Рецепт пирога з яблуками в духовці варіанти улюбленої випічки

Загрузка...

У моїх спогадах ароматний яблучний пиріг з золотистою рум’яною скоринкою і напрочуд смачною начинкою нерозривно пов’язаний з моєю бабусею. Коли я приходила до неї в гості, мене завжди чекала сама різноманітна випічка, тільки що витягнений з духовки – пироги та пиріжки, ватрушки і булочки, сочні і багато іншого.

0e1ef31df00f3da030840ac3ea19ea0d Рецепт пирога з яблуками в духовці варіанти улюбленої випічкиСама в процесі готування я не брала, так як була ще дуже маленькою. Але одне знаю точно – у неї в запасі був свій рецепт пирога з яблуками в духовці, яким вона могла спокусити навіть мою придерживающуюся вегетаріанства маму.

Коли бабусі не стало, я вирішила неодмінно знайти її спосіб приготування яблучної випічки, щоб хоч зрідка балувати своїх рідних улюбленими ласощами з дитинства. Після безлічі експериментів з тестом і начинкою вибрала для себе кілька варіантів страви, відшліфувала кулінарну майстерність практично до досконалості. Пропоную і вам спробувати приготувати чудове частування, яке будуть чекати з нетерпінням ваші близькі на сімейних урочистостях і затишних чаювання.

Трохи цікавих фактів

На мій погляд, пироги з яблук цілком можуть претендувати на звання універсального частування. Їх можна готувати з будь-яких сортів улюблених фруктів як восени (в сезон їх дозрівання), так і навесні. Не накладає обмежень на кулінарів і тісто для такої випічки, яке може бути дріжджовим, листковим, бісквітним і навіть пісочним.

Мене завжди дивувала довга історія і широка географія яблучних пирогів. На Русі їх готували чи не з часів Івана Грозного (а то й раніше), подаючи на стіл під час Яблучного Спаса. У XIX–XX століттях ласощі стало традиційним у США. Ця страва часто згадувалося у творах поетів, письменників і навіть артистів.

00121406cfb39289925bfa5e7012185a Рецепт пирога з яблуками в духовці варіанти улюбленої випічкиЗвичайно ж, в залежності від місця приготування яблучного пирога у рецепт і його назва вносилися правки. Наприклад, у деяких країнах Європи, а саме в Угорщині, Німеччині та Чехії, таку випічку прийнято називати штруделем. Північні сусіди (Франція і Англія) не могли пройти повз такого ласощі і не змінити спосіб його приготування. Так, у XVIII столітті з’явилася шарлотка, до складу якої входили не тільки улюблені багатьма фрукти, але і хліб, лікер, дивовижний солодкий крем.

Сьогодні практично у кожної господині є в запасниках свій неповторний спосіб приготування солодкої випічки з яблук. Деякі додають в основний компонент подрібнені горіхи, сухофрукти, ванілін та інші інгредієнти, роблячи тісто неймовірно ароматним і смачним, інші ж намагаються використовувати традиційні рецепти. У будь-якому випадку пиріг виходить дивовижно смачним, апетитним і ароматним, навіть в руках початківців кулінарів.

Один з монументальних «пам’яток» цього виду випічки зробили у Великобританії в 1982 році. Тоді місцевий кухар зі своєю командою виготовив яблучний штрудель вагою понад 13 тонн. На приготування пішло близько 2 днів, а спробувати готовий шедевр зміг кожен охочий.

Варіанти яблучного пирога

Пропоную вам ознайомитися з перевіреними, простими і зрозумілими рецептами яблучного пирога, які обов’язково вийдуть, навіть якщо ви вперше пробуєте готувати домашню випічку. Для кожного варіанту ласощі фрукти можна порізати тонкими часточками, невеликими кубиками або натерти на крупній тертці. Щоб вони не потемніли, поки ви будете робити тісто або готувати форму для запікання, раджу збризнути їх невеликою кількістю лимонного соку.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:  Сібас в духовці у фользі - 3 простих смачні рецепти

