Рецепт безе в духовці з покрокової інструкцією і кремом Шарлот

Безе або «поцілунок», як його називають французи, — виключно солодкий, але від цього не менш улюблений в масах десерт. Його подають у найкращих кондитерських всього світу, іноді величаючи незрозуміло-морським словом «меренги». Незважаючи на всю елегантність цього ласощі, його легко можна приготувати вдома: рецепт безе в духовці простий до елементарності. Білки і цукор, і трошки кулінарного завзятості.

Базовий варіант

Взагалі придумано безліч видів безе, з різними добавками, кремами і іншим. Можна зібрати навіть цілий торт з цих чарівних тістечок. Але починати все одно доведеться з азів.

cb454aeef3691b6a1799ff75725e5e85 Рецепт безе в духовці з покрокової інструкцією і кремом ШарлотПотрібно:

  • яйця — 2 шт.
  • цукор — 1 склянка
  • щіпка солі

Важливо: навіть крапля води, що потрапила в майбутню суміш для збивання, сильно знижує шанси на 100% успіх.

  • Відокремлюємо білки від жовтків. Робимо це дуже акуратно, щоб в білках не виявилася шкаралупа або частинка жовтків.
  • Починаємо збивати міксером білки, робимо це на тихій швидкості, для поліпшення процесу додаємо сіль — кристалики допоможуть розбити структуру білків. Потрібно отримати суцільну пінну масу, в якій немає рідкої фракції.
  • Цукор подрібнюємо в цукрову пудру.
  • Збільшуємо швидкість міксера і поступово (але не занадто повільно), додаємо цукрову пудру в масу. В ідеалі білки повинні стати настільки щільними, що якщо перевернути миску догори дном, вони не випадуть з неї.
  • На деку розстилаємо пергаментний папір. На неї відсаджуємо невеликі (діаметром близько 5 см) тістечка. Це можна зробити ложкою або через кондитерський мішок.
  • Ставимо деко в духовку, нагріту не вище 100 градусів. Випікаємо близько 1,5 годин. Поверхня меренг не повинна потемніти.
  • Залишаємо наші тістечка в духовці на кілька годин остигати. В ідеалі годин на 10-12.
  • Важливо: по технології тістечка безе повинні випікатися при температурах від 80 до 105 градусів. В домашніх духовках добитися точної температури складно, так що краще дотримуватися нижнього порогу, ніж верхній.

    В ідеалі повинні отримати абсолютно білі тістечка безе, сухі і зовні, і зсередини. Але якщо у вас зверху з’явився невеликий засмага — це теж не проблема. Ви ж не берете участь у світовому огляді десертів.

    Секретний спосіб приготування меренг

    Поради: 1. Білки повинні бути холодними, як і посуд, — в таких умовах збивання проходить ефективніше. 2. Не поспішайте відразу збільшувати швидкість міксера, дочекайтеся повного розбивання рідини. 3. Цукор всипайте поступово

    Не у всіх кулінарів виходить збити білки в такі жорсткі піки, як це потрібно для приготування безе. Цей рецепт в цілому не відрізняється від основного, крім однієї хитрості: потрібно проводити збивання, встановивши посуд з білками на водяну баню. Тільки посуд повинна бути досить високо від киплячої води, щоб вони не заварилися.

    Якщо вам хочеться чогось оригінального, то безе можна приготувати з додаванням різних смачних інгредієнтів:

     

    • e9ded84268d09cb44269b2f63f187f7c Рецепт безе в духовці з покрокової інструкцією і кремом Шарлотлимонної кислоти
    • ваніліну, ванілі та інших есенцій
    • какао-порошку
    • тертої лимонної цедри
    • мелених (і навіть подрібнених) горіхів
    • малесеньких драже (як у дитячих йогуртах)
    • порізаної кураги, родзинок, чорносливу і так далі

    Порада: вологі інгредієнти додавати не варто — тістечка можуть не вийти.

    Вносити всі ці добавки (крім лимонної кислоти) потрібно на фінішній стадії, бажано, коли білки збиваються на водяній бані.

    Безе можна ласувати і просто так — це прекрасний десерт до міцної кави або чаю. Але можна з’єднувати їх за дві штучки кремом — такі тістечка часто продають у магазині. Там їх скріплюють за допомогою крему Шарлот. Але є і ще декілька цікавих варіантів.

    Шарлотт

    Простий рецепт безе в духовці трошки нудний. Приготуйте до них цей крем, і тістечка стануть набагато цікавіше.

    Використовувати будемо:

    • c06ce29ac3a2449419fe3cc505d52090 Рецепт безе в духовці з покрокової інструкцією і кремом Шарлотяєчні жовтки — 2 шт.
    • цукор — 60 гр.
    • молоко — 70 мл
    • вершкове масло — 75 гр.
    • коньяк — 1 ст. лож. (для ароматизації)
    • ванілін — щіпка (для ароматизації)

    Порядок дій

  • Розводимо весь цукор з 50 гр. молока і доводимо до кипіння, помішуємо, щоб цукор повністю розчинився.
  • Жовтки змішуємо з 20 мл. молока, трохи збиваємо.
  • Продовжуючи збивати жовтки, тоненькою цівкою ллємо в них цукор з молоком. Акуратно, щоб жовтки не заварилися, а тільки загусли.
  • Ставимо миску з жовтками на дуже слабкий вогонь і, продовжуючи безперервно збивати, чекаємо, поки майбутній крем загусне. Залишаємо охолоджуватися.
  • В цей час вершкове масло кімнатної температури збиваємо вінчиком, щоб воно стало м’яким. Збиваючи, вводимо в нього яєчно-молочний сироп. Сюди ж додаємо ароматизатори.
  • Підсумок: гарний, ароматний, густий масляний крем Шарлотт готовий до використання. Тепер їм можна намазувати половинки безе і склеювати їх, щоб отримати тістечка, не гірше магазинних.

    Грайтесь «поцілунками»

    Як бачите, рецепт приготування безе в духовці на домашній кухні дуже простий. Тепер, якщо у вас буде ввечері перед вихідними сама крапелька часу, ви зможете порадувати свою сім’ю і, звичайно ж, себе, чарівним французько-бельгійським десертом.