Пиріжки з картоплею в духовці – пісні, на дріжджах і кефірі

Пиріжки – це не просто страва, а справжній символ домашнього вогнища. Якщо в будинку пахне пиріжками, значить, вся сім’я зібралася разом, або тут чекають гостей.

Цю випічку можна приготувати на вихідні і тим самим забезпечити собі смачний і ситний перекус на кілька днів. Гарячі і ароматні пиріжки з картоплею – смачне і недороге блюдо. У більшості рецептів не обійтися без дріжджів, що займає більше часу. А є і швидкі пиріжки. На швидку руку забезпечити сім’ї рум’яну і здобну смакоту зможе кожна господиня.

Готуємо на дріжджах

Смачні пиріжки з картоплею виходять з найпростіших і доступних продуктів. Все, що ви витратите на приготування, так це ваш час. Але результат вартий кулінарних старань.

Продукти для тіста:

  • борошно – 1 кг;dcc3a3169c0503ecaa0eb87e62bc68cc Пиріжки з картоплею в духовці – пісні, на дріжджах і кефірі
  • тепла вода – 0,5 л;
  • рослинне масло – 100 г;
  • сіль – 1 ч. ложка;
  • цукор – 1,5 ст. ложки;
  • сухі дріжджі – 10 р.

Продукти для начинки:

  • картопля – 1 кг;
  • жовток – 1 шт;
  • цибуля – 2 шт;
  • масло вершкове і рослинне – 2 ст. ложки;
  • зелень, сіль, спеції – за смаком.

Робимо тісто і начинку

У теплій воді розчиняємо дріжджі. Якщо ви готуєте тісто для пиріжків з картоплею в перший раз, краще використовувати саме сухі дріжджі. Практика показує, що вони ніколи не підводять. Тісто відмінно піднімається.

Даємо їм постояти 3 хвилини. Додаємо сіль, цукор. Наливаємо олію. Просіваємо борошно і вимішуємо тісто для пиріжків з картопляним пюре.

21d65a31a16a7b72eeba42dca7d30afd Пиріжки з картоплею в духовці – пісні, на дріжджах і кефіріОбов’язково просеивайте борошно. Так вона насичується киснем, і тісто краще «дихає».

Коли перетвориться у гарний однорідний грудочку, відправляємо його в глибоку посудину і накриваємо. Залишаємо, щоб підходило на 1,5 години. Пам’ятайте, що тісто не любить протягів. Знайдіть для нього теплий затишний куточок.

Тим часом готуємо начинку. Варимо звичне пюре. Додасть йому смак масло, рубана зелень з обсмаженою цибулею в олії, сіль.

Формуємо і випікаємо пиріжки

Тісто ще раз вимішуємо і ділимо на кульки. Їх буде стільки ж, скільки пиріжків. Якщо любите, щоб пиріжки з картоплею в духовці вийшли маленькими, відокремлюйте невеликі кульки тіста.

Щоб тісто не прилипало до рук, трохи змащуємо їх рослинною олією.

 

53a89df898654f668ab6e29d579417dd Пиріжки з картоплею в духовці – пісні, на дріжджах і кефіріКожен шматочок тіста можна розкачати в корж за допомогою качалки. Або зробити її руками. Викладаємо в серединку остигле пюре і з’єднуємо.

Пиріжечки викладаємо на змащене деко і даємо їм ще трохи піднятися. Включаємо духовку на 180 градусів і змащуємо випічку яйцем, точніше яєчним жовтком. Через 30 хвилин ароматні печені пиріжки з картоплею в духовці готові.

Не поспішайте пробувати гаряче тісто. Дайте випічці «відпочити» 10 хвилин.

В період посту можна не відмовляти собі у випічці. Досить використовувати цей рецепт тіста. Ви практично не відчуєте, що пісні пиріжки з картоплею в духовці чимось особливо відрізняються від звичайних.

Картопля для начинки готуємо без вершкового масла і жовтка. Перед випічкою пісні пиріжки з картоплею в духовці змащують рослинною олією замість яєчного жовтка.

Як зробити печінкову начинку

Пиріжки з картоплею і печінкою ще смачніше. Готують їх за тим же рецептом, що описано вище. А ось начинка буде трохи іншою. На 1 кг картоплі беремо:

  • печінка – 500 г;146ed63231ec8db533ee5fb745b5acb7 Пиріжки з картоплею в духовці – пісні, на дріжджах і кефірі
  • часник – 2 зубчики;
  • цибуля – 2 шт;
  • сіль і перець – за смаком.

Можна брати будь-яку печінку. Головне, щоб вона була свіжа. Якщо готуєте для дитини, використовуйте курячу. З нею начинка буде особливо ніжною.

Печінка вариться швидко. Спочатку закипятим в каструльці воду з цибулею, часником і спеціями. Потім опускаємо печінка, знімаємо піну і варимо ще 20 хвилин на повільному вогні.

Солити печінку правильно в кінці приготування. Це дозволить їй залишатися м’якою і соковитою.

Відварену печінку пропускаємо через м’ясорубку і змішати з картопляним пюре. Начинка готова.

Бездріжджове тісто для пиріжків

Рецепт пиріжків з картоплею в духовці без дріжджів дуже простий. Просіваємо 500 г борошна в посудину або прямо на стіл. Формуємо виїмку і вливаємо в неї 200 г розтопленого вершкового масла. Додаємо 0,5 склянки кефіру або ряжанки. Кладемо щіпку солі і цукру. Вимішуємо тісто і ставимо в холодильник на 20 хвилин.

Такий спосіб підійде не тільки для печених, але і для смажених пиріжків.

Пиріжки з картоплею та іншими начинками можна подавати на стіл замість хліба до перших страв і як окрему закуску. Їх можна підігріти на наступний день в мікрохвильовці, і знову смакувати ароматною випічкою.