Рецепт №1. Простий спосіб приготування шарлотки

М’яка повітряна шарлотка завжди була межею моїх мрій в області випічки. Нещодавно я знайшла один простий рецепт яблучного пирога з цікавою історією. Після першої ж проби зрозуміла, що обов’язково повинна поділитися покрокової інструкцією з вами. Для шарлотки будуть потрібні:

  • борошно і ґатунку – 1 склянка;6580a87966f9aa95ca6f1cb2cdf47bc2 Рецепт пирога з яблуками в духовці варіанти улюбленої випічки
  • цукор-пісок – 1 склянка;
  • яблука будь-яких сортів (я брала зелені з приємною кислинкою) – 2-3 шт.;
  • яйця – 4 шт.;
  • масло вершкове – трохи для змазування дека;
  • лимон – 1 шт.

Фрукти потрібно вимити, видалити надлишки вологи, нарізати на четвертинки і видалити серединки з кісточками. При необхідності можна очистити їх від шкірки. Після цього нарізаємо їх тонкими пластинками, складаємо в окрему миску і скроплюємо лимонним соком.

У глибоку чашу розбиваємо яйця, інтенсивно збиваємо до утворення повітряної піни. Можна використовувати віночок або міксер. В отриману масу починаємо поступово висипати цукор, не забуваючи помішувати. Після цього переходимо до борошна. Намагайтеся, щоб основний компонент не почав збиватися в неприємні грудочки, так як потім розпушити їх буде важко.

Деко гарненько обмазуємо вершковим маслом (можна трохи потримати його в теплому місці перед цим). Тепер акуратно вливаємо половину нашого тесту, потім кладемо яблучний шар і доливаємо залишки майбутньої шарлотки. Перед відправкою деко в духовку потрібно розігріти плиту до 180-190 градусів. Ласощі буде готовий приблизно через півгодини. Для додання апетитного запаху можна додати в шарлотку трохи кориці або ванілі.

Не раджу відкривати духовку під час запікання, так як шарлотка, швидше за все, опаде, і у вас в результаті вийде не пишне красиве блюдо, а плоска, частково непропеченная коржик.

Рецепт №2. «Ледачий» штрудель на швидку руку

Якщо чесно, я не дуже люблю проводити час на кухні. Визнаю і люблю тільки ті страви, приготування яких йде не більше 30-40 хвилин. Коли шукала рецепти штруделя, натрапила на один найпростіший спосіб. Він обов’язково сподобається дуже зайнятим господиням, які хочуть періодично радувати своїх близьких швидким, але неймовірно смачним ласощами. Для приготування вам знадобляться:

  • лаваш – 3-4 листків;78546fb37d181cda148ca1b8109a4530 Рецепт пирога з яблуками в духовці варіанти улюбленої випічки
  • яблука середнього розміру – 4-5 шт.;
  • цукор – половина склянки;
  • масло рослинне – 100 мл;
  • родзинки – 100 гр.

Родзинки потрібно промити, скласти в чашку і залити окропом на 7-10 хвилин. Поки він вимочується, очищаємо від шкірки фрукти, нарізаємо на четвертинки, видаляємо серцевини, тремо на крупній тертці. Тепер з’єднуємо яблучну масу з родзинками (з сухофруктів попередньо зливаємо воду), гарненько все перемішуємо.

Лаваш ріжемо на порційні шматки приблизно 15×15 см, з одного боку обмазуємо його рослинним маслом і посипаємо невеликою кількістю цукру. На оброблену бік викладаємо начинку, загортаємо лаваш рулетом. Те ж саме проробляємо з іншими шматками тіста.

На деко стелимо шар фольги або пергаменту, викладаємо на нього рулетики з начинкою. Зверху кожен можна помазати маслом і присипати цукром, цукровою пудрою, додати щіпку кориці. Випікаємо в духовці при 180-190 градусах близько 15-20 хвилин.

 

Страва добре поєднується з ванільним морозивом, збитими вершками або кислим джемом, приміром, журавлиним.

