Рецепт качки з апельсинами в духовці для святкового столу

Рецепт качки з апельсинами в духовці вважається зимовим стравою тільки тому, що термін дозрівання всіх цитрусових починається в грудні і триває всю зиму. Влітку апельсини можна купити, але вони в цей період дуже сухі і зовсім неароматные. Тому скористайтеся моментом, і приготуйте на святкове застілля качку в духовці, фаршировану апельсинами.

Самий звичайний і простий рецепт качки з апельсинами

c9c26b08bc515c3e617f1dcb205b6e58 Рецепт качки з апельсинами в духовці для святкового столуДля досвідчених господинь не складе великої праці приготувати страву з качки з апельсинами в духовій шафі за цим рецептом. Готуватися воно легко, інгредієнтів потрібно зовсім небагато, а компліментів від гостей отримаєте максимальну кількість.

Отже, вам знадобиться:

  • качка – від 2 до 2,3 кг.;
  • апельсини – 3 шт.;
  • майонез – 60 гр.;
  • сіль, прянощі, перець – за вашим смаковим уподобанням.

Тушку птиці необхідно добре випатрати, очистити від дрібних пір’я, колодочек таким чином, щоб не пошкодити шкіру. Потім її слід помити всередині і зовні і ретельно висушити паперовим рушником.

В окремому посуді змішайте майонез, сіль, перець і бажані вами спеції. Цією сумішшю натерти качку (всередині і зовні) і займіться апельсинами. Їх необхідно добре помити шкірку, обсушити і нарізати на четвертинки. У черевну частину тушки качки запихаємо всі четвертинки апельсинів і зашиваємо міцною ниткою (можна сколоти зубочистками, але в цьому випадку немає впевненості, що в процесі запікання качка залишиться герметично закритій).

Духовку нагріваємо до температури 200°С і відправляємо нашу пташку на 2 години.

Якщо ви вважаєте, що майонез додати калорій, можна тушку натерти будь-яким рослинним маслом, а потім усіма спеціями. Будь-яке м’ясо, будь то цілий шматок, нарізане на порції або тушки будь птиці, бажано завжди натирати будь-яким жиром – так воно в процесі запікання придбає підсмажену кірочку.

Качка по-французьки

Пропонуємо вам наступний рецепт качки з апельсинами, запеченої в духовці по-французьки. Цей рецепт трохи складніше попереднього, але таку качку варто спробувати приготувати.

 

Для приготування качки таким способом вам потрібно купити такі продукти:

  • качка – 2 кг. + — 300 гр.;82e29b54665f75b77b33f6fe63057ad4 Рецепт качки з апельсинами в духовці для святкового столу
  • корінь моркви – 1 шт.;
  • луковичка – 1 шт.;
  • невеликий корінь петрушки або селери – 1 шт.;
  • лимон – 1 шт.;
  • апельсини – 3 шт.;
  • рослинне масло – 3 ст. ложки;
  • бульйон з курки або «кубика» – ½ літра;
  • ½ Склянки білого вина;
  • 100 гр. апельсинового лікеру;
  • 50 гр. цукру;
  • 2 ст. ложки крохмалю;
  • ½ Склянки повидла з апельсинів;
  • сіль, перець, спеції – як любите.

Включимо духовий шафа на 200°С і займемося підготовкою всіх необхідних продуктів. Качку очищаємо, обмиваємо, просушуємо і натираємо сумішшю прянощів, солі і перцю. Цибулю, моркву, корінь петрушки нарізаємо на кубики.

Перший апельсин очищаємо від шкірки і ріжемо на невеликі довільні шматочки. З другого знімаємо цедру апельсина і ріжемо на дрібні пластинки, теж саме робимо і з лимоном. Потім з апельсина і лимона без цедри видавлюємо сік також потрібно видавити сік із решти, третього апельсина. На цьому підготовчі роботи для цієї страви закінчуються, приступаємо до готування. У глибокій сковороді (можна також в гусятниці) обсмажуємо качку протягом 15 хвилин, потім кладемо туди нарізані коріння і цибулю, обсмажуємо. У сковорідку додаємо бульйон і ставимо качку в духову шафу на півгодинки.

Завершальний етап

Поки качка готуватися, зробимо з решти інгредієнтів соус, який додасть смак нашої качечку. З порції цукру робимо золотисту карамель, додаємо туди цедру з лимона і апельсина, вичавлений сік і варимо близько 25-30 хвилин. Після закінчення 30 хвилин, качку виймаємо з духовки, викладаємо на красиву тарілку і знову відправляємо в духовку.

b5110b979af7d9c8e4aecd626619e6f2 Рецепт качки з апельсинами в духовці для святкового столуУтворився під час смаження сік проціджують, виливаємо у посуд з карамеллю, додаємо вино і проварюємо одну хвилину. Потім вливаємо туди лікер з апельсинів і розведений водою крохмаль. Цю приготовану суміш доводимо до кипіння, додаємо повидло з апельсинів, сіль, перчик і все, соус готовий. Дістаємо з духовки качку, розбираємо на порції і заливаємо приготовленим соусом.

Як кращі гарніри до качці, приготованої за такими рецептами, підійдуть:

  • картопля відварна, запечена в духовці або пюре;
  • крупи: рис, гречка;
  • овочі відварні, гриль, запечені в духовці.

Апельсини, які використовувалися для фарширування птиці краще викинути – в процесі приготування вони віддали весь свій аромат і смак нашої качки.

Приємного апетиту!