Рецепти щів, Щі з капусти та зелені

Загрузка...

127747005f52ad85597fe3b5f0ab91c4 Рецепти щів, Щі з капусти та зелені
Під словом щі ми розуміємо споконвічно російська страва, в основі якого лежить капуста. Однак, щі можуть бути не тільки з капусти, їх ще готують з різноманітної зелені і вони мають однойменну назву «Зелені щи». Але все ж самим популярним лідером є класичні, з використанням свіжої або квашеної капусти…

    Основні інгредієнти:

  • Свіжа або квашена капуста,
  • Морква,
  • Ріпчасту цибулю,
  • Бульйон,
  • Зелень.

Решта складу інгредієнтів вказаний в рецептах

На Русі щі були відомі задовго її хрещення, з часом смаки змінювались, але любов народу до даного супу менше не стало. І в наші дні, це легке поживна страва має місце бути в наших шлунках мінімум на тиждень раз.

Щі зі свіжої капусти

bfc3482e7c22a3f558399cfe4ac14c53 Рецепти щів, Щі з капусти та зелені

Інгредієнти: 500 г свіжої капусти, 500 г яловичого м’яса з кістками, Ріпчасту цибулю, Великі помідори, 2 ст. ложки рослинної олії, 2 лаврового листка, 2 шт. моркви, 1 зубчик часнику, 3 шт. не великого картоплі, Сіль, Чорний мелений перець, 2 гілочки кропу, 3 гілки свіжої петрушки

М’ясо поділити на великі шматки. Цибуля поділити на два і злегка обпалити на вогні. М’ясо викласти в глибоку каструлю, покласти 1 морква, обпалений цибулю і все це залити холодною водою, приблизно 2 літри, м’ясо повинно бути повністю у воді. Поставити варитися.

Як тільки вода почне закипати, зняти пінку і зменшити вогонь. Варити ще 30 хвилин. До готовності 10 хвилин покласти 2 лаврового листка. Після цього зняти з вогню, перекласти м’ясо, відокремити від кісток і нарізати невеликими шматочками. Готовий бульйон процідити і перелити в чисту каструлю. Поставить на вогонь.

Тим часом, обсмажити на рослинному маслі нашатковану цибулю до прозорості, додати терту моркву, перемішати і продовжити готувати на помірному вогні 3-5 хвилин, поки морква злегка не розм’якне. Потім покласти нарізані невеликими кубиками помідори і готувати, поки помідори не пустять сік, після розім’яти їх, видалити шкірку і зняти з вогню.

У киплячий бульйон покласти крупно порізану картоплю, нашатковану капусту, варити до напівготовності картоплі, приблизно 10 хвилин. Потім додати пасеровані овочі і готувати на малому вогні ще 15 хвилин. До готовності, за 5 хвилин додати нарізаний часник, посолити і поперчити за смаком.

При подачі посипати рубаною свіжої зеленню.

Щоб щі вийшли максимально смачні, капусту слід спочатку обсмажити і додати у бульйон разом з іншими овочами. А щоб суп був більш густіше, кладуть свіжого хліба і невелику кількість борошна.

Щі з квашеної капусти

26544ce46b6a492aa8d43007489b4805 Рецепти щів, Щі з капусти та зелені

Інгредієнти: 500 г грудинки з кістками, 0,5 кг квашеної капусти, 1-2 моркви, головка цибулі, столова ложка борошна, лаврове листя, 2 ст. ложки масла, 2 ст. ложки томатної пасти

Попередньо зварити бульйон (див. вище). У сковороду викласти квашену капусту, налити 1 столову ложку олії, склянку води, накрити щільно кришкою і тушкувати на невеликому вогні 30-40 хвилин.

Щоб щі з квашеної капусти вийшли максимально смачними, слід капусту ретельно загасити і довести до повної м’якості.

В іншій сковороді з рештою олією обсмажити цибулю і моркву пропущений через тертку, поки все злегка не розм’якне. Потім покласти пасту, перемішати і готувати ще 5 хвилин.

Викласти тушковану капусту і обжарку в готовий бульйон, перемішати, довести до кипіння і продовжувати варити на малому вогні до повної готовності. За кілька хвилин до подачі додати пряні листя, посолити і поперчити.

Якщо квашена капуста виявиться дуже кислим, то її слід попередньо промити в воді і гарненько віджати.

Щі зелені

bc51b6a019db10cbdd48d6353d3ff860 Рецепти щів, Щі з капусти та зелені

Інгредієнти: 500 г м’яса, 500 г шпинату, 200 г щавлю, по 1 шт. коріння і цибулі, 1 ст. ложка борошна, 2 ст. ложки рослинної олії, Сіль і перець

Зварити бульйон з наведеним вище рецептом. Перебрати і промити всю зелень. Відварити шпинат у воді поки листя не розм’якнуть, відкинути через друшляк і пропустити через тертку. Щавель розрізати не сильно дрібно. Коріння і цибулю нарізати кубиками і обсмажити на олії. Додати борошно і готувати ще 3-5 хвилини.

У каструлю з бульйоном покласти шпинат і викласти обжарку, перемішати. Варити на малому вогні 30 хвилин. За 5-10 хвилин до повної готовності додати лавровий лист, щавель, сіль і запашний мелений перець.

При подачі в тарілку кладуть спочатку невеликий шматок м’яса, наливають щі, потім додають ложку сметани і дрібно порізану зелень петрушки або кропу.