Рецепт запечених яблук в духовці – секрет бадьорості та здоров’я

Багато хто помилково вважають, що яблука, як і інші фрукти, при термічній обробці втрачають свої корисні властивості та перетворюються в «мертву» їжу. Поспішаємо Вас переконати – печені яблука зберігають всі вітаміни, макро — і мікроелементи, які містяться в свіжому продукті, а також набувають ряд лікувальних властивостей.

Так, рецепт запечених яблук в духовці допоможе створити непоганий засіб профілактики захворювань ШКТ, очищення організму від токсинів і надлишку холестерину, зниження впливу канцерогенних факторів. Спробуємо ж розібратися в тонкощах приготування цієї страви, що володіє, до того ж, чудовим смаком і естетичним зовнішнім виглядом.

Вибираємо фрукти

Якість фруктів – перше, про що треба подбати, якщо Ви вирішили спекти яблука. Вони повинні бути не дуже великими, з щільною зеленою шкіркою і легкою кислинкою. Зріз повинен швидко темніти на повітрі. Ми рекомендуємо такі сорти:

  • Антонівка;
  • Ренет Симиренка;
  • Макінтош;
  • Гренні Сміт.

Класичний рецепт з цукром

Найпоширеніший рецепт, відомий, мабуть, кожному з раннього дитинства – це рецепт запечених яблук в духовці з цукром. Він надзвичайно простий і вимагає наявності трьох інгредієнтів:

  • de188feebbefbbe1922dcfa885796e7d Рецепт запечених яблук в духовці – секрет бадьорості та здоровяяблука – 5-6 штук;
  • цукор – 100-150 гр;
  • вершки – 25 гр.

У вимитих фруктів гострим ножем зрізують верхню частину (не більше 1/5 висоти) і видаляють серцевину. У порожнечі, що утворилися засипають цукор – по 2-3 чайних ложки. Фрукти розміщують на деку, вливають трохи води і ставлять в духовку, попередньо розігріту до 180-200 градусів. Через 15 хвилин духовку відкривають, досипають ще цукру у заглиблення до верхньої кромки, і залишають дбати ще чверть години. По закінченні цього часу деко дістають, страви дають трохи охолонути і поливають вершками. Тепер десерт можна подавати до столу.

З горіхами і медом

Методика приготування такого десерту дещо складніше, але і результат буде зовсім іншим – не забувайте, що горіхи є цінним джерелом білка, а мед зміцнює імунітет і насичує організм корисними органічними сполуками. До того ж, таке вишукане поєднання навряд чи залишить кого-небудь байдужим. Отже, для яблук в духовці з медом нам знадобляться:

  • 2b2f1056ba5a63f222080bf5a792eff0 Рецепт запечених яблук в духовці – секрет бадьорості та здоровяяблука – 5-6 штук;
  • цукор – 50-100 гр;
  • волоські горіхи – 20 шт;
  • мед – 50-100 гр.

Насамперед необхідно розколоти горіхи, вийняти серединки і перевірити на наявність м’яких і вологих або зморщених і чорних місць. Від таких горіхів потрібно відразу ж позбутися – вони можуть зіпсувати смак всього страви. З цієї причини ми не рекомендуємо купувати вже подрібнені горіхи.

 

Фрукти моєму і готуємо за тією ж методикою, що і в попередньому рецепті, тільки цукру засипаємо трохи менше. Викладаємо їх на деко, вливаємо трохи води і ставимо в попередньо розігріту духовку подалі від вогню. Запікати яблука слід при температурі не більше 200 градусів протягом 20-25 хвилин, не відкриваючи духовку, але по можливості спостерігаючи за ходом процесу через скло – шкірка не повинна лопатися.

Поки страву печеться, займемося приготуванням начинки. Для цього подрібнюємо горіхи ножем або качалкою до фракції не більше 5 мм і смажимо на сковороді 3-5 хвилин. Вимикаємо вогонь і даємо сковороді охолонути до температури менше 80 градусів.

Перевірити це можна, капнувши на поверхню водою – крапля не повинна шипіти і сильно парити.

Тепер вливаємо мед, ретельно перемішуючи в ньому горіхи. Дістаємо готові яблука, розкладаємо в вазочки і заповнюємо начинкою.

З сиром

Цей рецепт цікавий не тільки своєю оригінальністю – він може стати гарною ідеєю для дієтичного сніданку, що насичує організм, крім іншого, кальцієм і амінокислотами. Але щоб все вдалося, знадобиться трохи терпіння і наступні продукти:

  • f3e0cd96a32b464cf4bad936c5acd135 Рецепт запечених яблук в духовці – секрет бадьорості та здоровяяблука – 5-6 штук;
  • сир – 250 гр;
  • яйце – 1 шт;
  • цукор – 50 гр;
  • сметана – 50 гр;
  • вершкове масло – 20 гр;
  • родзинки – одна жменя;
  • кориця, ваніль, варення – за смаком.

Вимиті яблука розрізаємо навпіл і ложкою робимо поглиблення в кожній половинці. Воно повинно бути трохи більше, ніж обсяг ложки, і проходити не надто близько до країв. Тепер перетираємо сир з цукром, додаємо яйце, сметану, ваніль до смаку, перемішуємо до однорідної маси. На цьому етапі можна додати родзинки, а можна прикрасити їм страву пізніше. З отриманої сирної маси формуємо невеличкі кульки і викладаємо в половинки яблук.

Змащуємо деко вершковим маслом і викладаємо вироби фруктової частиною вниз. До речі, якщо Ви ще не додавали родзинки, зараз саме час. За бажанням можна додати корицю. Запікаємо при температурі не більше 200 градусів в попередньо розігрітій духовці 20-25 хвилин. Яблука повинні стати м’якими, придбати коричневий відтінок. Сир також повинен підрум’янитися. Річне блюдо, поливаємо сметаною, за бажанням можна додати трохи будь-якого варення.

Запечені в духовці яблука – універсальна страва. Вони можуть служити повноцінним сніданком, полуденком або ланчем, стануть чудовим десертом, а в багатьох лікувальних дієтах рекомендовані як спосіб відновлення діяльності травної системи.

Яблука добре поєднуються з солодкими начинками, молочними продуктами, горіхами і ягодами, що відкриває широке поле для кулінарної творчості.