Рецепт дорадо в духовці: три варіанти на вимогливий смак

Загрузка...

Морський карась, він же дорадо або дорада (правильно і так і так) — одна з риб преміум-класу. Страви з неї можна зустріти у всіх приморських кухнях світу. Промисел ведеться в основному в Середземномор’ї, але розводять її у багатьох країнах. Запечена у власному соку, в духовці або в фользі, пожаренная в клярі або у вершковому соусі, гриллированная або фарширована — ця рибка цінується любителями морепродуктів і просто смачного і здорового харчування. Будь рецепт дорадо в духовці в принципі хороший і найчастіше дуже проста — такого смачне продукту не потрібен складний акомпанемент.

Трохи про вибір риби

ed5d344768c71236e3b33338bc9a2251 Рецепт дорадо в духовці: три варіанти на вимогливий смакУ природі ця риба має дуже яскраве забарвлення — переливчастий синій, зелений, золотий або червоний, але після забою стає майже абсолютно сіркою. Розміри її можуть бути гігантськими, а великі особини за формою кісток голови чимось нагадують дельфіна, за що дорадо і називають рибою-дельфіном. У продажу найчастіше зустрічається розмірний ряд від 500 до 700 грамів. Вважається, що чим менше їх, тим вона смачніша.

Потрібно відзначити незвичайні смакові характеристики цієї рибки: знавці стверджують, що зрівнятися з ним може хіба що барабулька, сібас і ще кілька видів нежирних риб. Філе дорадо має приємний білий, трохи рожевий відтінок, воно щільне і водночас ніжне і соковите, так що його можна готувати, як завгодно, — воно збереже структуру і чудові смакові якості. І чим простіше і коротше процес приготування риби дорадо в духовій шафі, на грилі, на шампурах, в сковороді, тим яскравіше відкриється її багатий смак.

Ця риба багата мікро — і макроелементами (йод, фосфор, селен, калій, кальцій, мідь і інші), а також вітамінами E, D і повним поруч вітамінів групи B (B6 міститься в 20% від денної норми). В ній є майже всі незамінні амінокислоти в 50% обсязі від денної норми. Її варто їсти, щоб запобігти хворобі серця, судин, розлади пам’яті, порушення роботи м’язи, усунути шкідливий холестерин, захистити кістки і зупинити процеси старіння. Так що риба дорадо повинна бути бажаним стравою на вашому столі.

Найбільш смачними вважаються страви з дорадо в духовці фольгированной папері, на деку або просто на грилі. Обробляти тушку на частини не варто — так вона збереже максимум соку, тим більше, філе цієї риби майже безкісткове, що дозволяє готувати її цілком. Просто випатрайте її, гарненько промийте і здобріть улюбленими спеціями.

На грилю

Цей дуже простий і одночасно неймовірно смачний сицилійський варіант приготування дорадо в духовці, в принципі, по силам будь-якої господині. Можна спекти таку рибу в деку, але краще використовувати сковороду для гриля (з ребрами) або просто покласти тушку на решітку, а знизу підставити ємність для соку.

379810380582beaa8f525995713467d7 Рецепт дорадо в духовці: три варіанти на вимогливий смакПотрібно

  • підготовлена тушка дорадо — 1 шт. (близько 600 гр.);
  • лайм невеликий — 1 шт. (підійде і кислий лимон);
  • шпинат — 0,5 пучка (близько 50 гр., можна використовувати заморожений);
  • вершки жирні — 100 мл;
  • спеції (перець чорний, білий, велика сіль, прованські трави) — за смаком;
  • олія оливкова.

Інформація: підготовка риби дорадо включає видалення плавників з допомогою кулінарних ножиць, очищення від луски, вспарывание черевця і подальше видалення зябер і нутрощів. Хвіст і голову можна залишити, щоб блюдо вийшло більш соковитим.

Етапи приготування

 

  • Підготовлену тушку риби дорадо гарненько промиваємо і підсушуємо паперовим рушником. Робимо на одному боці надрізи.
  • Натираємо рибу зовні і всередині невеликою кількістю оливкової олії, сіллю, подрібненими спеціями, соком ½ лайма. Кілька часточок лайма вставляємо в надрізи і залишаємо рибу маринуватися на 30 хвилин.
  • Готуємо соус: ошпарюємо (свіжий) шпинат, подрібнюємо його в блендері з вершками, сіллю і крапелькою лаймового соку.
  • Виливаємо майбутній соус в баняк з товстим дном і на повільному вогні выпариваем наполовину, постійно помішуючи. Остуджуємо, щоб пізніше подати до риби.
  • Духовку розігріваємо до 200°C, режим «нижній нагрів», в ній добре прогріваємо сковороду для гриля. Як тільки вона стане гарячою, викладаємо на неї дорадо і залишаємо на 10 хвилин. Після цього перевертаємо і готуємо ще 10 хвилин (більше не потрібно, щоб риба не пересохла). Якщо колір недостатньо золотистий, можна включити «верхній нагрів» і довести її до розуму. Готово! Подаємо з соусом і будь-яким улюбленим гарніром.
  • Така запечений у духовій шафі рибка — відмінний варіант для «зимового пікніка» в квартирі, коли хочеться згадати літні прогулянки по пляжу і відвідування маленьких прибережних ресторанчиків. Обов’язково побалуйте себе!

