяний

Як готувати

Для початку замішуємо тісто, т. до. воно дріжджове і воно ще буде підходити.

В теплу воду (температура 34-35 градусів) засипаємо сухі дріжджі, додаємо цукор і 2-3 ложки борошна. Все перемішуємо до однорідності (по густоті повинно бути схоже на сметану малої жирності). Ця суміш називається опарою і є основою для тіста. Опару накриваємо серветкою і залишаємо в теплому місці на 30 хвилин. Вона повинна заграти, тобто, на її поверхні з’являться бульбашки.

Далі змішуємо борошно і сіль, додаємо до сухих інгредієнтів опару, олія замішуємо тісто; накриваємо його серветкою і даємо підійти (воно має збільшитися в два рази). Обім’яти його і знову залишити підходити, поки готуємо начинку.

5e5f0abdc2d0a980b68411998d7284ad Пиріг з картоплею в духовці: здобний, осетинський і заливнийКартоплю очистити і нарізати тонкою довгою соломкою. Можна також натерти на тертці для корейської моркви. Чим тонше порізаний картопля, тим краще він пропечеться. Поперчити, посолити (можна додати трохи суміші сушених трав) і залишити постояти 15 хвилин.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:  Рулет з омлету з сиром

Сир Дор Блю нарізати кубиками або просто розім’яти виделкою.

Готове тісто відокремити від стінок посуду і викотити на стіл, посипаний борошном, і починаємо розминати. Ділимо його на дві частини і розкачуємо кожну за формою дека. Деко змащуємо маслом і викладаємо на нього розкатаний пласт. Зверху кладемо шар картоплі, потім сир і ще один шар картоплі. Накриваємо все другою частиною тіста, защипуємо краю, щоб вся начинка виявилася усередині; у кількох місцях робимо проколи вилкою або зубочисткою. Деко накриваємо плівкою і даємо пирога підійти 30 хвилин. Знімаємо плівку, змащуємо пиріг яєчним жовтком і ставимо в розігріту духовку з температурою 180 градусів на 40 хвилин.

Щоб дати пирогу охолонути, але не дати висохнути, після духовки накриємо його рушником або серветкою. Готовий і остиглий ріжемо і подаємо на стіл.

Осетинський пиріг «Картофчин»

Осетинські пироги з картоплею в духовці готують також на дріжджах, але з додаванням молока. Та й сама картопляна начинка запікається вже готової.

101f6e0389e0e2d6b160e38abd194b2e Пиріг з картоплею в духовці: здобний, осетинський і заливнийІнгредієнти майже ідентичні

  • борошно 700 гр.
  • молоко 180 мл
  • вода 180 мл
  • сіль
  • дріжджі сухі 5 гр.
  • вершкове масло 100 гр.
  • рослинна олія 70 гр.
  • картопля 6 шт.
  • сир Бринза 500 гр.

Як готувати

 

Змішуємо борошно, сухі дріжджі і сіль. Воду кип’ятимо. У неї додаємо молоко і рослинне масло. Остуджуємо рідку суміш до 45 градусів і вливаємо в борошно. Замішуємо тісто, зверху змащуємо рослинним маслом, накриваємо серветкою і залишаємо на 60 хвилин. Потім обминаємо руками і залишаємо ще на 30 хвилин.

Картоплю очищаємо і варимо до готовності, зливаємо воду і робимо пюре (з додаванням молока). Бринзу дрібно нарізаємо або подрібнюємо у блендері. Змішуємо сир і картопляне пюре.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:  Пиріжки з картоплею в духовці – пісні, на дріжджах і кефірі

24c54b3e33769d17c0d2f932646bfe98 Пиріг з картоплею в духовці: здобний, осетинський і заливнийТісто ділимо на рівні частини. Тісто для осетинських пирогів не розкочуємо качалкою, а розминаємо руками. Виходить коржик. У центр коржі кладемо начинку. Краї тіста піднімаємо вгору і защипуємо; отримуємо «кулька». Пальцями і долонями притискаємо його до стану коржі (діаметр 30 сантиметрів). В середині коржі робимо наскрізний отвір.

Важливо: не пошкодити цілісність і не розкачувати качалкою, тільки притискати руками.

Ідеальна температура для випікання осетинського пирога – 270 градусів, але оскільки більшість духовок розраховані максимум на 230-250 градусів, нам просто потрібно трохи більше часу (але температура духовки не повинна бути нижче 220 градусів). Відмінні духові шафи для випічки і не тільки — моделі Zigmund & Shtain.

На деко стелимо пергаментом, змащуємо маслом і викладаємо коржі. Деко перешкодимо в середину духовки і випікаємо протягом 20 хвилин при температурі 250 градусів).

Готову корж змащуємо маслом і подаємо на стіл.

Заливний пиріг

Є більш простий в приготуванні – заливний пиріг з картоплею в духовці, рецепт різноманітимо додаванням цибулі.

942f7058cdd80ebbbc4f0959636a0500 Пиріг з картоплею в духовці: здобний, осетинський і заливнийЗ інгредієнтів знадобляться

  • майонез 200 гр.
  • сметана 200 гр.
  • борошно
  • яйце
  • сіль
  • розпушувач для тіста
  • картопля 4-6 шт.
  • цибулини 2 шт.
  • вершкове масло 50 гр.
  • перець чорний

Як готувати

Збиваємо яйця, змішуємо з майонезом і сметаною. Борошно змішати з розпушувачем і просіваємо в суміш яєць, майонезу і сметани; змішуємо і залишаємо на 15 хвилин.

Картоплю, як і в першому рецепті, очищаємо, нарізаємо або натираємо, посипаємо сіллю і перцем і теж даємо постояти. Чистимо цибулю і обсмажуємо до золотистого кольору на вершковому маслі.

Випікати краще в формі. Форму змащуємо маслом і заливаємо трохи тіста на дно. Зверху викладаємо картоплю, цибулю, знову картоплю. Викладаючи начинку, залишаємо невеликі відступи від країв форми. Виливаємо тісто зверху. Випікаємо пиріг з картоплею і цибулею в духовці при температурі 180 градусів протягом 40 хвилин.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:  Сирна запіканка в духовці без манки – це дуже просто!

Приємного апетиту!

Загрузка...