Рецепт №3. Варіант листкової випічки

Приготувати майже класичну яблучну випічку можна і з листкового тіста. При нестачі досвіду можна придбати готову основу в супермаркеті, але краще, звичайно ж, зробити її самостійно. Вам будуть потрібні наступні інгредієнти:

  • борошно пшеничне – 0,5 кг;b57a8458bbf52f245f6f74c148c09904 Рецепт пирога з яблуками в духовці варіанти улюбленої випічки
  • яблука – 0,5 кг;
  • вода – половина склянки;
  • маргарин – 1 пачка;
  • сіль – ¼ ч. л.;
  • масло рослинне – трохи.
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:  Риба в сухарях в духовці – відмінне дієтичне блюдо

Борошно потрібно просіяти, змішати з сіллю і почати вливати в неї воду, замішуючи тісто. Після цього, накриваємо його рушником і залишаємо на півгодини в холодильнику. По закінченні часу дістаємо основу, ще раз вимішуємо, розгортаємо в прямокутник товщиною приблизно в 1 см. Зверху викладаємо на нього дрібно порізаний або натертий на крупній тертці маргарин. Складаємо його кілька разів (повинен вийти трикутник) і знову прибираємо в холодильник на 15 хвилин. Після цього виконуємо такі ж маніпуляції ще кілька разів (так, тоскний процес, але результат вартий того).

Коли основа готова, розрізаємо її на 2 однакові частини, формуємо прямокутники. Моєму фрукти, видаляємо серцевинки і тремо на крупній тертці. Майбутню розкладаємо начинку на тесті, роблячи з кожного краю відступи в 1-1,5 см. Зверху яблучну масу посипаємо цукром, залепливаем кожен пиріг окремо і викладаємо на змащене олією деко. Тепер потрібно акуратно зробити надрізи, розділяючи пироги на рівні частини, щоб готовий продукт не кришився і не ламався в процесі готування. Запікають таке ласощі в духовці при 180 градусах близько 20 хвилин.

Рецепт №4. «Яблуневий цвіт»

Розсипчасте апетитне блюдо з хрусткою рум’яною скоринкою припаде до смаку кожному. Для його приготування знадобляться:

  • борошно – 2 склянки;92c8570986b439c05585343d8111596e Рецепт пирога з яблуками в духовці варіанти улюбленої випічки
  • маргарин – половина пачки;
  • молоко – півсклянки;
  • яйце – 1 шт.;
  • цукор – 100 гр.;
  • яблука – 4 шт.;
  • розпушувач – 1 пачка.

Маргарин потрібно розтопити, дати йому охолонути до кімнатної температури. Після цього, додати в нього молоко і розбити яйце, гарненько все перемішати. В окремій ємності змішується борошно, цукор і розпушувач. Тепер рідка і суха частини тесту з’єднуються, ретельно розмішують. Фрукти потрібно вимити, нарізати четвертинками, видалити серцевини, а потім порізати невеликими кубиками і всипати в тісто.

Окремо від пирога готується штрейзель (декоративна кондитерська крихта). Для неї знадобиться:

  • маргарин – чверть пачки;
  • борошно – 5-6 ст. л.;
  • цукрова пудра – 5 ст. л.

Масло повинно трохи підтанути, після чого його змішують з борошном і пудрою. Готовою масою посипають зверху майбутній «Яблуневий цвіт», вже викладений в деко. Випікають ласощі трохи більше півгодини при температурі 180-200 градусів. Перед подачею на стіл частування нарізають на порційні шматочки, прикрашають джемом або збитими вершками за бажанням.

Рецепт №5. Ромова шарлотка

Приготувати шарлотку можна і вельми незвичайним способом з додаванням рому або коньяку. Для випічки потрібні:

  • борошно пшеничне – 1,5 склянки;04c6517820f844cd054613d889969ae4 Рецепт пирога з яблуками в духовці варіанти улюбленої випічки
  • яйця – 4 шт.;
  • масло вершкове – 1 пачка;
  • яблука будь-якого сорту – 3 шт.;
  • цукор – 2 склянки;
  • коньяк або ром – 2-3 ст. л.;
  • цедра (апельсинова або лимонна) – 1 ст. л.