    З сільським картоплею

    Ми були б не слов’яни, якби не примудрилися що завгодно, включаючи й екзотичну для нас рибу дорадо, запекти в духовці з картоплею. Виявляється, і англійці не проти союзництва рибки і картоплі. Пропонований англійський рецепт дуже простий.

    0a4f1f6c863aaf648d40b7deb10af798 Рецепт дорадо в духовці: три варіанти на вимогливий смакБудуть потрібні

    • підготовлена тушка морського карася (він же дорада) — 2 шт. (близько 600 гр. кожна);
    • картопля (з тонкою шкіркою) — 4 великих бульби;
    • йогурт без добавок — 100 мл;
    • сіль, спеції для риби (перець чилі, коріандр, мускатний горіх, кумін, чорний запашний перець, мелений лавровий лист) — за смаком;
    • лимон — 1 шт.;
    • спеції для картоплі (каррі, паприка, орегано, сіль);
    • оливкова олія.

    Етапи приготування:

  • Тушки морського карася миємо, підсушуємо, скроплюємо маслом і лимонним соком, робимо на боках неглибокі надрізи і натираємо всю рибу сіллю.
  • Готуємо маринад для риби: змішуємо йогурт, сіль і трохи всіх перерахованих спецій.
  • Змащуємо дорадо маринадом зовні і всередині і залишаємо на 20 хвилин.
  • Ретельно миємо й ріжемо на дольки картоплю. Додаємо в нього спеції для картоплі і трохи оливкової олії. Викладаємо на деко у формі «віночка» (посередині порожній простір під рибку) і ставимо в духовку, розігріту до 150 °C, режим «нижній нагрів» на 10 хвилин.
  • Через 10 хвилин викладаємо в центр «віночка» рибу і запікаємо в духовці ще 20 хвилин.
  • Така риба дорадо має пряно-гострий смак, так що буде хороша до пива. До неї можна також подати гострий сметанний соус тар-тар, щоб посилити і без того яскравий смак.

    Морський карась на «подушці» з овочів — класика жанру

    Готувати таке блюдо у фользі можна по-різному. Наприклад, тонкою соломкою порізати кабачки, картоплю, обсмажити кружечками баклажани, додати гриби, цибулю і все разом запекти в «конверті». А можна зробити трохи простіше.

    dec2b862e890ef2c81c3a93f51ea8e9a Рецепт дорадо в духовці: три варіанти на вимогливий смакПотрібно:

    • тушка (потрошена, почищена від луски) риби дорадо — 1 шт.;
    • цибуля (бажано червоний) — 1 шт.;
    • дрібний картоплю (краще молодий) — 3 шт.;
    • біле вино — 200 гр.;
    • часник — 4 зубки або щіпка сушеного;
    • петрушка — ½ пучка;
    • лимон — ½ шт;
    • спеції, оливкова олія, сіль — за смаком.

    Етапи приготування

  • Тушку присмачую маслом, сіллю, спеціями, робимо на одному бочку надрізи і фаршируємо їх часточками лимона.
  • Картопля (якщо молодий, то можна не чистити) ріжемо тонкими кружечками, цибулю — тонкими кільцями.
  • На змащену маслом фольгу викладаємо у кілька шарів «подушку» з картоплі і цибулі. Зверху кладемо рибку.
  • Нарізати дрібно часник, змішати з рубаною петрушкою, посипати рибу і овочі. Зверху вилити склянку білого вина.
  • Нещільно (щоб виходили овочеві і винні пари) закрити фольгований конверт, поставити блюдо в духовку. Температура 150°C, режим «нижній нагрів», орієнтовний час приготування — 30 хвилин (перевіряйте по картоплі).
  • Домашній рибний ресторанчик

    Якщо вам сподобається смак цієї риби — а саме так і буде, ви зможете кожні вихідні «запрошувати» своїх домашніх в імпровізований рибний ресторан. Подавайте їм філе дорадо з анчоусом і артишоками, гриллированного морського карася з рисом і соусом песто, запечену дораду з баклажанами, помідорами і сиром… І сміливо імпровізуйте, адже цю рибку зіпсувати надзвичайно складно.

    Загрузка...