Рецепти хліба на заквасці в духовці по-домашньому

Випічка хліба в домашніх умовах без дріжджів з використанням різних заквасок справа нескладна, але кропітка. Приступати до таїнства випічки потрібно завжди з відмінним настроєм і приємними думками, інакше не отримаєте хороший результат.

Рецепти найпоширеніших заквасок

При випічці хліба можна використовувати різноманітні закваски – від цього покращиться смак хліба і з її допомогою також можна випікати пиріжки, булочки та пироги. Закваска готується на протязі декількох днів і зберігатися в холодильнику два тижні, а якщо її висушити, то можна зберігати цілий рік.

f51748474e896ed2ae3890558c067ccc Рецепти хліба на заквасці в духовці по домашньомуЗ житнього борошна

Для її приготування вам буде потрібно в цілому 200 гр. отбойной житнього борошна і кілька склянок води.

Схема дій

1 день: 50 гр. житнього борошна змішуємо з 100 гр. теплої води до рідкої консистенції (як на млинці). Залишаємо в накритому рушником посуді на добу

2 день: в закваску додаємо 50 гр. борошна і 100 гр. води, перемішуємо. Залишаємо на 24 години в накритому посуді

3 та 4 дні: процедуру повторюємо

5 день – готове до вживання.

З білої борошнаa90b829aff7dde294a6709523fa7ce23 Рецепти хліба на заквасці в духовці по домашньому

Для її виготовлення беремо:

  • борошно пшеничне – 100 гр.
  • борошно житнє — 100 гр.
  • 1 ст. ложка меду (цукру) і вода

Схема дій

1 день: борошно пшеничне і житнє змішуємо з підігрітою водою і ставимо в найтепліше місце у вашому будинку

2 день: додаємо 1 ст. ложку пшеничного борошна, 100 гр. води і мед

3 день: додаємо 1 ст. ложку білої борошна і 100 гр. води

4 день: готово

Закваски з додатковими інгредієнтами

З рису96b934fc56e334e0cd210c7dd4d02f51 Рецепти хліба на заквасці в духовці по домашньому

Для приготування такої закваски використовується:

  • 100 гр. рису
  • 8 ст. ложки борошна
  • 3 чай. ложка цукру
  • 250 гр. теплої води

Схема дій

1 день: всю порцію рису залити 100 гр. теплої води і всипати 1 чай. ложку цукрового піску, залишити в теплому місці для набухання протягом трьох днів

4 день: покласти 3 ст. ложки білого пшеничного борошна і 1 ст. ложку цукрового піску. Тримати в теплому місці

5 день: все перемішати, покласти 4 ст. ложки борошна і решту воду

6 день: злити зайву воду і додати борошно і цукор. Тримати слід ще кілька годин в самому теплому місці кухні, після чого можна використовувати для приготування хліба

9c709a73f4b258a3ae423a15212e5d26 Рецепти хліба на заквасці в духовці по домашньомуЗ хмелю

Схема дій

 

1 день: робиться в термосі – залити порцію хмелю однією склянкою окропу, щільно закрити кришкою і тримати рівно добу для утворення міцного настою

2 день: отриману рідину процідіть через марлю у велику банку, додайте ст. ложку меду і така кількість житнього борошна, щоб отримати рідину, що нагадує по густоті сметану

3 день: суміш буде дуже рідкою, тому додайте борошно і залиште на добу

4 день: додайте води ½ об’єму і борошна, скільки потрібно для отримання густоти сметани

5 день: знову покласти води і борошна

6 день – все готово

З родзинок

Для приготування цього виду використовується:

  • жменю родзинок розім’ятої
  • житнє борошно
  • вода і 1 ст. ложка цукру

Схема дій

1 день: ізюм, 100 гр. води, 100 гр. житнього борошна і цукор розвести в баночці, накрити рушником і залишити на 24 години в теплому місці

2 день: покласти 100 гр. борошна, додати трохи води і знову залишити на добу

3 день: все готово.

Білий хліб домашній

Закваска зроблена, приступаємо до випічки хліба в духовці. Крім закваски (1 склянка) знадобитися:146a398b601e3c55b01e1f9a29417ff6 Рецепти хліба на заквасці в духовці по домашньому

  • пшеничне борошно – 475 гр.
  • сіль – 10 гр.
  • цукор – 20 гр.
  • вода – 300 гр.
  • рослинне масло – 30 гр.

Змішуємо порцію закваски з водою, додаємо борошно, сіль, цукор і рослинне масло, все ретельно вимішуємо. Готове тісто не повинно налипати на пальці, при натисканні вона повинна швидко відновлювати свою форму. На деко кладемо кулінарну папір, змащуємо маслом і присипаємо борошном. З тіста формуємо м’ячик, кладемо на деко і ставимо підніматися на 180 хвилин у тепле, без протягів місце.

Включаємо духовку на 220 градусів і коли вона нагріється, ставимо хліб на 1 годину. Кожні 20 хвилин температуру слід зменшувати на 10 градусів. На нижню полицю духовки можна поставити глибоку посуд з питною водою – хліб в цьому випадку не пересохне. Коли готове, вийміть з духовки і накрийте кухонним рушником на деякий час.

Житній хліб без дріжджів

Для випічки житнього хліба на заквасці в домашніх умовах знадобиться:efc90ece662341fcc240f98ab343fbe2 Рецепти хліба на заквасці в духовці по домашньому

  • закваска – 600 гр.
  • борошно житнє – 600 гр.
  • борошно біле пшеничне – 200 гр.
  • вода – 450 гр.
  • сіль – 30 гр.

Перемішуємо всі необхідні інгредієнти і гарненько вимішуємо тісто. Залишити на ½ години на обробній дошці під рушником. Потім розділити на дві рівноцінні частини і кожну добре вимісити. Підготувати дві форми – постелити на кожну пергамент, посипати борошном і викласти тісто. Фоми повинні перебувати в теплому місці близько 2 годин. Випікати потрібно одну годину при температурі 200 градусів.

Один стакан закваски дорівнює 40 гр. дріжджів покупних пресованих або 1,5 ст. ложки сухих.

Для того щоб приготувати суху закваску, робіть так: на кулінарну папір вилийте вміст баночки, розподіліть по всій поверхні, вийде тонкий шар і поставте підсихати при кімнатній температурі. Коли повністю висохне, розламайте на дрібні шматочки, висипте в баночку, закрийте щільно кришкою і зберігайте в сухому місці.

Щоб оживити закваску, взяту з холодильника, поступайте таким чином: вийміть з холодильника і залиште на годину, додайте 100 гр. борошна і стільки ж теплої води, перемішайте і тримайте добу в теплому місці. Використовуйте для випічки скільки треба, а решту в баночці тримайте в холодильнику до потрібного моменту.

Випічка хліба в домашніх умовах дуже приємний момент для господині.

Приємного апетиту!