Яйця розбиваємо в окремій мисці, збиваємо до утворення піни, починаємо акуратно всипати цукор, постійно помішуючи масу. Після цього, порціями додаємо борошно, не забуваючи перемішувати майбутнє тісто. З яблуками проробляємо те ж саме, що і в попередніх інструкціях. На повільному вогні розтоплюємо масло, а коли консистенція стане рідкою, викладаємо на сковороду фрукти і трохи обсмажуємо. У процесі смаження додаємо до них половину склянки цукру, добре все перемішуємо, а потім всипаємо ще 100 гр. підсолоджувача. На завершення готування яблук вливаємо в сковороду ром і підпалюємо його. Коли фрукти придбають красиву золотисту скоринку, знімаємо сковороду з плити.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:  Рибні котлети з рисом

Деко або форму для запікання обмазуємо залишками вершкового масла, викладаємо шаром начинку, а зверху заливаємо все тестом. Зверху страву можна посипати невеликою кількістю кориці. Тепер відправляємо блюдо в духовку і випікаємо при 180 градусах близько 15-25 хвилин. Апетитна ромова шарлотка готова!

Рецепт №6. Страва з пісочного тіста

Що таїть у роті випічка, яка розлітається за чаєм або кавою зі швидкістю світла, напевно, мрія будь привітної господині. Приготувати таку страву можна з пісочного тіста з яблучною начинкою. Вам знадобляться наступні інгредієнти:

  • борошно пшеничне – 1 склянка;37d3d18fcb74a6ca724eeb55f2848329 Рецепт пирога з яблуками в духовці варіанти улюбленої випічки
  • масло вершкове – 1 пачка;
  • яблука будь-яких сортів – 1 кг.;
  • яйця – 1 шт.;
  • лимон – 1 шт.;
  • ванільний цукор – 1 пачка;
  • мигдаль або волоські горіхи – 100 гр.;
  • цукрова пудра – 100 гр.

Борошно просіюють, додають до неї цукрову пудру, вбивають яйце, порізане на невеликі шматочки вершкове масло. Основу швидко замішують (для додання еластичності можна додати трохи молока або кип’яченої води). Після цього, основу закутують в поліетилен і прибирають в холодильник на пару годин.

У цей час готують начинку. З яблук знімають шкірку, розрізають на 8 частин, видаляють серцевини. Фрукти складають у чашу і збризкують соком лимона. Мигдаль або волоські горіхи перемелюють, змішують з цедрою і ванільним цукром.

Основу дістають з холодильника, розкочують по формі листа, проколюють по всій площі виделкою, обсипають половиною суміші з цедри, цукру і горіхів. Потім викладають фруктовий шар і насипають залишки горіхів. Лист ставлять у розігріту до 180-200 градусів духовку і випікають близько півгодини. Подавати на стіл страву краще в теплому вигляді, доповнивши його фруктовим джемом або мармеладом. Приємного апетиту!

Намагайтеся не перетримати ласощі в духовці, інакше страва почне стрімко втрачати свою пишність і легкість.

Рецепт №7. Варіант простий випічки

Ще один простий рецепт ласощі для всієї родини – насипний яблучний пиріг. Для нього знадобиться:

  • борошно і манна крупа – по 1 склянці кожного інгредієнта;9cc65e098ab3ce52e6dcd460fee0d7d5 Рецепт пирога з яблуками в духовці варіанти улюбленої випічки
  • цукру – 1 стакан;
  • яблука кислих сортів – 5 шт.;
  • лимон – пара кружечків;
  • масло вершкове – 1 пачка;
  • кориця і ванільний цукор – за смаком.

В окремій чашці змішайте борошно, цукор (звичайний і ванільний) і манку. Половину маси висипають у форму, розрівнюють її. Зверху викладають шар тертого на крупній тертці яблук (поки тільки половину від загального обсягу). Кружечки лимона дрібно шаткують, кладуть на фрукти, посипають невеликою кількістю кориці. Далі йде шар борошна і манки, фрукти, знову манка з борошном. Зверху все посипають крупно натертим олією.

Запікають страву в духовці близько 40-50 хвилин, поки на ньому не з’явиться гарний рум’янець. Температура повинна бути не більше 180 градусів. Готову страву подають у теплому вигляді, доповнивши десерт кулькою ванільного морозива.

Загрузка...